I dag, 25. mars, feires vaffeldagen. Dette fordi vi i middelalderen feiret Vår frue (jomfru Maria) 25. mars, da dette var dagen da hun visstnok fikk budskapet fra engelen Gabriel om at hun var gravid med Jesusbarnet. Tar du en rask titt i kalenderen, vil du se at det er temmelig nøyaktig ni måneder igjen til jul.

I Norge og i Norden, ble dagen opprinnelig feiret med kake. Etter hvert ble det vanlig å spise vafler. Den internasjonale vaffeldagen feires over hele verden. Det er høyst usikkert når vafler begynte å bli vanlig her hjemme i Norge.

På 1200-tallet var vafler omtalt som et kirkelig kjærlighetsmåltid i Paris under påskefeiringen. Vafler var også brukt som fasterett. Mønsteret i vaffeljernet stammer fra 1200–1300-tallet. Det karakteristiske rutemønsteret skal være lavet efter modell av bivokskakene i bikubene, ifølge informasjon fra Opplysningskontoret for brød og korn.

Ca. 8 plater luftige vafler

4 hele egg

1 boks seterrømme eller kefir/kulturmelk

1 dl mandelmel

3 ss sukker (bruk gjerne ½ ts vaniljesukker i tillegg)

1 dl hvetemel

2 ts bakepulver

2 ss havregryn

1 ts kardemomme

  • Pisk egg og sukker til eggedosis, det er denne prosessen som gjør vaflene så luftige og lette.

  • Tilsett resten av ingrediensene. Vend de forsiktig inn med en slikkepott. Pass på at luften ikke blir slått ut av røra.

  • La røren svelle i 15 minutt før steking.

Denne vaffeloppskriften egner seg med alle typer pålegg og anledninger, bruk den som forrett, dessert, eller til kaffen. Jeg har brukt:

  • Brie og eplemarmelade

  • Roastbeef med pesto og rødløk

  • Kraftig brunost med kirsebærsyltetøy