Orkanger

I dag melder yr.no om svak vind hele dagen. Lettskyet og 14 grader i formiddag, skyet og 13 i ettermiddag, og 10 i kveld.

Lørdag meldes det om skyet, 12 grader og flau vind natt og morgen, regn, 10 og svak vind på formiddagen, lettskyet på ettermiddagen, og skyet og 14 på kvelden.

Søndag meldes det om skyet, 11 grader og flau vind natt og morgen, 9 og vindstille på formiddagen, svak vind på ettermiddagen, og lettskyet og 10 på kvelden.

Mandag meldes det om skyet, 8 grader og flau vind natt og morgen, lettskyet og 10 på formiddagen, 16 på ettermiddagen, og 14 og svak vind på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 7 til 3 grader varmere og flau til svak vind i dag, 1 til 5 grader varmere og flau vind til lett bris lørdag, 1 til 7 grader varmere og flau vind søndag, og 1 grad kaldere til 1 varmere mandag.

I Rindal meldes det om skyet til regn, 8 til 5 grader varmere og flau vind i dag, 6 til 1 grader varmere og flau vind til lett bris lørdag, 1 til 9 grader varmere og flau vind søndag, og 1 grad varmere mandag.

I Rennebu meldes det om 7 til 4 grader varmere og svak til flau vind i dag, 1 grad kaldere til 8 varmere lørdag, 1 til 6 grader varmere søndag, og 1 grad varmere mandag.

I Lensvik meldes det om skyet, 2 grader varmere og lett bris i dag, skyet til regn og 1 grad kaldere til 2 varmere lørdag, 1 grad kaldere til 3 varmere søndag, og 1 grad varmere til 3 kaldere mandag.

På Kyrksæterøra meldes det om skyet til regn, 3 til 1 grader varmere og svak til flau vind i dag, regn til skyet og 2 grader kaldere til 3 varmere lørdag, 1 grad kaldere til 6 varmere og flau til svak vind søndag, og 1 grad kaldere mandag.

På Krokstadøra meldes det om skyet, 1 til 2 grader varmere og svak til flau vind i dag, skyet, 2 grader kaldere til 3 varmere og flau vind til lett bris lørdag, 1 grad kaldere til 5 varmere og flau til svak vind søndag, og 3 grader varmere til 3 kaldere mandag.

Og i Børsa meldes det om skyet og 1 grad varmere i dag, 1 grad kaldere til 2 varmere lørdag, 1 grad kaldere søndag, og lettskyet til sol og 1 grad varmere mandag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om et islandsk post rock-band fra Reykjavik, som startet opp i 1994. De er kjent for sitt eteriske lydbilde, frontmann Jón «Jónsi» Þór Birgissons falsett og bruk av en bue når han spiller gitar, og for å inkorporere klassiske og minimalistiske estetiske elementer. Bandet består ellers av Georg Hólm og Orri Páll Dýrason, tidligere medlemmer er Aúgust Ævar Gunnarsson og Kjartan Sveinsson. De tok navnet sitt fra Jónsis søster, Sigurrós Elín. I dag tar jeg for meg seks sanger av Sigur Rós.

«Svefn-g-englar» er en sang fra andrealbumet «Ágætis byrjun» fra 1999, og tittelsporet på den første singelen (og utgivelsen) de slapp utenfor Island, også i 1999. NME hyllet den som årets singel, og sangen hjalp albumet å selge til dobbel platina hjemme på Island. Sangens tittel kan oversettes direkte til «søvnengler», eller søvngjengere, og den blir sunget på en blanding av islandsk og deres eget «vrøvlespråk», vonlenska. Den ble brukt på soundtracket til «Vanilla Sky» (muligens det eneste bra med hele filmen).

«Ágætis byrjun» er tittelsporet på overnevnte plate. Sangens (og albumets) tittel kan oversettes til «en god start», eventuelt «en all right start», etter at en venn av bandet hørte låten før den hadde fått noe navn, og sa det om den. Det stemte ellers ganske bra, med tanke på at bandet på den tiden hadde gått fra en kvartett til en trio, og det var to år siden de gav ut debutskiva, «Von».

«Takk…» er tittelsporet på fjerdeplata fra 2005, og en finfin instrumental på rett under to minutter. Voksne mennesker sier de har begynt å gråte når de hører på sangene deres, og jeg kjenner at jeg blir våt i øyekroken selv når jeg hører denne sangen.

«Glósóli» er også å finne på «Takk…», og er sangen som fikk meg til å høre på dem. Med stor sannsynlighet etter å ha sett den merkelige og fine musikkvideoen med barna. Sangens tittel er en kombinasjon av «gló-» fra verbet «að glóa» som betyr «å gløde, skinne, glitre» og «sóli» som betyr «såle», men som også kan tolkes til å bety «sol», så i den kombinasjonen, kan vi tolke sangens tittel til å bety «glødene sol» eller «la sola skinne». Personlig elsker jeg hvordan sangen gradvis bygger seg opp til noe grandios mot slutten, og det bare eksploderer i lyd, og du sitter der bare lettere tilbakelent og katatonisk med øynene lukket og er helt med musikken og ingenting annet eksisterer. Det er som om tiden står stille. Eller sagt med andre ord, å høre «Glósóli» er som å oppleve en musikalsk orgasme.

«Hoppípolla» er en annen sang fra «Takk…», og ble brukt mye av BBC i 2006, etter å ha blitt brukt som bakgrunnsmusikk i trailerne for Sir David Attenboroughs «Planet Earth», på slutten av BBCs dekning av FA-cup-finalen 2006, og for å promotere dekningen deres av fotball-VM samme år. Det meste av teksten er på islandsk, og resten er på vonlenska. Sangens tittel kommer av at de liker å leke med ord og sette sammen to ord til et nytt et. «Hoppípolla» betyr «hoppe i pytter». Teksten beskriver en atmosfære, et minne eller noe slikt, som det å være et barn og hoppe i sølepytter, falle og begynne å blø neseblod, komme seg på beina … Det har ikke så mye å si når du er liten. Musikkvideoen til denne sangen er også smått merkelig, men ganske fantastisk. Det er bare å lene seg tilbake og nyte det.

«Rembihnútur» er siste låt jeg tar for meg, og er å finne på sjettealbumet «Valtari» fra 2012. Samme år som plata ble sluppet, hadde bandet en konkurranse for å få folk til å lage musikkvideoer av sangene deres, og en kar fra Geitastrand, Snorre Hovdal, var en av dem. Videoen hans for «Rembihnútur» ble en av de tjue mest populære musikkvideoene, men jeg husker ikke lenger om han vant. Uansett, musikkvideoen var magisk, og passet sangen fortreffelig.

Spillelister

Wimp

Spotify