Den perlegrå seien har en tendens til å havne i skyggen av den kritthvite torsken på denne tiden av året. Etter min mening så er seien undervurdert, kanskje på grunn av nettopp farge, men som matfisk er den både mer saftig, har mer sødme, og mer markant smak enn sin slektning torsken. Derfor slår vi et slag for hjemmelagde seikaker med råkost i dag.
Seikaker
600 g seifilet
1 ts grov sennep
1,5 ss potetmel
2 dl melk
0,25 ts hvit pepper, malt
4 ss purre, finsnittet
Smør og rapsolje til steking
Ha fisken i en hurtigmikser sammen med med saltet. Kjør maskinen i 15–20 sekund slik at fiskekjøttet blir grovkuttet og godt blandet med saltet.
Dryss over potetmel og pepper, og spe inn melken i en fin stråle mens maskinen går på middels hastighet. Bland inn finsnittet purre til slutt.
Form seikaker med en stor skje og stek på middels varme i godt smør og rapsolje, 50/50, til de er gjennomstekt.
Råkostsalat
2 stk. gulrot, jeg har brukt regnbuegulrot med varierende farger
1 pk. sukkererter
50 g hasselnøtter
1 ss olivenolje
0,25 ts salt
Salat
Vask, skrell, og skjær gulrøtter med ostehøvel og sukkererter i strimler. Grovhakk hasselnøtter.
Bland alt sammen i en bolle med salat, ha i olivenolje og salt, og bland godt.
Rømmesaus
1,5 dl seterrømme
1 ss eplesidereddik
½ dl frisk gressløk, finkuttet
Salt og pepper
Bland sammen.