Orkanger

I dag melder yr.no om lettskyet, svak vind og 1 kuldegrad.

Lørdag meldes det om lettskyet hele dagen. 4 kuldegrader og svak vind natt og morgen, 2 kuldegrader på formiddagen, 2 varmegrader og lett bris på ettermiddagen, og 0 grader og flau vind på kvelden.

Søndag meldes det om lettskyet, 0 grader og flau vind natt og morgen, skyet og 2 kuldegrader på formiddagen, regn, 1 grad og svak vind på ettermiddagen, og skyet, 4 grader og laber bris på kvelden.

Mandag meldes det om skyet, 4 kuldegrader og svak vind natt og morgen, 5 kuldegrader på formiddagen, lettskyet og 4 kuldegrader på ettermiddagen, og skyet, 7 kuldegrader og lett bris på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 2 til 1 grader varmere og laber bris i dag, 3 til 2 grader varmere og svak vind til frisk bris lørdag, 2 til 4 grader varmere og flau vind til frisk bris søndag, og 1 grad kaldere mandag.

I Rindal meldes det om 3 til 2 grader kaldere og flau vind i dag, 2 grader kaldere til 2 grader varmere og flau vind til laber bris lørdag, sludd på ettermiddagen og 2 grader varmere til 3 grader kaldere søndag, og 3 til 1 grader kaldere mandag.

I Rennebu meldes det om 1 grad kaldere og laber til lett bris i dag, 1 grad kaldere til 1 grad varmere og liten kuling til laber bris lørdag, sne på ettermiddagen, 2 grader varmere til 3 grader kaldere og frisk bris til svak vind søndag, og 2 til 4 grader kaldere mandag.

I Lensvik meldes det om 1 grad varmere og flau vind i dag, 2 grader varmere og flau vind til laber bris lørdag, 1 grad kaldere til 1 grad varmere og flau vind til frisk bris søndag, og lettskyet på ettermiddagen og 4 til 6 grader varmere mandag.

På Kyrksæterøra meldes det om 2 grader varmere og lett bris til svak vind i dag, 3 til 2 grader varmere og svak vind til laber bris lørdag, 4 til 1 grader varmere søndag, og 4 til 6 grader varmere og svak vind mandag.

På Krokstadøra meldes det om 1 til 2 grader varmere i dag, 3 til 1 grader varmere og laber bris til svak vind lørdag, 4 til 1 grader varmere og svak vind til frisk bris søndag, og 2 grader varmere til 5 grader kaldere og lett bris mandag.

Og i Børsa meldes det om 2 til 1 grader varmere og lett bris i dag, 3 til 2 grader varmere og lett til frisk bris lørdag, 3 til 5 grader varmere og flau vind til frisk bris søndag, og 1 til 3 grader varmere og svak vind mandag.

Musikk

I dag var egentlig siste dag av Rammstein-uka, men siden jeg var syk onsdag, blir siste dag utsatt til et senere tidspunkt, og i dag tar jeg for meg disse sangene:

«Feuer Frei!» kan handle om brann, men også om å fyre av et våpen «Bang! Bang! Feuer frei!». For ikke å snakke om det det faktisk synges om, nemlig det å gjøre en kvinne gravid. Sangen er å finne på tredjealbumet «Mutter» fra 2001.

«Mutter» er også covret av Rammsund, da under navnet «Mutter’n». Denne sangen er tittelsporet på overnevnte album. Sangen er mørk og minner mye om filmen «The Matrix», hvor alle er genetisk grodd og ingen egentlig har foreldre, siden teksten skildrer noen som ikke har en mor og aldri var oppfostret som et vanlig menneske.

«Spiehlur» er også å finne på «Mutter», og betyr «spilledåse». Sangen er vakker og trist, og handler om et barn som ønsker å være for seg selv, og later som det er dødt, noe som gjør at barnet blir levende begravd, med en spilledåse. Når sneen dekker graven og frosten setter inn, begynner spilledåsen å spille, og den vakre melodien siver ut gjennom plankebord, jord og sne, og kanskje, kanskje hører noen det, og redder barnet fra graven, før det er for sent … Linja «Hoppe hoppe reiter» er fra en tysk barnesang og kan oversettes til «opp og ned, rytter».

«Reise Reise» er tittelsporet fra deres fjerde album, «Reise, Reise» fra 2004. Sangen kaller sjømenn havets soldater, uavhengig av om de dreper mennesker eller fisk. Det snakkes om inntrykket krig gir, og at alle – fisker og gast – må lære seg å handtere slike ting. En annen ting som nevnes er at om havet kunne, ville det grått for de falne.

«Mein Teil» er en tredje sang covret av Rammsund, som «Mitt lem». Sangen handler om Armin Meiwes, også kjent som «Rotenburg-kannibalen» og «Der Metzgermeister» («Hovedslakteren»), som spurte Bernd Jurgen Armando Brandes via internett om han fikk lov til å drepe og spise ham. Og det fikk han, så selv om det var overlagt drap, hadde han jo lov fra personen selv. En merkelig sak fra ende til annen.

«Keine Lust» er tredje sang fra «Reise, Reise» jeg tar for meg i dag. Den handler om at man ikke har lyst til å gjøre noen ting mer. Man er lei. Bandet følte at de hadde alt – damer, mat og penger i overflod – og ikke orka å gjøre noe mer, bortsett fra å komme sammen og vakker musikk igjen. Linja «Mir ist kalt, so kalt, mir ist kalt» er min favorittlinje blant alle tyske sanger. Fra Heino til Die Toten Hosen.

«Amerika» handler om amerikanere og deres ønske om å lede alle andre land, og er satire fra ende til annen. Linja «When there’s dancing, I want to lead» referer til hvordan amerikanerne gir en kommando, og «alle» lystrer. Deler av sangen handler om hvordan Amerika ikke bryr seg om noen ting og bare betaler folk for å gjøre dem glade. Teksten handler også om hvordan penger går med på underholdning, fremfor å hjelpe de som trenger det.

«Moskau» er en sang som enkelt og greit handler om byen Moskva, i Russland (tidligere Sovjetunionen). Man kan tolke den på flere måter, alt fra russiske prostituerte til kommunismens fall og overgangen til kapitalisme og til hvordan byen fortoner seg for en turist – som kanskje bare ser en nedslitt ruin etter kommunismens glansdager – og for en innbygger – som ser skjønnheten i hver minste ting. «Eto pesnia o samom prekrasnom gorade v mire - MOSKWA» indeed.

«Ohne Dich» betyr «Uten deg», og kan bli sett på som en ballade som uttrykker det ekstreme savnet man kan ha for noen som var en kjær, og som ikke lenger er blant oss. Sangen kan også være mer politisk rettet, for eksempel ødeleggelsen av naturen og miljøet, da det er flere referanser til boka «Silent spring» fra 1962, hvor skogen er stille og fuglene ikke kvitrer mer.