Orkanger

I dag melder yr.no om lettskyet og flau vind hele dagen. 2 kuldegrader i formiddag, 1 varmegrad i ettermiddag, og 0 i kveld.

Torsdag meldes det om lettskyet hele dagen. 1 varmegrad og svak vind natt og morgen, 3 og lett bris på formiddagen, 4 på ettermiddagen, og 3 og svak vind på kvelden.

Fredag meldes det om lettskyet, 2 grader og flau vind natt og morgen, 1 og vindstille på formiddagen, 2 på ettermiddagen, og klarvær, 1 grad og flau vind på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 2 til 1 grader kaldere og flau vind til vindstille i dag, 1 grad kaldere til 1 varmere og flau vind til laber bris torsdag, og 2 til 1 grader varmere og svak til flau vind fredag.

I Rindal meldes det om 1 til 2 grader kaldere og flau til svak vind i dag, lettskyet til skyet, 2 til 1 grader kaldere og vindstille til svak vind torsdag, og lettskyet til skyet, 2 grader kaldere og flau vind fredag.

I Rennebu meldes det om 2 grader varmere og lett til laber bris i dag, lettskyet til skyet, 1 grad varmere til 2 kaldere og frisk til laber bris torsdag, og skyet til lettskyet, 1 grad kaldere til 1 varmere og lett til laber bris fredag.

I Lensvik meldes det om 5 til 3 grader varmere og lett til laber bris i dag, 3 til 1 grader varmere og laber til lett bris torsdag, og 2 til 3 grader varmere og lett bris til svak vind fredag.

På Kyrksæterøra meldes det om 4 til 2 grader varmere i dag, lettskyet til skyet, 1 grad varmere og flau til svak vind torsdag, og lettskyet, 2 grader varmere og svak til flau vind fredag.

På Krokstadøra meldes det om 3 til 1 grader varmere og svak vind i dag, 1 grad varmere torsdag, og lettskyet, 1 til 2 grader varmere og svak til flau vind fredag.

Og i Børsa meldes det om 2 til 1 grader varmere og flau til svak vind i dag, 4 til 1 grader varmere og lett bris torsdag, og 2 til 5 grader varmere og svak vind til lett bris fredag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om samme band som på mandagPink Floyd, men et av deres eldre album, et av dem sangene på det nyeste albumet minnet meg om, nemlig deres niende studioalbum, «Wish You Were Here», fra 1975.

«Shine On You Crazy Diamond» er første sang ut (og siste sang for den saks skyld), og består av 9 deler. Sangen handler om Pink Floyds tidligere leder, Roger Keith «Syd» Barrett III. Opprinnelig skulle de ni delene være hele den ene siden av plata (på samme måte som «Echoes» og «Atom Heart Mother Suite»), men i stedet valgte de å bruke den som «bokstøtter» og splittet den opp mellom start og slutt. Dette for å presentere det nyere og mer relevante materialet «inni». Sangen ble skrevet samtidig som «You’ve Got to Be Crazy» («Dogs») og «Raving and Drooling» («Sheep») – begge fra «Animals». Teksten handler i tillegg til Barrett, om musikalsk berømmelse. Førsteverset, «Remember when you were young, you shone like the sun / Shine on  you crazy diamond / Now there’s a look in your eyes, like black holes in the sky / Shine on you crazy diamond» handler utelukkende om Barrett. Under innspillingen av plata, vandra Barrett selv inn i studio, tykkladen og med barbert hode og øyenbryn, så det tok litt tid før hans tidligere venner og kolleger gjenkjente ham.

«Welcome to the Machine» er det andre sporet, og handler om griske plateprodusenter og managere som kontrollerer band, noe som var med på å skape Barretts mentale kollaps (sammen med store mengder LSD og andre narkotiske droger). Verden rundt ham var som en maskin. Fansen, gruppa, og plateindustrien («the machine»). De fortalte ham hva han skulle gjøre, og når han skulle gjøre det, for å oppnå suksess. Sangen er kjent for sin bruk av synthesizere, og har blitt covret av mange metal-band. Deriblant Queensryche. Den siste levelen (nivået for dere dimlinger som ikke forstår en god blanding av norsk og engelsk) av spillet «Ecco the Dolphin» er en referanse til sangen.

«Have a Cigar» er det tredje sporet, og hovedvokalen blir sunget av den engelske folk-artisten, Roy Harper (en venn av bandet, og av Led Zeppelin), siden Waters ødela stemmen sin på innspillingen av «Shine On You Crazy Diamond». Sangen handler om plateindustrien, og grådigheten og hykleriet som følger med. Teksten inneholder hver eneste klisjé Waters kunne komme på som managere bruker om nye band og artister. «You’re gonna go far», «I’ll tell you the name of the game», «You’re going to make it». Linja «By the way, which one is Pink» er en linje mange i industrien spurte bandet opp gjennom åra. Sangen er covret av blant andre Primus og Foo Fighters – sistnevnte med Brian May fra Queen for «Mission Impossible 2»-soundtracket.

«Wish You Were Here» er det herlige tittelsporet, og en av de første Pink Floyd-låtene jeg forelsket meg i. Også denne sangen referer til og handler om Syd Barrett og sammenbruddet hans. På plata, går sangen fra «Have a Cigar» og over til denne via en radio, som får oss til å tenke på noen som skifter kanaler, og vi hører blant annet litt av Tchaikovskys fjerde symfoni før sangen starter for fullt. Linja «Can you tell a green field / From a cold steel rail» referer Barretts sang «If It’s In You» fra albumet «The Madcap Laughs». På slutten hører man så vidt Stéphane Grappeli spille fiolin, men den delen drukner for det meste i vind-effekter. Grappeli spilte inn noen låter i studioet under dem, og Gilmour foreslo at de skulle ha litt felespill på sangen, noe Grappeli sa seg villig til.

Spillelister

Wimp

Spotify

Les også:

Tusener har sett Jabb-Sjur