Orkanger

I dag melder yr.no om regn og torden, 19 grader og flau vind i formiddag, kraftig regn og mer torden, 15 og lett bris i ettermiddag, og skyet og svak vind i kveld.

Torsdag meldes det om regn hele dagen. 14 grader og vindstille natt og morgen, 12 og flau vind på formiddagen, 13 og svak på ettermiddagen, og 14 og lett bris på kvelden.

Fredag meldes det om duskregn, 12 grader og svak vind natt og morgen, skyet og 10 på formiddagen, lettskyet og lett bris på ettermiddagen, og skyet igjen på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 1 grad varmere og svak vind til lett bris i dag, 2 grader kaldere til 1 varmere og flau vind til laber bris torsdag, og 2 grader kaldere til 1 varmere fredag.

I Rindal meldes det om regn og torden og 1 grad kaldere til 2 varmere i dag, regn og torden, 2 grader kaldere til 1 varmere og vindstille til laber bris torsdag, og 2 grader kaldere til 2 varmere fredag.

I Rennebu meldes det om lettskyet til kraftig regn – 32,2 millimeter – og torden og 3 grader varmere til 2 kaldere i dag, 4 til 2 grader kaldere og flau vind til vindstille torsdag, og 3 grader kaldere til 1 varmere og flau vind til lett bris fredag.

I Lensvik meldes det om 1 grad kaldere til 1 varmere og flau til svak vind i dag, skyet til regn, 1 grad kaldere til 1 varmere og lett bris til svak vind torsdag, og ingen endringer fra Orkanger fredag.

På Kyrksæterøra meldes det om regn, 2 til 1 grader varmere og svak til flau vind i dag, skyet til regn, 2 grader kaldere til 1 varmere og flau vind til lett bris torsdag, og 1 grad kaldere til 1 varmere og flau vind til lett bris fredag.

På Krokstadøra meldes det om regn til skyet og 1 grad kaldere til 1 varmere i dag, skyet til regn, 1 grad kaldere til 1 varmere og svak vind til lett bris torsdag, og 1 grad kaldere fredag.

Og i Børsa meldes det om laber bris til vindstille i dag, 1 grad kaldere og flau vind til lett bris torsdag, og ingen endringer fra Orkanger fredag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal jeg ta for meg et band jeg er svært glad i (frem til utgivelsen av et visst album og sparkingen av den opprinnelige vokalisten i alle fall), og som jeg lenge har utsatt. Folk har svært delte meninger om denne gruppa, og noen vil kanskje tenke at jeg er «sellout» for å skrive om dem (wtf?), men det får så være. I dag skal jeg ta for meg noen sanger jeg liker av det finske, goth-inspirerte symfonic metal-bandet Nightwish.

«The Carpenter» er første sang jeg tar for meg, fra debutplata, «Angels Fall First», fra 1997. Det var den første singelen de gav ut, og den eneste fra albumet. Snekkeren det refereres til i tittel og sang, er Jesus fra Nazareth, som det er sagt «skar ut ankeret sitt på menneskenes døende sjeler». «On the tomb of this unknown soldier» referer til centurion Sankt Longinus som anerkjente den døende Jesus som Jahves sønn og konverterte til kristendommen før han døde martyrdøden etter ordre fra keiser Tiberius. Sangen synges fra perspektivet til Sankt Veronica, Maria Magdalena eller jomfru Maria mens hun lå på gresset og observerte sin herres siste time.

«Angels Fall First» er tittelsporet på overnevnte album, og handler om en ung kvinne som dør, og jeg-personen i sangen ønsker å få et glimt av Himmeriket kvinnen har kommet til. «Angel» kan referere til et barn eller en uskyldig person. Jeg synes at sangen er svært vakker.

«Lappi III: This Moment is Eternity» er del tre av den fire deler lange «Lappi (Lapland)» fra debutplata. Hele sangen handler om Lappland, og denne delen beskriver Finland som et vakkert, men samtidig ondskapsfullt sted, og ut fra det jeg har lest av det finske nasjonaleposet, «Kalevala», og generelt om Finland og dets historie, kan det se ut til å stemme ganske bra.

«Sleeping Sun», er en sang fra maxi-CD-en «Sleeping Sun (Four Ballads of the Eclipse)», og kom ut samme dag som en kjent solformørkelse hendte. 11. august 1999. Linja «Two hundred twenty-two days of light / Will be desired by night» referer til at det er eksakt 222 dager fra første januar til ellevte august, så lenge det ikke er skuddår.

