Orkanger

I dag meldes det om flau vind hele dagen. Skyet og 3 kuldegrader i formiddag, 1 kuldegrad i ettermiddag, og lettskyet og 1 varmegrad i kveld.

Tirsdag meldes det om stjerneklart, 3 grader og svak vind natt og morgen, sol og 0 grader på formiddagen, lettskyet og 3 grader på ettermiddagen, og lett bris på kvelden.

Onsdag meldes det om lettskyet, 1 grad og svak vind natt og morgen, regn, 3 grader og laber bris på formiddagen, sludd, 5 grader og lett bris på ettermiddagen, og skyet, 1 grad og flau vind på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 2 til 3 grader varmere og flau vind til laber bris i dag, 3 til 1 grader varmere og lett bris tirsdag, og 1 grad varmere til 1 grad kaldere og frisk bris til svak vind onsdag.

I Rindal meldes det om skyet til regn, 1 grad varmere og vindstille til flau vind i dag, 1 grad kaldere og vindstille til svak vind tirsdag, og regn til sludd, 1 grad kaldere og svak vind til frisk bris onsdag.

I Rennebu meldes det om 1 grad varmere og frisk bris i dag, 1 grad kaldere til 1 grad varmere og laber bris til svak vind tirsdag, og lettskyet til sne, 1 til 2 grader kaldere og laber bris til flau vind onsdag.

I Lensvik meldes det om 3 til 1 grader varmere og svak vind i dag, lettskyet til skyet, 1 til 5 grader varmere og lett til laber bris tirsdag, og regn, 2 til 1 grader varmere og svak vind til laber bris onsdag.

På Kyrksæterøra meldes det om 5 til 3 grader varmere og svak vind til lett bris i dag, lettskyet, 6 til 1 grader varmere og laber til lett bris tirsdag, og regn til skyet, 3 til 1 grader varmere og frisk bris til svak vind onsdag.

På Krokstadøra meldes det om 3 til 2 grader varmere og lett bris til svak vind i dag, lettskyet til skyet, 5 til 1 grader varmere og laber til lett bris tirsdag, og regn til sludd, 3 til 1 grader varmere og laber bris til flau vind onsdag.

Og i Børsa meldes det om 3 grader varmere og lett bris i dag, 1 til 2 grader varmere og laber bris til svak vind tirsdag, og 2 til 1 grader varmere og lett til laber bris onsdag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om en amerikansk mann fra SaintJoseph og Detroit som har levd livet som en «wigger» og fått sin andel pes fordet. Han har gitt ut flere bra album, men for å være ærlig har kvaliteten baregått nedover siden hans fjerde studioalbum. De to første var i mine øyne detaller beste han gav ut, og derfor skal jeg i dag konsentrere meg om låter jegliker fra disse to albumene i all hovedsak.

Vedkommende vokste ble født i Saint Joseph i Missouri i oktober1972, og faren forlot familien kort tid etter. Da han var 11 år, flyttet de tilWarren, like nord for Detroit, hvor han så vokste opp og ble påvirket av livetsharde hverdag og hiphop. Han ble stadig kastet ut av huset av mor og stefar, oglevde ofte hos bestemoren og onkelen hans (som var 4 måneder eldre enn ham), ogdet var onkelen, Ronnie, som gjorde ham interessert i hiphop via artister oggrupper som LL Cool J og 2 Live Crew. Onkelen gjorde stort inntrykk på vårmann, og da han døde i 1991, gikk det hardt inn på ham. Han har skrevet fleresanger om ham og har tatovert «Ronnie R.I.P.» på venstrearmen. Om dere ikke hargjettet det enda, skal det i dag handle om Marshall Bruce Mathers III, populærtkalt Eminem.

