I dag har jeg tatt de tradisjonelle bollene over til et nytt nivå. Ikke noe vanskeligere å lage, men utrolig mye mer spennende og smakfulle.

Jeg har valgt å bruke litt kransekakemasse i, du kan også bruke mandelmasse om du ønsker det. Dette gir en saftigere bolle med mer substans. Jeg har også valgt å toppe med noen frosne bær. Da blir bollen nesten som en rett i seg selv.

Ca. 13 dl melk

5 dl helmelk

100 g smør

1 dl brunt sukker

25 g fersk gjær

2 ts kardemomme

½ ts salt

150 g kransekakemasse eller mandelmasse

Mandelflak og egg til pensling

Frosne bær om du ønsker

  • Smelt smør i en kjele sammen med sukker.

  • Tilsett melk og varm opp til ca. 37 °C.

  • Tilsett gjær og løs opp i væsken.

  • Ha dette i en bakebolle eller en mikser.

  • Tilsett 10 dl mel, kardemomme, og salt, og kjør alt dette sammen. Juster med mel til deigen slipper kanten.

  • Hev i 20 minutt.

  • Ha deigen på benken og del opp i 12 emner. Rull ut som en ball og la heve i 10 minutt.

  • Imens, del opp passende stykker med kransekakemasse/mandelmasse.

  • Legg deigemnene over på et stekebrett med bakepapir og bruk baksiden på håndflaten til å trykke dem flate. Legg over kransekakemasse, pensle med egg, og strø mandelflak og frosne bær over.

  • La heve i ca. 10 minutt, stek så på 180 °C i ca. 15 minutt.