Potetferie ble innført som et tiltak for at skolebarn og -ungdom skulle hjelpe til med innhøstingen av poteter. I 1940 var det matmangel og poteten ble redningen mot hungersnøden for mange.

Mange potetretter har utviklet seg siden den gang, og potetferien har gått over til å bli høstferie. Siden det har vært litt ruskete høstvær den siste tiden, så blir det i dag en het potet i høstferien.

Du trenger

1 kg potet, kokefaste skjært i terninger eller båter, alt etter hva du ønsker

2 ss vanlig olivenolje

150 g brie, gjerne fra Dovre

2 ss honning

Salt og pepper

Tomatsaus

6 stk. plommetomater

1 ss tomatpuré

3 fedd hvitløk

½ stk. rød chili

½ stk. gul løk

1 ss fersk timian, finkuttet

1 ss vanlig olivenolje

Slik gjør du det

  • Varm ovnen til 210 °C.

  • Kok potetene i vann uten salt i ca. 8 minutt. Damp potetene litt etter at vannet er slått av, slik at resten av vannet fordamper.

  • Hell potetene over på et stekebrett med bakepapir, eller gjør som jeg foretrekker – en jernpanne.

  • Drypp over olje, dryss over salt og pepper, og vend alt godt sammen. Stek i ca. 20 minutt til den er stekt i kantene.

Lag sausen mens potetene steker.

  • Hakk hvitløk, chili, og løk. Varm oljen i en liten kasserolle og fres alt på middels varme i ca. 3 minutt.

  • Tilsett tomatpuré, hakkede tomater, timian, og en god klype salt.

  • La sausen putre i 5–10 minutt.

  • Ha sausen over de stekte potetene og vend dette sammen.

  • Legg skiver av brie over og hell honning over brien. Gratiner i ovn i ca. 6–7 minutt, eller til osten har smeltet.

  • Ta en runde med nykvernet pepper over til slutt.