«Guilty Conscience (feat.Dr. Dre)» er en sang fra hans andre studioalbum, «The Slim Shady LP», som kom ut i februar 1999. Sangen handler om enduell mellom engelen og djevelen som sitter på skuldra di når du skal ta et(vanskelig) valg. Dr. Dre er «engelen», mens Eminem er «djevelen» i sangens mangevalg. Først handler det om Eddie som planlegger å robbe ei spritsjappe, og Dresier at han ikke må gjøre det for han kommer til å bli gjenkjent og arrestert,mens Eminem spiller på faktumet at familien til Eddie er fattige, og at detbare er å forkle seg. I det andre verset handler det om Stan som planlegger åha seg med ei jente under den seksuelle lavalderen etter å ha gitt henne «roofies».Dre prøver å få ham fra det ved å fortelle ham om hva som skjer når man voldtarnoen, mens Eminem prøver å få ham til å gjøre det. Stan blir senere brukt isangen «Stan» på tredjealbumet, og Dre referer til den fantastiske filmen «Kids»av Larry Clark. I tredje vers handler det om Grady, som kommer hjem og finnerkona si i seng med en annen mann. Eminem prøver å få ham til å skyte dem begge,mens Dre først prøver å få ham til å være rolig og snakke med henne om det. Detender med at Eminem overtaler Dre og Grady skyter begge på nært hold med hagle.

«Brain Damage» erogså fra overnevnte album. Det er en sang som handler om Eminems skoletid, oghvordan han ble mobbet og banket opp, men også hvordan moren hans i og for seggir totalt faen i det og juler ham opp. Moren saksøkte vel og merke skolen forat han ble banket opp, men tapte, og man kan tenke seg at hun gjorde detutelukkende for å få penger, og ikke for sønnens skyld. Det er en sterk sang,og den er fantastisk lyrisk, og jeg har veldig sansen for den.

«'97 Bonnie & Clyde»er tredje sang fra «The Slim Shady LP» jeg tar for meg i dag. Denne sangen harjeg tatt for meg før, men da en coverversjon gjort av Tori Amos for albumet «StrangeLittle Girls». Sangen er interessant på flere måter, hovedsakelig hvordan hanplanlegger å drepe Kim, hans daværende eks, som hadde funnet seg en ny mann ogstesønn, og mens han drepte henne og kjørte henne ut til sjøen for å dumpe henneder, er datteren deres, Hailie, med på det hele og hjelper ham. For å gjøre dethele enda verre, er det Hailie selv som gjør sin egen stemme på denne sangen,da Eminem tok henne med til studioet ved å si at hun skulle få burger. Kim ble selvfølgeligfly forbanna da hun fant ut av det. Dette er en epilog til sangen «Kim» fra «TheMarhsall Mathers LP», selv om denne sangen ble skrevet først.

«Bad Meets Evil (feat. Royceda 5'9")» finnes også på det første albumet. Den starter med enklassisk western-intro som forteller om hva som en gang skjedde da to lovløsetok over en by. Western-feelingen og den fantastiske gitaren ligger i bakgrunnenav hele sangen mens Eminem og Royce rapper over den. Den sampler hovedtemaetfra Ennio Morricones «The Good, The Bad and The Ugly».

«Still Don’t Give a Fuck»er siste sang jeg tar for meg fra dette albumet. Dette er en av sangene somformet meg i tenårene, og jeg hørte mye på den på ungdomsskolen, da jeg selvble utsatt for hetsing og erting og annen faenskap. Den lærte meg å bli hard ogå tåle faenskapet, holde ut og bare gi totalt faen i idioter og falskemennesker. Samt å snakke rett fra levra og å være ærlig. «To all the people I've offended / Yeah fuck you to / To every time Ireminisce / Yo! I miss my past / But I still don't give a fuck y'all can kissmy ass!»

«Kill You» er å finnepå hans tredje studioalbum, «TheMarshall Mathers LP», som kom ut i mai 2000. Sangens innhold må virkeligtas med en klype salt og man må lese mellom linjene, for den er veldigsatirisk. Interessant nok er jo det folk flest ikke gjorde da den kom og detble ramaskrik og drama og oppstyr om hvor voldelig han var og at barn ikkemåtte høre på dette og tekstene hans inspirerte folk til å være voldelig og lignendesvada fra konservative bedrevitere.

