Orkanger

I dag melder yr.no om lettskyet og svak vind hele dagen. 9 kuldegrader i formiddag, 8 i ettermiddag og kveld.

Torsdag meldes det om lettskyet og svak vind hele dagen. 9 kuldegrader natt og morgen, 8 på formiddagen, 6 på ettermiddagen, og 7 kuldegrader på kvelden.

Fredag meldes det om lettskyet og svak vind hele dagen. 8 kuldegrader natt og morgen, 9 på formiddagen, 7 på ettermiddagen, og 8 kuldegrader på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 3 grader varmere og lett til laber bris i dag, 4 til 2 grader varmere og lett til laber bris torsdag, og 3 til 4 grader varmere og laber til frisk bris fredag.

I Rindal meldes det om 2 til 3 grader varmere og flau vind i dag, og 1 til 3 grader varmere torsdag og fredag.

I Rennebu meldes det om liten kuling til frisk bris i dag, 2 til 4 grader kaldere og liten til stiv kuling torsdag, og 2 til 1 grader kaldere og stiv kuling til frisk bris fredag.

I Lensvik meldes det om 4 til 2 grader varmere og lett bris til flau vind i dag, 3 til 2 grader varmere torsdag, og 3 til 2 grader varmere og svak til flau vind fredag.

På Kyrksæterøra meldes det om 5 til 6 grader varmere og lett bris i dag, 6 til 4 grader varmere og laber bris torsdag, og 6 til 5 grader varmere og lett bris fredag.

På Krokstadøra meldes det om 4 grader varmere og lett til laber bris i dag, 4 til 3 grader varmere og laber bris torsdag, og 5 til 4 grader varmere og laber til lett bris fredag.

Og i Børsa meldes det om 3 til 2 grader varmere og frisk til laber bris i dag, 3 til 2 grader varmere og liten kuling til laber bris torsdag, og 3 til 4 grader varmere og frisk bris fredag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om en liten gutt – somfortsatte å være liten når han ble voksen, men for hele verden var han stor, oghan ble regnet som en konge. «The King of Pop» ble han ofte kalt, og da han i2009 gikk bort, sørget mange verden over, for på tross av et noe broket ryktemot de siste tiårene, gav han oss så mye fantastisk musikk, og musikere harvært inspirert av ham siden han og søsknene begynte å opptre som smårollingerpå 60-tallet. I dag skal jeg ta for meg noen av favorittlåtene mine av Michael Jackson.

«Don’t Stop ‘til You GetEnough» er en sang fra femtealbumet, «OffThe Wall», fra 1979. Jackson skrev denne sangen da han ble oppfordret fraQuincy Jones (produsenten til Jackson) om å skrive egne låter. Dette var denførste låten hvor han hylte og pep mye i løpet av sangen. Janet og RandyJackson spilte slagverk på demoen Jackson sendte til Jones.

«Wanna Be Startin’Somethin’» er fra sjettealbumet, «Thriller»,fra 1982. Det var det første jeg hørte av Michael Jackson, da en av foreldrenemine hadde albumet på kassett. Jeg ble raskt forelsket, kan man si. Sangen kantolkes til å være et sint angrep på tabloidene og andre som hundset ham. Slitetmed berømmelse og det at han ofte ble misforstått var vanlige temaer for ham,og i denne sangen får han ut litt av det sinnet han hadde inni seg ovenfor desom prøvde å utnytte ham. Linja «Mama-saymama-sah ma-ma-coo-sah» er tatt fra den kamerunske saksofonisten ManuDibangos sang «Soul Makossa». Makossa er en kamerunsk musikksjanger.

«Thriller» ertittelsporet på overnevnte album, og har en magisk og småskummel «rap» avselveste Vincent Price. Sangen var den første helårs-«halloween»-poplåten. Enav linjene i Prices «rap», «Must standand face the hounds of hell», er inspirert av en av SherlockHolmes-historiene, «The Hound of the Baskervilles» av sir Arthur Conan Doyle.

