Og bare for å utbrodere på dette med Sjursmesse. Sånn i stedet for å hoppe rett på været i alle fall. Hvem denne Sjur var, er det ingen som vet, og folk er ikke helt sikre på hvorfor vi i Midt-Norge (og kanskje andre steder i landet også?) feirer / kaller lille Julaften for «Sjursmesse» heller. Sjur er en forkortelse for Sigurd, men det er ingen helgener kalt Sigurd som jeg har kommet over i alle fall. Det kan gå så langt tilbake som til Sigurd Jorsalfar, Norges første korsfarer som tok over de baleariske øyer på sin vei til Jerusalem, men det kan også være en kar ved navn Sjur som var døgnvill og matløs og tenkte å gå til karen på nabogården (langt unna) for å be om mat. På veien dit, hørte han trollet i berget snakke til seg, som fortalte at naboen ikke hadde noe å gi ham, og ikke ville ha gitt ham noe om han hadde hatt det heller, og at han heller burde snu og gå hjem igjen, for snart var det jul.

Det er en interessant historie, men jeg er usikker på om den tilsier hvorfor feirer Sjursmesse. Derfor har jeg drodlet litt på dette, og kommet frem til at jeg i fremtiden finner opp en tidsmaskin og reiser tilbake i tid og gjør noe spektakulært som får folk til å feire / kalle denne dagen Sjursmesse. Og kanskje også gir jeg opphavet til hvorfor Satan noen steder i landet kalles «Gammel-Sjur». Og kanskje det er det det kommer fra? Er lille Julaften Fandens dag? Kan være gøy å tenke ... Og nå, vær.

Orkanger

I dag melder yr.no om 4 kuldegrader og svak vind hele dagen. Skyet i formiddag, lettskyet i ettermiddag og kveld.

Julaften meldes det om lettskyet, 3 kuldegrader og svak vind natt og morgen, skyet, 2 grader og laber bris på formiddagen, 4 grader og lett bris på ettermiddagen, og lettskyet, 6 grader og laber bris på kvelden.

Første juledag meldes det om lettskyet, 2 grader og lett bris natt og morgen, sol, 4 grader og laber bris på formiddagen, lettskyet og 3 grader på ettermiddagen, og skyet, 0 grader og flau vind på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 3 til 4 grader varmere og laber bris i dag, 1 grad varmere og flau vind til sterk kuling Julaften, og 1 grad varmere til 2 grader kaldere og liten kuling til frisk bris første juledag.

I Rindal meldes det om 1 til 2 grader kaldere og flau vind i dag, 3 grader varmere til 1 grad kaldere og stiv kuling til lett bris Julaften, og 1 til 3 grader varmere og stiv til liten kuling første juledag.

I Rennebu meldes det om lettskyet og lett til laber bris i dag, 1 til 3 grader kaldere og liten til sterk kuling Julaften, og 1 til 3 grader kaldere og frisk bris til liten kuling første juledag.

I Lensvik meldes det om 3 grader varmere og lett bris til svak vind i dag, 2 grader varmere til 1 grad kaldere og laber til lett bris Julaften, og 2 grader varmere til 2 grader kaldere og laber til lett bris første juledag.

På Kyrksæterøra meldes det om 5 grader varmere og laber til lett bris i dag, 2 grader varmere til 2 grader kaldere og lett bris til liten kuling Julaften, og 2 til 4 grader varmere og liten kuling til laber bris første juledag.

På Krokstadøra meldes det om 4 grader varmere og lett bris i dag, 1 grad varmere og liten kuling til lett bris Julaften, og 1 grad kaldere til 3 grader varmere og lett til laber bris første juledag.

Og i Børsa meldes det om 1 til 3 grader varmere og svak vind til lett bris i dag, 2 til 1 grader varmere og liten kuling til laber bris Julaften, og 1 grad kaldere til 3 grader varmere og lett til frisk bris første juledag.

Musikk

I dag er siste Vær-Sjur før året er omme, og av den grunn fyrerjeg opp disco- og funk-stemninga – da jeg ikke eier julestemning. Dette kanvære på grunn av at jula startet i september i butikkene, og fordi jeg ikke kangå noen steder uten å se hundrevis av små og store nisser titte på meg. Hvorenn jeg er, hva enn jeg gjør. Det er greit nok med nisser, jeg sier ikke noe pådet, men man bør kanskje stoppe når man har mer enn 50 i hele huset. Når mankommer opp i to til tre hundre nisser, er det kanskje på tide å tenke påfrivillig innleggelse på Brøset.

Donna Summer erførste artist ut, og er i dag representert med «Hot Stuff» og den nesten sytten minutter lange «Love to Love You Baby». Sangen «HotStuff» er å finne på hennes syvende album, «Bad Girls», fra 1979. Den erskrevet av Pete Bellotte (som også skrev «Love to Love You Baby»), HaroldFaltermeyer (kjent for låta «Axel F», som var temaet til «Beverly Hills Cop»)og Keith Forsey (kjent for Simple Minds’ «Don’t You (Forget About Me)» og BobSegers «Shakedown»). I tillegg spiller Jeff «Skunk» Baxter – fra DoobieBrothers og Steely Dan – en evig fet gitarsolo i sangen. «Hot Stuff» beviste atSummer i tillegg til disco, mestret rock.

