Orkanger

I dag melder yr.no om lettskyet, 4 kuldegrader og svak vind i formiddag, skyet og flau vind i ettermiddag, og 3 kuldegrader og svak vind i kveld.

Lørdag meldes det om sne, 2 kuldegrader og flau vind natt og morgen, sludd på formiddagen, lettskyet, 1 grad og svak vind på ettermiddagen, og 4 kuldegrader og vindstille på kvelden.

Søndag meldes det om skyet, 4 kuldegrader og lett bris natt og morgen, 0 grader og svak vind på formiddagen, lettskyet, 1 varmegrad og lett bris på ettermiddagen, og 2 kuldegrader og svak vind på kvelden.

Mandag meldes det om lett bris hele dagen. Lettskyet og 0 grader natt og morgen, 2 grader på formiddagen, og skyet og 0 grader ettermiddag og kveld.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 2 til 3 grader varmere og lett bris til flau vind i dag, 4 til 1 grader varmere og flau vind til laber bris lørdag, 6 til 2 grader varmere og laber til frisk bris søndag, og 1 grad kaldere mandag.

I Rindal meldes det om sne i kveld, 1 til 3 grader varmere og svak vind til lett bris i dag, 1 til 2 grader varmere lørdag, regn på formiddagen, 3 til 2 grader varmere og flau vind til lett bris søndag, og 3 til 2 grader kaldere mandag.

I Rennebu meldes det om 1 grad varmere og svak vind til liten kuling i dag, skyet til lettskyet, 1 grad varmere til 3 grader kaldere og stiv kuling til laber bris lørdag, sne på formiddagen, 2 grader varmere til 1 grad kaldere og liten kuling til svak vind søndag, og skyet til sne og 3 grader varmere til 1 grad kaldere mandag.

I Lensvik meldes det om 3 til 4 grader varmere og flau vind til laber bris i dag, 4 til 1 grader varmere og laber bris til svak vind lørdag, 5 til 1 grader varmere og lett bris til flau vind søndag, og skyet til regn, 2 til 3 grader varmere og laber til lett bris mandag.

På Kyrksæterøra meldes det om 4 til 3 grader varmere og lett til laber bris i dag, regn døgnets første halvdel, 4 til 6 grader varmere og flau vind til laber bris lørdag, 6 til 3 grader varmere og laber til lett bris søndag, og skyet natt og morgen og 1 grad kaldere til 4 grader varmere mandag.

På Krokstadøra meldes det om 3 til 1 grader varmere og svak vind til lett bris i dag, 1 til 5 grader varmere og svak vind til lett bris lørdag, 6 til 3 grader varmere og frisk til lett bris søndag, og regn på formiddagen, 1 til 3 grader varmere og laber bris mandag.

Og i Børsa meldes det om 2 til 1 grader varmere og svak vind til lett bris i dag, 1 til 4 grader varmere og lett til laber bris lørdag, 5 til 1 grader varmere og frisk til lett bris søndag, og regn på formiddagen og 1 til 2 grader varmere mandag.

Musikk

I dag er det i følge katolisismen og Christóbal Colón en ulykkesdag, men det nærmeste jeg har kommet uhell er at det var glattere enn jeg trodde ute, og at jeg brukte noen timer på å finne ut hva jeg skulle skrive om, men etter hvert klarte jeg å bestemme meg, mye takket være et tips fra L4r5 om at jeg kunne skrive om Porcupine Tree. Så i dag skal det handle om et band jeg ble anbefalt da jeg bodde på Steinkjer, av min daværende nabo. En energisk, liten fyr fra Viggja i Skaun kommune, av alle steder. Han anbefalte meg også Porcupine Tree, som jeg har skrevet om tidligere. Tror til og med det var samme kveld, og jeg er rimelig sikker på at koffeinfri te fra London Fruit & Herb Company var involvert. Det kan også ha vært krokan-is og sigaretter involvert. Uansett, i dag skal det handle om det britiske indie rock-bandet Doves og deres fantastiske album «Kingdom of Rust» fra 2009.

«Jetstream» er det første sporet på plata, og er en sang de skrev som alternativ musikk for den siste scenen i filmen «Blade Runner». Den er påvirket av tysk krautrock fra 60- og 70-tallet. Sangen har noe uvanlig instrumentbruk. De kjøpte nemlig en brukt maskin fra Russland som ble brukt til å lage kuler, for å legge til den metalliske lyden.

«Kingdom of Rust» er tittelsporet på dette herlige albumet. Tom Rowlands fra The Chemical Brothers hjalp til mye på sangen, siden Doves hadde lurt på hvordan det var å jobbe med ham, og han beskrev den (sangen altså) senere som «Lancashire spaghetti western». Det hele startet som en mutt, Johnny Cash-lignende idé, og utviklet seg etter hvert til å bli nesten tre sanger. Den har en country-følelse, en 60-talls filmatisk ting, og en høy og kraftig (volummessig) del. En ganske bra sang, i grunn.

«10:03» var en av de første sangene de skrev for albumet, og den gjennomgikk mange forandringer (fem totalt) før den ble klar. Den er helt ugjenkjennelig fra den første demoen. Sangtittelen er en tog-referanse, da albumet har et sterkt reisetema. Sangen handler om å ville dra hjem etter å ha vært borte alt for lenge, og starter nærmest med doo-woop, før den blir en ballade, og til slutt et løpsk tog.

«The Greatest Denier» er en sang oppbygd rundt tittelen. Den er skrevet fra ståstedet til en karakter som har mange ideer, som i disse dager er for gamle og overflødige til å være brukbare til noe som helst, og som henger fast i fortiden, i stedet for å leve i nuet og nåtiden. Den er svært klaustrofobisk og truende, og ganske herlig å høre på en grå og kald fredag.

«Spellbound» er en lykksalig sang. Selv om den kveiler seg rundt, inn og ned og er ganske intens, er den også fundamentalt gledelig. Dette er den sangen jeg kjenner best igjen når Doves settes på, og det er en av favorittlåtene mine, sånn generelt, noe som gjør at det blir enda vanskeligere å skrive om den. Gitarspillet under refrenget er rett og slett vakkert, og jeg tar meg selv i å nikke med og veive hodet i takt med musikken. Dette var også den første sangen som fikk meg til å virkelig åpne øra for Doves.

«Compulsion» er en funk-basert sang, som jeg synes gjør seg utmerket på plata. Derfor er det merkelig å finne ut at den nesten ikke kom med på plata. Frontmann Jimi Goodwin presset på for at den skulle bli med likevel, til tross for at folk mente at den stakk seg for mye ut. Bassen er skikkelig rå og mørk, og er inspirert av The Clash.

«House of Mirrors» er en sang som handler om at fortiden hjemsøker deg. Den ble laget fordi bandet ville se om de klarte å lage en klassisk garasjerock-sang, og den inkorporerer råhet og villskap, så jeg vil si at de klarte det. Teksten er inspirert av et spøkelseshus. Sangen er for øvrig mikset gjennom en øst-tysk kassettopptaker fra 70-tallet, for å få den fete, litt knasete lyden.

Spillelister

Wimp

Spotify