Orkanger

I dag melder yr.no om skyet, 6 grader og flau vind i ettermiddag, og lettskyet, 8 og svak vind i kveld.

Torsdag meldes det om lettskyet, 3 grader og flau vind natt og morgen, skyet og 1 grad på formiddagen, regn og 5 på ettermiddagen, og lettskyet, 6 grader og lett bris på kvelden.

Fredag meldes det om lettskyet, 4 grader og svak vind natt og morgen, skyet og lett bris på formiddagen, lettskyet, 6 og laber bris på ettermiddagen, og skyet og lett bris på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 1 grad varmere i dag, 1 til 2 grader varmere og laber bris til flau vind torsdag, og 2 til 3 grader kaldere fredag.

I Rindal meldes det om 1 grad varmere i dag, 3 til 1 grader kaldere og flau vind til laber bris torsdag, og lettskyet til regn og 3 til 2 grader kaldere fredag.

I Rennebu meldes det om 2 til 3 grader kaldere og laber bris i dag, lettskyet, 2 grader kaldere til 1 grad varmere og laber til frisk bris torsdag, og lettskyet, 3 til 5 grader kaldere og lett bris til flau vind fredag.

I Lensvik meldes det om svak vind i dag, 1 grad kaldere til 2 grader varmere torsdag, og lettskyet til regn, 1 grad varmere til 1 grad kaldere og lett til laber bris fredag.

På Kyrksæterøra meldes det om 2 til 1 grader varmere i dag, 2 til 5 grader varmere og svak vind til laber bris torsdag, og regn, 1 grad varmere til 1 grad kaldere og laber til lett bris fredag.

På Krokstadøra meldes det om 1 grad varmere i dag, 1 grad kaldere og 2 grader varmere og svak vind til lett bris torsdag, og lettskyet til regn, 1 grad varmere til 2 grader kaldere og laber til lett bris fredag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad varmere og lett bris i dag, 3 til 1 grader varmere og laber bris til svak vind torsdag, og 1 grad varmere fredag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om et britisk-amerikansk band somble startet i London i 1967, med en lettere broket historie når det kommer tilmedlemmene som har vært innom. Fra Peter Green til Christine McVie (som ertilbake i bandet igjen etter å ha hatt en pause siden midten av 90-tallet).Bandet fikk navnet sitt av Peter Green, som kombinerte etternavnene til to medlemmerfra John Mayall’s Bluesbreakers, Mick Fleetwood og John McVie, som etter hvertstartet et nytt band med Green, nemlig … FleetwoodMac.

«Black Magic Woman»er en sang som først var å finne som singel, og siden på samlealbumene «English Rose» (sluppet i USA i januar1969) og «The Pious Bird of Good Omen»(sluppet i Storbritannia i august 1969). Sangen er en herlig blueslåt, somvirkelig viser hva Peter Green er i stand til å gjøre, og som senere ble covretog utgitt av Santana, og jeg har støtt på mange som mener at Santana er den somhar originalen. Dette stemmer selvfølgelig ikke. «Black magic woman» referersannsynligvis til Greens Gibson Les Paul, som var svart, men sangen kan ogsåtolkes mer bokstavelig, til å handle om en slem kvinne man ikke klarer åmotstå, og som man ikke bryr seg om hva gjør, så lenge hun blir hos deg, menpersonlig foretrekker jeg gitaren.

«Albatross» var ogsåførst å finne som singel, og siden på de to overnevnte kompilasjonene. Sangener min favoritt av Green og Fleetwood Mac, mye på grunn av den avslappedeatmosfæren, en skikkelig chill, sommerlig instrumental. Bare å lene seg tilbakeog late som om man er en albatross som glir over havet. Dette fungerer godt medcymbalene som etterligner lyden av bølgeskvulp. Sangen kan godt stå som entidlig ambient-sang. Green var inspirert av diktet «The Rime of the AncientMariner» av Samuel Taylor Coleridge, hvor en albatross figurerer, som han lestesom liten gutt. Albatrosser ble av sjømenn sett på som en ulykkesfugl, og frader fikk vi ordtaket «An albatross aroundyour neck». Sangen inspirerte for øvrig The Beatles da de laget «Sun King» fraalbumet «Abbey Road» (1969).

«Rhiannon» er å finnepå albumet «Fleetwood Mac» fra 1975.Sangen ble skrevet av Stevie Nicks og Lindsey Buckingham for deres andrealbum,men i stedet ble de med i Fleetwood Mac og den ble med på «Fleetwood Mac».Rhiannon er navnet på en walisisk gudinne, som i følge myten går i mot en gudog gifter seg med en dødelig mann. Guden får henne uskyldig dømt for drapet påsin egen sønn, og hun blir tvunget til å stå foran en by og fortelle alle athun drepte sønnen sin. Nicks kjente ikke til denne myten da hun skrev sangen,men har i ettertid sett hvordan hun kan se at sangen hennes også kan handle omnevnte gudinne.

«Landslide» er også åfinne på «Fleetwood Mac». Også denne skrevet av Nicks, mens hun var i Aspen,Colorado og lurte på om hun skulle gå tilbake til skolen eller fortsette somprofesjonell musiker med Buckingham, selv om de ikke hadde det beste forholdetpå den tiden. Den handler med andre ord om livet hennes på det tidspunktet.

«The Chain» er ensang fra «Rumours» fra 1977, og en av de råeste sangene de har gitt ut. Sangener kreditert alle fem medlemmene fra «Rumours»-tida, Lindsey Buckingham, MickFleetwood, Christine McVie, John Mcvie og Stevie Nicks. Sangen handler omforholdet til Nicks og Buckingham, og hvordan det holdt på å ramle frahverandre. Basslinja ble for øvrig brukt av BBC som deres Grand Prix-temasang imange år.

«Tusk» er en sang fraalbumet med samme navn, som kom ut i 1979. Også denne ganske rå, men ikke likerå som overnevnte «The Chain». Svært rytmisk og primal, «tusk» er slang forpenis, og sangen handler mer eller mindre om seksuelt samkvem. Når Nicks hørteat albumet skulle kalles «Tusk», truet hun med å forlate bandet, men Fleetwoodlikte det så godt at han ignorerte henne og hu nevnte det ikke igjen.Interessant nok, noe av perkusjonen på dette albumet, ble gjort av atBuckingham spilte på tomme Kleenex-bokser, og noe av vokalen ble spilt inn menshan lå på gulvet.

«Little Lies» fraalbumet «Tango in the Night» fra1987, var den første sangen av Fleetwood Mac jeg hørte, da på en kassett hvormin far hadde spilt inn forskjellige låter han likte, en såkalt mixtape. Jeglikte den, og den var i flere år den eneste sangen jeg kjente av dem. På dentiden trodde jeg til og med at det bare var ei dame som kalte seg Fleetwood Mac(det viste seg å være Christine McVie), og ikke et helt band. Sangen bleskrevet av McVie og hennes daværende ektemann, Eddy Quintela, det kommer ikkeklart frem om sangen handler om bruddet hennes med John McVie eller omforholdet til Beach Boys’ Dennis Wilson, men at det har med et forhold å gjøre,er ganske klart.

Spillelister

Wimp

Spotify