«Mummitrollene – Kometen kommer» fra 1992, eller «Tanoshii Moomin Ikka: Muumindani no Suisei» som den heter i Japan, er basert på Tove Janssons bok «Kometjakten» fra 1946 (bearbeidet og utgitt på nytt i 1968 som «Kometen kommer»), den første boka i serien om Mummitrollet.

En natt blir det storm, og langt ute i himmelmørket lyser et rødt øye som blir større for hver dag. Det er en komet som kommer nærmere og nærmere Mummidalen. Himmelen er rød, havet kryper ned i kulpene, og alle små kryp pakker sakene sine og flykter. Når man er liten, er det vanskelig å forstå at jorden bare er en liten gnist i det store og kullsvarte verdensrommet.

For å finne ut mer om kometen, legger Mummitrollet og vennene Sniff og My ut på en spennende ferd til et observatorium. Der lærer de mer om kometer, og finner ut at det ikke er så farlig likevel. På veien treffer de også Snusmumrikken, Snorkfrøken og broren hennes, Snorken. Sammen reiser det til slutt tilbake til Mummidalen. Der er det bare Mummifamilien og en bister, filosoferende bisamrotte som er igjen, alle de andre har flyktet. Så gjelder det bare å forberede seg på at kometen skal komme …