Orkanger

I dag melder yr.no om lettskyet, 13 grader og vindstille i formiddag, 14 og svak vind i ettermiddag, og skyet og 18 i kveld.

Torsdag meldes det om skyet, 16 grader og flau vind natt og morgen, 13 og vindstille på formiddagen, regn, 17 og lett bris på ettermiddagen, og skyet, 15 og svak vind på kvelden.

Fredag meldes det om lettskyet, 14 grader og flau vind natt og morgen, skyet og 11 på formiddagen, regn, 14 og svak vind på ettermiddagen, og skyet, 10 og flau vind på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om lettskyet, 4 til 5 grader varmere og flau til svak vind i dag, 1 til 4 grader varmere og svak til flau vind torsdag, og 1 grad kaldere til 5 varmere og vindstille til svak vind fredag.

I Rindal meldes det om lettskyet, 4 til 6 grader varmere og flau vind i dag, 1 til 3 grader varmere og lett bris til flau vind torsdag, og lettskyet til skyet, 1 til 7 grader varmere og flau vind fredag.

I Rennebu meldes det om 1 til 3 grader varmere og svak vind til laber bris i dag, skyet, 2 grader kaldere til 4 varmere og laber til lett bris torsdag, og lettskyet til skyet, 5 til 1 grader varmere og laber bris til svak vind fredag.

I Lensvik meldes det om 2 til 1 grader varmere og flau vind i dag, skyet, 1 grad varmere til 1 kaldere og lett bris til flau vind torsdag, og 2 til 1 grader kaldere og flau vind til laber bris fredag.

På Kyrksæterøra meldes det om lettskyet, 5 til 6 grader varmere og svak vind til vindstille i dag, 1 til 5 grader varmere torsdag, og lettskyet til skyet, 1 grad varmere til 1 kaldere og flau vind til lett bris fredag.

På Krokstadøra meldes det om 5 til 3 grader varmere og flau vind i dag, 3 grader varmere og svak til flau vind torsdag, og 1 grad varmere til 2 kaldere og vindstille til svak vind fredag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad varmere og flau vind i dag, lettskyet til regn, 2 grader varmere til 3 kaldere og lett bris til flau vind torsdag, og 1 til 3 grader kaldere og flau vind til lett bris fredag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal vi dykke ned i den progressive rockemusikken jeg er så glad i. Dagens band er fra Canada, og ble dannet sommeren 1968 i Toronto av gitarist Alex Lifeson, bassist og vokalist Jeff Jones og trommis John Rutsey. I disse dager består de av bassist, keyboardist og vokalist Geddy Lee (som erstattet Jones i september 1968), gitarist Lifeson, og trommis og tekstforfatter Neil Peart (som erstattet Rutsey i juli 1974). I dag tar jeg for meg noen sanger jeg liker av Rush.

«Working Man» er en sang fra debutalbumet «Rush» fra 1974, og en av få sanger som ikke er skrevet av Peart, da sangen ble utgitt før han ble med i bandet. Sangen ble utgitt på deres eget plateselskap, og spilt på en radiostasjon i Ohio. Da folk hørte sangen, trodde de at det var Led Zeppelin de hørte og at Lee var en Robert Plant-klone. Folk likte det de hørte, og det førte til at Rush fikk kontrakt med Mercury, og de ble raskt svært populære i Nord-Amerika og Europa.

«Rivendell» er å finne på albumet «Fly By Night» fra 1975, og er spesiell da det er en Rush-sang som ikke inneholder trommer. Sangen er for øvrig inspirert av J. R. R. Tolkiens bok «The Lord of the Rings», hvor Rivendell er et av de mer kjente stedene alvene holder til og hvor Sauron ikke har noen makt. Sangen handler om hans Utopia, et sted hvor han har fred og kan føle seg trygg.

«A Passage to Bangkok» er en sang fra konseptalbumet «2112» fra 1976. Sangen handler om kampen og slitet med å bruke marijuana og opium (noe som dyrkes i blant annet Bangkok). I boka «Contents under Pressure: 30 years of Rush» av Martin Popoff, innrømmer Lifeson at han røyka hasj etter noen tannlegebesøk på starten av syttitallet.