«Beat It» er enda enklassiker fra «Thriller», og her har han fått med seg Eddie Van Halen på gitar.Van Halen gjorde det som en tjeneste for Quincy Jones, og tok ikke betalt fordet, annet enn to sixpacker med øl som Jones brakte til studioet for Eddie.Sangen handler om livet på gata og gjengmiljøet, noe Jackson ikke hadde så myeerfaring med, så hans tolkning av to gjenger som barker sammen, var basert påting han hadde sett i film, hovedsakelig «West Side Story» (musikal, 1957;film, 1961).

«Billie Jean» måselvfølgelig også med, også denne fra «Thriller». Sangen handler om ei dame somhevder at Jackson er far til sønnen hennes. Han baserte sangen på ei dame sompleide å følge etter og følge med på ham og som skrev brev til ham og påsto athan var far til én av tvillingsønnene hennes.

«Bad» er tittelsporetpå det syvende albumet, «Bad», fra1987. Da han skrev den, laget han seg et nytt image med lær og lenker og entøff personlighet. Ordet «bad» var in hos ungdommer, som brukte det mye idagligtalen på den tiden som slang for «skikkelig kult». Det var rebelsk uten åvære kontroversielt. Musikkvideoen ble regissert av Martin Scorsese og WesleySnipes var motspilleren til Jackson, mens Roberta Flack spiller Jacksonskarakters mor. På turneen som fulgte albumet, var Sheryl Crow en avbackup-sangerne.

«Smooth Criminal» erogså å finne på «Bad», og jeg hørte ikke så mye på den før, ikke før Alien AntFarm covret den på 2000-tallet, men siden har jeg virkelig fått opp ørene fororiginalen. Sangen forteller en oppdiktet historie om en spesielt flinkgangster, mens Jackson – som ikke hadde noe erfaring med slikt – tok på segrollen som et forbipasserende vitne som kommer over offeret og spør henne om ogom igjen: «Annie are you okay? / Are youokay Annie?», noe hun tydeligvis ikke er, siden hun har blitt truffet av en«smooth criminal».

«Black or White» frahans åttende album, «Dangerous» fra1991, har muligens en av de råeste introene i popmusikkens historie, og daspesielt musikkvideoen. Sangen er en bønn om rasetoleranse – for det harvirkelig ikke noe å si hvilken hudfarge du har. Til tross for at mange trordet, er det ikke Slash som spiller gitar på introen. I musikkvideoen ser manMacauley Culkin, George Wendt (Norm fra «Cheers») og Tyra Banks (før hun blesupermodell). Det var kanskje den mest kontroversielle videoen han hadde, hvorhan går rundt og raserer alt rasistisk, deriblant hakekors, samt at han harnoen eksplisitte tak på sitt eget skritt.

«Earth Song» er nokmin desiderte favoritt av Jacksons mange sanger. Sangen skulle egentlig værtmed på overnevnte «Dangerous», men fikk ikke plass, og kom heller med påsamleplata «HIStory: Past, Present andFuture, Book I» fra 1995. Sangen ble skrevet da han satt på et hotellrom iØsterrike og følte så mye lidelse for Jordens situasjon, og for ham var detteJordens sang, fordi han trodde at naturen prøvde hardt å kompensere for hvamenneskenes vanstyre gjorde mot kloden. Da spesielt med mye av den økologiskeubalansen som gjorde at han trodde Jorden følte smerten og var såret, og såhandler sangen også om noen av gledene ved og på planeten.

«You Rock My World» erden siste sangen av herr Jackson jeg virkelig likte, og den er å finne på hanstiende album, «Invincible», fra2001. «Komiker» Chris Tucker er med i sangens intro hvor han og Jacksondiskuterer om hvem som har mest sjans på en dame med spesielt godt utseende.

Spillelister

Wimp

Spotify

YouTube