Høsten er en fantastisk tid, men mørkere kvelder og kaldere luft, krever kraftigere mat.

For meg er lam obligatorisk å spise om høsten. En av favorittene mine er lammeknoker. Å tilberede det er «sakte-mat». Knokene trenger å kose seg lenge sammen med gode smaker, men det er helt klart verdt å vente på.

For fire personer

4 lammeskanker

Salt

Pepper

3 cm fersk ingefær

1 gulrot, delt i grove biter

1 rødløk, delt i båter

1 ss tomatpuré

2 ss nøytral olje

200 g tørkede gule erter, vannet ut i ca. ett døgn

½ purreløk, i tynne skiver

Vann, ev. kraft

  • Gni knokene inn med salt og pepper, og la de «trekke smak» i ca. 30 minutt. Det er viktig å gni og massere inn saltet og pepperen, da aktiverer man kjøttet og det tar hurtigere opp smak.

  • Brun knokene i olje i en gryte. Brun godt på alle sider.

  • Ta ut knokene og tilsett tomatpuré, rødløk, ingefær, og gulrot. La dette surre i noen minutt. Tilsett lammeknokene og dekk med vann. Kok sakte opp, og skum godt av underveis.

  • La knokene trekke, ikke fosskoke, i ca. 2,5 timer. Tilsett så de gule ertene og trekk videre i ca. 1 time til kjøttet løsner fra beina og ertene er godt kokt.

  • Tilsett purreløk og la det trekke videre i noen minutt.

Serveres med mandelpotetstappe.