«The Twilight Zone» er også å finne på «2112», og er en hyllest til TV-serien «The Twilight Zone». Sangen er inspirert av to episoder, «Will the Real Martian Please Stand Up?» (episode 28, sesong 2 (1961)) – som er satt til en veikro og Barney Phillips er den joviale kroverten med tre øyne – og «Stopover in a Quiet Town» (episode 30, sesong 5 (1964)) – som handler om et par som blir fulle på en fest og våkner i et tomt hus i en tom by hvor alt er falskt og på slutten ser de opp og ser et gigantisk barn, og at de har blitt leker.

«Something for Nothing» er siste sang jeg tar for meg fra «2112», og handler i følge Pearts bok, «Traveling Music», om bandet som på midten av syttitallet kjørte til en gig i Los Angeles, da Peart så noe graffiti på en mur, hvor det sto «Freedom isn’t free», og det ble omskrevet til denne sangen. Med ande ord, du må jobbe for å fortjene det du ønsker deg.

«A Farewell to Kings» er tittelsporet på albumet fra 1977, og handler om det å arbeide med hykleri og å finne din egen vei ved å se inn i deg selv, samt at den er en kritikk mot hvordan ting blir gjort i dag (både av folk flest og regjering og storting). Sangen er fylt med middelalder-bilder (slott, riddere osv.), noe som viser oss at dette er noe som har pågått i flere hundre år.

«Xanadu» er også å finne på «A Farewell to Kings», og er basert på et uferdig dikt av Samuel Taylor Coleridge kalt «Kubla Khan», som startet å skrive det da han var rusa på narkotika. Når rusen gav seg, klarte han ikke å fullføre det. Xanadu er et fantasi-land hvor Kubla Khan holdt til, og legenden om Xanadu er kjent i mange asiatiske – og amerikanske – myter og legender, spesifikt den om Shambhala. Andre som har latt seg inspirere av Xanadu, er Carl Barks og Don Rosa i historiene om Tralla La (basert på Shangri-La / Shambhala).

«Tom Sawyer» er en sang fra «Moving Pictures» fra 1981, hvis tekst er løst basert på en karakter Mark Twain laget i sin første bok, «The Adventures of Tom Sawyer» fra 1876. Sangen handler om individualisme, og det å stå opp for seg selv og ikke bøye seg for autoritetene uten å tenke. Tom Sawyer var en slags rebell, men det ville vært mer logisk å kalle sangen «Huckleberry Finn», da han – i motsetning til Sawyer – var en rebell av ikke-egoistiske grunner.

«YYZ» er også å finne på «Moving Pictures», og er en instrumental. YYZ er IATA-koden for flyplassen i Toronto, Lester B. Pearson International Airport, en flyplass de var innom ganske ofte. Sangen skal tilsynelatende «vise» maset og kjaset på en flyplass. Sangens intro er morsekode for YYZ.

«Turn the Page» er fra albumet «Hold Your Fire» fra 1987, og kan sies å handle om apati og konformitet. Sangen analyserer vår ferd gjennom tiden og fristelsen til å bøye hodet og holde det nede. Den kan også tolkes til å handle om at man ikke skal dvele ved fortiden og i stedet lære seg å ta ting som de faller seg.

«Test for Echo» er den nyeste sangen jeg tar for meg, og er tittelsporet til albumet fra 1996. Sangen handler om det å vente, se og lytte etter svar, som for eksempel når man er ute i ødemarken og ser etter et tegn på at det er eller har vært mennesker der, eller alle parabolene og satellittene som sender signaler ut i verdensrommet i et håp om å få svar fra utenomjordisk liv, de venter på ekkoet ...

Ellers vil jeg takke The Beards for en fantastisk skive som jeg fikk i posten. «Et band og en bokbar» er herlig og jeg har hørt gjennom den et par-tre ganger allerede.

Spillelister

Wimp

Spotify