Den perlegrå seien har en tendens til å havne i skyggen av den kritthvite torsken på denne tiden av året. Etter min mening så er seien undervurdert, kanskje på grunn av nettopp farge, men som matfisk er den både mer saftig, har mer sødme, og mer markant smak enn sin slektning torsken. Derfor slår vi et slag for hjemmelagde seikaker med råkost i dag.

Seikaker

600 g seifilet

1 ts grov sennep

1,5 ss potetmel

2 dl melk

0,25 ts hvit pepper, malt

4 ss purre, finsnittet

Smør og rapsolje til steking

  • Ha fisken i en hurtigmikser sammen med med saltet. Kjør maskinen i 15–20 sekund slik at fiskekjøttet blir grovkuttet og godt blandet med saltet.

  • Dryss over potetmel og pepper, og spe inn melken i en fin stråle mens maskinen går på middels hastighet. Bland inn finsnittet purre til slutt.

  • Form seikaker med en stor skje og stek på middels varme i godt smør og rapsolje, 50/50, til de er gjennomstekt.

Råkostsalat

2 stk. gulrot, jeg har brukt regnbuegulrot med varierende farger

1 pk. sukkererter

50 g hasselnøtter

1 ss olivenolje

0,25 ts salt

Salat

  • Vask, skrell, og skjær gulrøtter med ostehøvel og sukkererter i strimler. Grovhakk hasselnøtter.

  • Bland alt sammen i en bolle med salat, ha i olivenolje og salt, og bland godt.

Rømmesaus

1,5 dl seterrømme

1 ss eplesidereddik

½ dl frisk gressløk, finkuttet

Salt og pepper

  • Bland sammen.