Dagens oppskrift er en fruktkake som tåler å stå en stund. Da slipper man stresset rett innpå jula, og kanskje kan den egne seg som en julegave til den som har alt. Kaken blir faktisk bedre og bedre om den får stå på et kjølig sted og modnes på smak, men den egner seg ikke så godt til å fryses.

Du trenger

250 g smør

2 dl sukker

4 egg

4 ½ dl hvetemel

½ ts flaksalt

1 ½ ts bakepulver

5 dl tørket frukt, finhakket (rosiner, sukat, svisker, aprikoser)

1 dl rom, kakaolikør, eller appelsinjuice

1 dl valnøtter, pekannøtter, eller mandler, hakkede

Slik gjør du det

  • Sett stekeovnen på 160 °C.

  • Bland den tørkede frukten med rom, likør, eller appelsinjuice. Dette bør stå i ca. 30 minutt. Metter vi opp den tørkede frukta med fuktighet, suger den ikke fukt ut av kaka, og den blir langt mer saftig.

  • Rør smør og sukker hvitt. Tilsett eggene – ett av gangen, og rør godt mellom hver gang. Bland hvetemel, salt, og bakepulver, og rør inn den finhakkede frukten.

  • Rør sammen alt. Fyll nøttene eller mandlene i en form smurt med temperert smør, sirkuler formen slik at nøttene/mandlene setter seg i kantene. Tilsett røra og glatt til overflaten med en slikkepott.

  • Stek i nedre del av ovnen i 45–60 minutt. Avkjøl kaken før du hvelver den.