Orkanger

I dag melder yr.no om sol, 7 grader og flau vind i ettermiddag, og lettskyet, 3 og svak i kveld.

Lørdag meldes det om skyet hele dagen. 1 grad og svak vind natt, morgen og formiddag, 4 og flau på ettermiddagen, og 5 og lett på kvelden.

Søndag meldes det om skyet, 4 grader og svak vind natt og morgen, lett bris på formiddagen, lettskyet og 6 på ettermiddagen, og 5 og frisk på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 2 til 1 grader kaldere og lett til laber bris i dag, 1 til 2 kaldere og lett til laber lørdag, og 1 til 3 kaldere og laber til liten søndag.

I Rindal meldes det om 2 grader kaldere i dag, 1 kaldere og flau til laber lørdag, og 1 til 3 kaldere og lett til svak søndag.

I Rennebu meldes det om 4 til 3 grader kaldere og laber bris i dag, 3 til 5 kaldere og laber til frisk lørdag, og 2 til 5 kaldere og frisk til liten søndag.

I Lensvik meldes det om 1 grad kaldere og svak vind i dag, 2 til 1 kaldere lørdag, og 1 kaldere og lett til laber søndag.

På Kyrksæterøra meldes det om 1 grad kaldere og lett bris i dag, 1 varmere og laber til svak lørdag, og 1 kaldere og lett til laber søndag.

På Krokstadøra meldes det om 1 grad kaldere og svak vind i dag, 2 varmere til 1 kaldere og lett til laber lørdag, og 1 til 2 kaldere og lett til laber søndag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad varmere og lett bris i dag, 2 til 1 varmere og lett til frisk lørdag, og 2 til 1 varmere og laber søndag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det atter handle om hiphop, og denne gangen har jeg tatt for meg en prins som rappet først, og siden ble fjernsyns- og filmstjerne. Jeg snakker selvfølgelig om Willard Carroll Smith, Jr., bedre kjent som Will Smith, også kjent som The Fresh Prince.

Jeg åpner selvfølgelig ballet med «Theme from The Fresh Prince of Bel-Air», en sang han laget sammen med A Touch of Jazz, Inc. Sangen var åpningsmusikk for hver episode av TV-serien som gikk fra 1990 til 1996 på NBC, og handler om en gatesmart, fiksjonsversjon av Will Smith, som vokste opp i West Philadelphia, og endte opp med å bli flyttet til sin tante og onkel i Bel-Air, Los Angeles, etter å ha kommet opp i noe bråk på en lokal basketballbane. Han flyr til LA med en enveisbillett på første klasse, plystrer etter en taxi med registreringsnummeret «Fresh», og kommer snart frem til kåken, og er klar for å sette seg på tronen som «the Prince of Bel-Air».

Så har vi «Summertime», som han laget sammen med DJ Jazzy Jeff i den tiden da han kalte seg The Fresh Prince. Sangen er fra fjerdealbumet «Homebase» fra 1991, og sampler «Summer Madness» av Kool & The Gang, samt «Funky President (People It’s Bad) av James Brown. De to siste ordene i sangen er også «Summer madness». Sangen tar for seg gledene ved sommeren, som opplevd av Smith og Jeff rundt omkring Philadelphia.

Så har vi «Gettin’ Jiggy With It», fra debutalbumet som Will Smith, solo, «Big Willie Style» fra 1997. Sangen er basert på et sample av «He’s the Greatest Dancer» av Sister Sledge, mens linja «Mama-uh, mama-uh, mama come closer», er en referanse til soul-låta «Soul Makossa» av Manu Dibango, og da spesielt versjonen som ble adaptert av Michael Jackson i «Wanna Be Startin’ Somethin’». Låta er også årsaken til at uttrykket «getting jiggy» ble såpass populært som det ble på slutten av 90-tallet og utover, samt at det endret mening fra å bli brukt til å applaudere ens motesans til å være synonymt med dansing, og etter hvert tilbake til det opprinnelige, bare med seksuelle undertoner. Smith har selv sagt at hans inspirasjon for å endre ordets betydning, kom fra det at «jiggy» er slang for «jigaboo», et negativt slangord brukt til å beskrive afroamerikanere. Så «Gettin’ jiggy with it» kan da sies å bli «Gettin’ African-American with it», som igjen baserer seg på den populære myten om at svarte folk er født med en spesiell rytme som gjør at de danser mye bedre.

«Miami» må også med, og er også fra «Big Willie Style». Sangen er en herlig hyllest til Miami (altså byen i Florida, USA, for de som ikke skjønte det), og spesielt South Beach-delen. Det er en del forskjeller på rik og fattig i den delen av byen, noe han også referer til. Sangen sampler «And the Beat Goes On» av The Whispers og «Conga» av Miami Sound Machine. Refrenget er nok det beste ved sangen, og er det som i all hovedsak har gitt meg lyst til å dra dit (vel, videoen også). «Party in the city where the heat is on / All night on the beach til the break of dawn / Welcome to Miami (bienvenido a Miami)»

«Men in Black (feat. Coko)» er selvskreven når jeg tar for meg Will Smith, og er å finne både på «Big Willie Style», og soundtracket til filmen låten er tittellåt fra, «Men in Black». Det var hans første solo-single etter samarbeidet med DJ Jazzy Jeff, og sangen sampler «Forget Me Nots» av Patrice Rushen. Sangen handler selvfølgelig om «Men in Black», en organisasjon assosiert med folk som påstår de har sett romvesener.

«Will 2K» er muligens den Will Smith-låten som har den beste videoen (med gjesteopptredener fra blant andre DJ Jazzy Jeff, Eve, K-Ci, Tisha Campbell-Martin og Duane Martin), det til tross for musikkvideoer til sanger som «Miami» og «Summertime», som også har ganske brukbare videoer. Sangen er å finne på andrealbumet, «Willenium», fra 1999. Sangen sampler The Clashs herlige «Rock the Casbah» (som jeg skrev om for ikke så alt for lenge siden), Princes «1999», samt deler av Grandmaster Flash and the Furious Fives «Superrappin’». Sangen kan sies å handle om en vill fest 31. desember 1999 i påvente av år 2000, og hvordan Will Smith ser for seg at han skal eie det nye millenniet (til tross for at det ikke startet før 2001).

«Wild Wild West» er en herlig, liten sak fra filmen med samme navn, og er også å finne på «Willenium». Sangen er basert på Kool Moe Dees «Wild Wild West» fra 1987, hvor Dee sammenligner livet sitt i New York City med den gamle vesten (han hadde en berømt krangel med LL Cool J), og Smith brakte også Dee inn for å rappe på refrenget. Sangen sampler også Stevie Wonders «I Wish» og Digital Undergrounds «The Humpty Dance», og R&B-gruppa Dru Hill synger også på sangen.

«Black Suits Comin’ (Nod Ya Head)» er dagens siste sang, og fra hans nest siste studioalbum, «Born to Reign», fra 2002, samt fra (soundtracket til) filmen «Men in Black II». Som sangen fra den første filmen, tar også denne for seg mennene i sorte dresser, og er en skikkelig godlåt som gjør seg godt uansett hvor og når. Jeg liker også bruken av mer rocka instrumenter, samt blåseinstrumenter.

Spillelister

Wimp

Spotify