«Dune» er en amerikansk science fiction-film fra 1984 regissert av David Lynch, basert på 1965-boka med sammen navn av Frank Herbert.

I rollene finner vi blant andre Kyle MacLachlan, Sting, Patrick Stewart, og Max von Sydow, og filmmusikken ble spilt inn av Toto, og Brian Eno var produsent.

Filmen starter i år 10191, hvor universet blir styrt av dem som kontrollerer produksjonen og konsumet av det livsforlengende krydderet melange, som også kan brukes til å reise gjennom verdensrommet. Krydderet finnes kun på ørkenplaneten Arrakis (også kjent som Dune).

Det er svært ettertraktet, men det er farlig å utvinne det, da utvinningen skaper vibrasjoner i bakken, og marker tiltrekkes av vibrasjonene. Markene kan være kilometerlange og spiser mennesker som fluer.

På Dune bor i all hovedsak Fremens, et mystisk folkeslag som bor i ørkenen og venter på at en frelser skal komme. Ellers har vi planeten Caladan (hvor Atreides-riket, de gode, holder til), Giedi Prime (hvor baron Harkonnen og hans tilhengere holder til), og Kaitain (hvor keiseren bor).

Alle kongehusene har én felles interesse. Å få full kontroll over krydderproduksjonen på Arrakis, og slik oppstår konflikten mellom de mektige imperiene. Skjønt, keiseren har en egen agenda. Han må drepe Paul Atreides, sønn til hertug Leto, for Spacing Guild-lederne frykter hva han har potensial til å bli …

En kamp på liv og død mellom Feyd-Rautha (Sting) og Paul Atreides (Kyle MacLachlan) i «Dune».