Hva smaker vel da bedre enn en god sommerbakst som selvsagt kan varieres?
Jeg har tatt utgangspunkt i en vanlig bolledeig, men har erstattet 2/3 av melka med kraft fra rabarbrakompotten. Dette gjør at bollen får en distinkt smak av sommer. I tillegg til å toppe bollen med kompott og vaniljekrem.
Etter hvert som sommerbærene kommer, kan man variere oppskriften. Rips, jordbær, blåbær, multebær og så videre.
Rabarbrakompott
2–3 stilker rabarbra, delt i små biter
2 dl vann
1 dl sukker
Kok opp vann og sukker.
Tilsett rabarbra og la dette trekke i 15–20 minutt til rabarbraen har saftet seg og er kokt.
Avkjøl og sil av sukkerlaka. Husk å ta vare på den; du trenger den til deigen.
Boller
500 g hvetemel
1 dl sukker
25 g fersk gjær
1 dl melk, romtemperert
Ca. 2 dl rabarbralake
75 g smør, i terninger
2 ts kardemomme
1 egg
Maldonsalt
Vaniljekrem, kjøpt eller hjemmelaget
Bland alt det tørre i en kjøkkenmaskin.
Rør gjæren ut i melka til den er oppløst.
Elt sammen det tørre med melka, egget, og rabarbralaken til du har en fast deig. 5–6 minutt.
Tilsett smøret og elt i ca. 4–5 minutt til du får en smidig deig.
Trekk plast over bakebollen og sett den til heving på en lun plass i ca. 30 minutt.
Del opp deigen til emner på ca. 80 g. Trill dem runde og trykk dem paddeflate. Legg dem på et brett.
Sett til etterheving under klede.
Press en fordypning midt i bollen og fyll opp med vaniljekrem og rabarbrakompott.
Stek nederst i ovnen på 220 °C i ca. 12 minutt.
Ha en liten klype maldonsalt over rabarbraen, og et melisdryss over bollene før servering.