Hva smaker vel da bedre enn en god sommerbakst som selvsagt kan varieres?

Jeg har tatt utgangspunkt i en vanlig bolledeig, men har erstattet 2/3 av melka med kraft fra rabarbrakompotten. Dette gjør at bollen får en distinkt smak av sommer. I tillegg til å toppe bollen med kompott og vaniljekrem.

Etter hvert som sommerbærene kommer, kan man variere oppskriften. Rips, jordbær, blåbær, multebær og så videre.

Rabarbrakompott

2–3 stilker rabarbra, delt i små biter

2 dl vann

1 dl sukker

  • Kok opp vann og sukker.

  • Tilsett rabarbra og la dette trekke i 15–20 minutt til rabarbraen har saftet seg og er kokt.

  • Avkjøl og sil av sukkerlaka. Husk å ta vare på den; du trenger den til deigen.

Boller

500 g hvetemel

1 dl sukker

25 g fersk gjær

1 dl melk, romtemperert

Ca. 2 dl rabarbralake

75 g smør, i terninger

2 ts kardemomme

1 egg

Maldonsalt

Vaniljekrem, kjøpt eller hjemmelaget

  • Bland alt det tørre i en kjøkkenmaskin.

  • Rør gjæren ut i melka til den er oppløst.

  • Elt sammen det tørre med melka, egget, og rabarbralaken til du har en fast deig. 5–6 minutt.

  • Tilsett smøret og elt i ca. 4–5 minutt til du får en smidig deig.

  • Trekk plast over bakebollen og sett den til heving på en lun plass i ca. 30 minutt.

  • Del opp deigen til emner på ca. 80 g. Trill dem runde og trykk dem paddeflate. Legg dem på et brett.

  • Sett til etterheving under klede.

  • Press en fordypning midt i bollen og fyll opp med vaniljekrem og rabarbrakompott.

  • Stek nederst i ovnen på 220 °C i ca. 12 minutt.

  • Ha en liten klype maldonsalt over rabarbraen, og et melisdryss over bollene før servering.