Midtnorsk strikkefestival er i to år blitt arrangert i august. I år flyttes festivalen til begynnelsen av oktober som de håper og tror er et bedre tidspunkt for en strikkefestival.

Hele Orkanger i bruk

I sitt tredje år kan Midtnorsk strikkefestival kalle seg internasjonal gjennom sitt nordiske samarbeid med strikkefestivalen i Danmark og på Island. 5.–7. oktober tar strikkefolket hele Orkanger i bruk.- For oss er det viktig å ta hele Orkanger i bruk, sier Anne Lene Neeraas ved Made By You, strikkebutikk ved Amfi, som arrangerer festivalen.

Også ved de to tidligere festivalene har de hatt et samarbeid med sentrumsforeninga. Nå utvides dette med utstilling og workshop i Orkdal kunstforening sine lokaler i sentrum, en «Lytt og strikk» i biblioteket som også ligger i sentrum, og med underholdning fra scenen på torget.

Vandringa gjennom sentrum ender ved Damphuset som blir stedet for stand og utsalg i stedet for telt ved herregården. Dette av hensyn til eventuelt dårlig vær.

- Vi vil pynte sentrumsgata med strikkede skjerf i alskens farger, sier Gro Rostad ved Tråsnella som holder til i sentrumsgata og som er medarrangør av festivalen.

Hun oppfordrer folk til å bli med på en strikkedugnad av skjerf. De kan bare komme innom Tråsnella hvor de får garn for å strikke skjerf.

Strikkebusser

Med på laget er også Orklareiser som skal sørge for logistikken både til og fra festivalen og under festivalen.

- Vanligvis kjører vi folk ut fra Orkdal. Derfor er det artig også å kunne kjøre folk til Orkdal, sier Hugo Storsand som er daglig leder ved Orklareiser.

De kjører skyttelbusser mellom Bårdshaug herregård og Damphuset i tillegg til at de også har satt opp strikkebuss fra Oslo og Ålesund.

Orklareiser vil også samarbeide med Midtnorsk strikkefestival når det gjelder strikketurer i utlandet. Det blir blant annet satt opp tur til kanskje verdens største strikkefestival som er i Fanø i Danmark, med rundt 10 000 deltakere.

Ull er gull

Til årets festival har de instruktører og kursholdere fra Danmark, Sverige, Finland og Latvia. I tillegg har lederne av strikkefestivalen i Skottland meldt sin ankomst.

Hovedtema for årets festival er «Ull er gull» med fokus på miljøperspektivet.

- Miljøfokuset og den grønne bølgen har bidratt til at mange ønsker å vite hvor varene de kjøper er blitt produsert, og de ønsker å kjøpe kortreiste ting, sier Neeraas.

Mange tror at all ull er norsk. Det er den sjelden da 80 % av norsk ull eksporteres til utlandet til tross for at den er bærekraftig og Svanemerket.

- I stedet importerer vi det meste av ull og garn fra andre siden av jordkloden, sier Neeraas som dermed lar ullas betydning og bruksområde være hovedtema for årets festival.

Historiske rom

Midtnorsk strikkefestival ønsker å være gode ambassadører for dalføret, og arrangerer derfor tur med Thamshavnbanen til Løkken og Gammelgruva samt tur til Fannremsgarden.

- Vi ønsker å øke turiststrømmen til dalføret og bruker derfor hjemmesida vår aktivt til å markedsføre dalføret. Så har også deltakerne skrytt veldig av både Orkanger som tettsted og av de unike lokalene vi har ved Bårdshaug herregård. Det er knapt noen strikkefestival i verden som kan skryte av slike historiske lokaler som vi har, sier Neeraas og viser til historiske rom som Thamspaviljongen, tårnet ved Bårdshaug herregård, Damphuset og ikke minst Thamshavnbanen med besøk i katedralen i gruvene på Løkken.