«Stan (feat. Dido)»er også å finne på dette albumet. Denne sangen sampler den britiske artisten Didossang «Thank You», og det gjør sangen enda bedre enn den allerede er. I startenlikte jeg den ikke, men etter hvert som tiden gikk, vokste den mer og mer påmeg, og i dag har jeg virkelig sansen for den (mye takket være L.Y.D.s «Julenissenstestamente»). Sangen forteller om overnevnte Stan, som sier han er verdensstørste Eminem-fan. Han skriver brev til ham, står utenfor steder hvor Eminemhar opptrådt og venter på ham og ønsker å kalle opp den ufødte datteren sin ettersangen «'97 Bonnie & Clyde». Etter hvert som sangen fortsetter, blir detklart at Stanley er mer og mer besatt av Eminem, og bare blir galere og galere,og det ender som det må, med at Stan tar sitt eget og kjærestens liv ved ådrikke seg dritings, stappe henne i bagasjerommet og kjøre av veien. På sluttensvarer Eminem endelig med et seriøst svar til Stan om hva han bør gjøre, men daer det for sent, og han innser at det han så på nyhetene her om dagen om en fyrsom tok livet av seg, og innser etter hvert at det var Stan. En av hans lyrisksterkeste sanger.

«The Way I Am» er minfavorittsang, både fra overnevnte album, og generelt av Eminem. Den bruker denførste beaten Eminem skrev selv og den handler om hvordan han er. Han svarerfolkene som forventer at han gjør det og det og oppfører seg sånn og sånn, heltforskjellige fra hvordan han er og hva han selv ønsker å gjøre. Han sier ogsåat han ikke har noen planer om å forandre seg bare for plateselskap, fans og kritikeresskyld. Den er angstfylt og det kommer klart frem at han er sint og lei avbedrevitere og idioter. Dette er sannsynligvis den sangen som formet meg mest ide tidlige ungdomsåra, og jeg er svært takknemlig for det.

«Criminal» er ogsåblant sangene på dette albumet. Den fortsetter litt i samme stil som «Don’tGive a Fuck»-sangene fra forrige album. Her tar han et oppgjør med folk som spørham tåpelige spørsmål og ikke innser at det han sier i musikken ikkenødvendigvis er slik som han er utenfor plata. Folk som ikke innser at Eminem /Slim Shady og Marshall Bruce Mathers III er to forskjellige personer. Hanhetser mange forskjellige folk i denne sangen, spesielt LBGT-samfunnet («Hey, it’s me, Versace / Woops, somebody shotme / And I was just checking the mail / Get it? Checking the 'male'»), menogså hans mor og Dr. Dre får gjennomgå.

«The Kids» er etbonusspor på deluxe-utgaven av dette albumet, og en generelt veldig herlig låt.Sangen er satirisk mot anti-narkotika-programmene i den amerikanske skole. Denforteller i første vers historien om Bob som bare sitter hjemme og røyker marihuana,mens han tolv år gamle bror ser opp til ham og ønsker å bli som ham. Han blirverre og verre og dreper en dame som han har stalket. I tillegg referer det tilSouth Parks Mr. Mackey og hans «Drugs arejust bad, m’kay?». I andre vers er det ecstasy-avhengige Zach vi får høreom, som etter press fra vennene tar en overdose av ecstasy og det hele går adundas. I tredje vers får vi høre om at vi absolutt ikke bør innta hallusinogensopp, for da begynner du å se tåpelige ting som overvektige kvinner i g-stringer,og at tungen din hovner opp slik at det kan bli vanskelig å puste. Det er enmorsom sang, som ikke ligner på noe annet jeg hadde hørt på den tida, så denble raskt en favoritt.

Og med det avslutter jeg en passe lang Vær-Sjur om en fyr hvismusikk jeg digget veldig mye for 12 – 14 år siden.