Vi er midt i sesongen for skrei og det er uante muligheter for tilberedning selv om man ikke må glemme den tradisjonelle med kokt lever og rogn. I dag er det en bacalaoinspirert variant med kraftig og smakfull tomatsaus. Ønsker man den enda sterkere, kan man tilsette litt chili. Sausen kan brukes til all type hvit fisk, som torsk, sei, breiflabb, steinbit med mer.
For fire personer
600 g skreifilet, delt i stykker på 150 g
2 fedd hvitløk, finhakket
½ rødløk, finhakket
100 g små tomater, hakket
½ rød paprika, finkuttet
4 dl tomatjuice
3 cm av det grønne av en purreløk, i ringer
3 ss fersk basilikum, finhakket
12 grønne oliven
Olivenolje
Salt og pepper
Eventuelt chili
Finn en vid kjele og varm opp olivenoljen.
Stek først hvitløk i 30 sek; tilsett rødløk; surr i 1–2 minutt; tilsett hakket tomat, paprika, og tomatjuice. La dette koke på lav varme i 8–10 minutt. Smak til med salt og pepper.
Ha tomatsausen i en ildfast form, legg fiskebitene over. Stek i ovn på 220 °C i 6–7 minutt. Tilsett fersk basilikum og oliven i forma.
Server gjerne med potetstappe.