«Walking in the Air» er fra overnevnte maxi-CD. Sangen er et cover av en sang laget av Howard Blake, som mange artister har covret, blant annet Lillebjørn Nilsens datter, Siri Nilsen. Det finnes også en herlig dubstep-versjon gjort av Hereldeduke, som har over en million visninger på YouTube. Første gang jeg hørte den var på barne-TV, i forbindelse med en film om en snemann som kom til liv, nemlig «The Snowman» fra 1982, basert på en bok av Raymond Briggs. Nightwishs versjon var første gang jeg hørte den etter at jeg vokste opp, og den jeg husker – og liker – best. Sangen brukes i filmen når snemannen og en ung gutt reiser til Nordpolen, og det reflekteres i teksten.

«The Kinslayer» er fra tredjealbumet, «Wishmaster», fra 2000. Sangen handler om en student som myrder sine klassekamerater, og ble inspirert av og skrevet om Columbine-massakren fra 20. april 1999. Den er rask og herlig, og tar for seg begge sider.

«Come Cover Me» er også fra «Wishmaster». Linja «Come wet a widow’s eye» er tatt fra Shakespeares niende sonett, som handler om giftemål. «Dry the rain from my beaten face» er fra hans trettifjerde sonett, som delvis handler om det å bli bedratt. Sangen kan sies å handle om kjærlighet og lyst, med både glade og skumle undertoner.

«Wishmaster» er uten tvil den morsomste sangen man kan høre feil tekst på, og tittellåten fra albumet. Sangen referer «DragonLance»-bøkene av Margaret Weis og Laura og Tracy Wickman og «The Lord of the Rings» og «The Silmarillion» av J.R.R. Tolkien. Det er Tuomas Holopainen, keyboardist i bandet, sin personlige hyllest til fantasy-bøker, spesielt de han liker best. «Hamster / A dentist / Hard porn / Steven Seagull / Warrior / This rifle / In me / The Fishmaster»

«Over the Hills and Far Away» er å finne på EP-en med samme navn fra 2001, og er et cover av en sang av Gary Moore. Jeg er per dags dato fortsatt usikker på hvilken versjon jeg liker best. Jeg tror jeg er like glad i begge, selv om de er svært forskjellige. Sangen kan tolkes til å være en tolkning av «Greven av Monte Cristo», en bok av Alexandre Dumas, da den handler om en mann som blir beskyldt for å ha drept noen han ikke har drept, og blir fengslet. Hele tiden drømmer han om en dag å bli gjenforent med kvinnen han elsker, og hun venter på ham.

«The Phantom of the Opera» er å finne på fjerdealbumet, «Century Child», fra 2002. Sangen er et cover av Andrew Lloyd Webbers sang fra «The Phantom of the Opera», og ble opprinnelig fremført i første akt. Dette var for øvrig sangen som introduserte meg til Webber og andre musikaler og lignende enn bare «Grease». Sangen tar for seg operafantomets besettelse av en av de unge sopranene i Paris’ opera, hvor hans misdannelser tvinger ham til å snike rundt i skyggene og gjemme seg bak en maske. Teksten reflekterer hvordan han beiler henne med sin utenomjordiske stemme og hjemsøker drømmene hennes.

«High Hopes» fra samlealbumet «Highest Hopes: The Best of Nightwish» fra 2005, er også et cover. Av en sang som står veldig godt alene, og egentlig ikke trengte å covres, men Nightwish gjorde en helt grei jobb. For de uinnvidde, er «High Hopes» en sang av Pink Floyd fra deres fjortende og siste studioalbum, «The Division Bell» fra 1994, og en sang jeg er svært glad i. Sangen kan tolkes til å handle om det å vokse opp og savne det man har tapt. Når man er ung er alt så enkelt og morsomt, men når man vokser opp blir alt – eller i alle fall mesteparten – annerledes. Du blir gammel, og har ikke lenger så mye – om noe i det hele tatt – å se frem til, bare hardt arbeid og folk som bruker deg for å gagne seg selv.

«Crimson Tide / Deep Blue Sea» er siste sang jeg tar for meg i dag, og er en instrumental-medley vi finner på liveplata og –filmen «From Wishes to Eternity» fra 2000. Medleyen låner melodier og diverse fra mange forskjellige kilder, men mest kjent er kanskje Hans Zimmers musikk fra filmen «Crimson Tide» fra 1995. Da jeg var yngre og pleide å arrangere / dra på privatfester, tok det alltid skikkelig av når eurodancen forsvant og denne låta kom på anlegget. Det var luftgitar, djeveltegn og headbanging for alle penga, og jeg har bare gode minner fra den.

Dagens Vær-Sjur er dedisert Jan Are Melgård, journalist i avisa Sør-Trøndelag.

Spillelister

Wimp

Spotify (Grunnet et veldig dårlig utvalg av Nightwish-sanger på Spotify, er denne langt fra komplett, Wimp anbefales på det sterkeste)