«Love to Love You Baby» er en sang fra hennes andre album, «Love to Love You Baby» fra 1975. Sangener 16 minutter og 50 sekunder lang og er utrolig chill og digg, og førstevalgetmitt når det kommer til disco. Sangen er – som nevnt over – skrevet avBellotte, sammen med det musikalske geniet Giorgio Moroder, som for kidsa idisse dager sannsynligvis er mest kjent for samarbeidet med Daft Punk på «RandomAccess Memories» og den herlige sangen «Giorgio by Morodor» fra nevnte album.Sangen er blant annet kjent for sine herlige og seksuelt tonede stønn, som hunfremkalte helt alene i studioet, med handen på kneet (så nei, ikke noe seksuellberøring), mens hun tenkte på hvilken flott kjæreste hun hadde (kanskje noeseksuelt i det). Sangen inneholder 23 «orgasmer» og inneholder de mest sexy «simulerte»orgasmene som noen sinne er utgitt på vinyl.

The Jimmy Castor Bunch erandremann ut, og i dag tar jeg for meg sangen «The Bertha Butt Boogie». Jimmy Castor begynte som en doowoop-sanger, men fikk ingen hits, og på 70-tallet var han blitt en «funkmaster».Og denne sangen er virkelig funk, og en av de som fikk meg til å dykke dyperened i denne herlige sjangeren. Han er kanskje mer kjent for sangen «Troglodyte(Cave Man)», men dette er min favoritt. Den har et catchy hook og en usakligfet basslinje, og jeg danser gjerne «The Bertha Butt Boogie» om jeg hører den,selv om jeg ikke kan danse for fem flate øre, og definitivt ikke kan danse en «buttboogie».

Gloria Gaynor er selvfølgeligmed her, og representerer discoen med kvinnetemaet «I Will Survive». Sangen er å finne på albumet «Love Tracks» fra 1978, og handler om det å gå videre etter at etdårlig forhold (endelig) er slutt. Sangen har også et av de beste brukene avfiolin i populærmusikk jeg har hørt. Rett og slett vakkert, er det. For Gaynorhandler sangen utelukkende om å overleve, uansett hva. Under fotball-VM i 1998,var dette sangen til det franske landslaget, og det så ut til å fungere bra,siden de vant etter at de slo Brasil 3-0.

James Brown må med,for det er jo ikke bare disco. Det er jo funk også, og hvem passer bedre enngudfaren av funk og soul? I dag tar jeg for meg «I Got You (I Feel Good)». Den er å finne på albumet med samme navn,som kom i 1966. Sangen er en omarbeidet versjon av låta «I Found You» som hanproduserte for en av hans bakgrunnsvokalister, Yvonne Fair, i 1962. «I Got You(I Feel Good)» ble hans signatursang. Sangen er et godt eksempel på funk-låterhvor teksten følger sangens groove. Det er ikke poesi, men Browns serie avenkeltstavelsesord er sunget slik at de treffer takten og støtter sangensrytme.

Chic må også med, ogi dag tar jeg for meg sangen «Le Freak»fra albumet «C’est Chic» fra 1978. Sangenkom til da de to suksessfulle låtskriverne Nile Rodgers (i disse dager mestkjent for samarbeidet med Daft Punk på albumet «Random Access Memories») ogBernard Edwards i disco og r&b-bandet Chic hadde avtalt å møte Grace Jonespå den populære nattklubben Studio 54 i New York City en nyttårsaften. De stoikke på gjestelista, og klarte ikke å overbevise dørvakta om at de var Chic, såde dro i stedet hjem og begynte å skrive låta «Fuck Off!» som svar tildørvakta. Da de skulle spille den inn, følte de seg ikke komfortable med allbanningen, så de skrev det om til «Freak Off». De syntes det var en tåpeligtittel, men da de byttet ut alle «Fuck off!» med «Freak off!» og «Freak out!»,ble førstelinja til «Aaaah … Freak out!»og vips fikk sangen sitt navn. «Le freak,c’est chic» indeed.

The Pointer Sisters hørerogså hjemme, med en sang som folk flest kanskje hovedsakelig identifiserer med «SesamStasjon» her til lands, og «Sesame Street» i utlandet. Selv om de kanskje ermest kjent for «I’m So Excited», er det «PinballNumber Count» jeg tar for meg i dag. Den ble spilt i bakgrunnen av animasjonensom lærte barn om tall fra 1 til 12 (selv om det bare var laget animasjoner for2 til 12). Alle med den samme hovedteksten og hovedmelodi, men med forskjelligetyper musikk for de forskjellige tallene. Litt jazz her, litt funk der, littdisco, og karibiske ståltrommer. Eklektisk, men også gjort slik at barn etterhvert skulle kunne identifisere hvert tall med sin «sang». I følge Rodgers erdet en hyllest til Chubby Checkers «Peppermint Twist».

Leon Haywood ersistemann på lista, og avslutter årets Vær-Sjur med den herlige og funky «I Want’a Do Something Freaky To You».Sangen er kanskje mest kjent i «disse dager» etter at den ble samplet av Dr. Dreog Snoop Doggy Dogg i g-funk-sangen «Nuthin but a ‘G’ Thang» fra albumet «TheChronic» fra 1992, men opprinnelig var den en herlig og funky låt fra Haywoods «Come and Get Yourself Some» fra 1975.Den har en sterk seksuell undertone og handler om hva han ønsker å gjøre med enkvinne.

Sist, men ikke minst vil jeg anbefale alle å sjekke ut CutChemist (kjent både solo og fra Jurassic 5) med «Disco is Dead (1973 - 1979)» for en herligtrip ned i 70-tallets disco.

Spillelister

Wimp

Spotify