Potetferie ble innført som et tiltak for at skolebarn og -ungdom skulle hjelpe til med innhøstingen av poteter. I 1940 var det matmangel og poteten ble redningen mot hungersnøden for mange.
Mange potetretter har utviklet seg siden den gang, og potetferien har gått over til å bli høstferie. Siden det har vært litt ruskete høstvær den siste tiden, så blir det i dag en het potet i høstferien.
Du trenger
1 kg potet, kokefaste skjært i terninger eller båter, alt etter hva du ønsker
2 ss vanlig olivenolje
150 g brie, gjerne fra Dovre
2 ss honning
Salt og pepper
Tomatsaus
6 stk. plommetomater
1 ss tomatpuré
3 fedd hvitløk
½ stk. rød chili
½ stk. gul løk
1 ss fersk timian, finkuttet
1 ss vanlig olivenolje
Slik gjør du det
Varm ovnen til 210 °C.
Kok potetene i vann uten salt i ca. 8 minutt. Damp potetene litt etter at vannet er slått av, slik at resten av vannet fordamper.
Hell potetene over på et stekebrett med bakepapir, eller gjør som jeg foretrekker – en jernpanne.
Drypp over olje, dryss over salt og pepper, og vend alt godt sammen. Stek i ca. 20 minutt til den er stekt i kantene.
Lag sausen mens potetene steker.
Hakk hvitløk, chili, og løk. Varm oljen i en liten kasserolle og fres alt på middels varme i ca. 3 minutt.
Tilsett tomatpuré, hakkede tomater, timian, og en god klype salt.
La sausen putre i 5–10 minutt.
Ha sausen over de stekte potetene og vend dette sammen.
Legg skiver av brie over og hell honning over brien. Gratiner i ovn i ca. 6–7 minutt, eller til osten har smeltet.
Ta en runde med nykvernet pepper over til slutt.