I dag har jeg tatt de tradisjonelle bollene over til et nytt nivå. Ikke noe vanskeligere å lage, men utrolig mye mer spennende og smakfulle.
Jeg har valgt å bruke litt kransekakemasse i, du kan også bruke mandelmasse om du ønsker det. Dette gir en saftigere bolle med mer substans. Jeg har også valgt å toppe med noen frosne bær. Da blir bollen nesten som en rett i seg selv.
Ca. 13 dl melk
5 dl helmelk
100 g smør
1 dl brunt sukker
25 g fersk gjær
2 ts kardemomme
½ ts salt
150 g kransekakemasse eller mandelmasse
Mandelflak og egg til pensling
Frosne bær om du ønsker
Smelt smør i en kjele sammen med sukker.
Tilsett melk og varm opp til ca. 37 °C.
Tilsett gjær og løs opp i væsken.
Ha dette i en bakebolle eller en mikser.
Tilsett 10 dl mel, kardemomme, og salt, og kjør alt dette sammen. Juster med mel til deigen slipper kanten.
Hev i 20 minutt.
Ha deigen på benken og del opp i 12 emner. Rull ut som en ball og la heve i 10 minutt.
Imens, del opp passende stykker med kransekakemasse/mandelmasse.
Legg deigemnene over på et stekebrett med bakepapir og bruk baksiden på håndflaten til å trykke dem flate. Legg over kransekakemasse, pensle med egg, og strø mandelflak og frosne bær over.
La heve i ca. 10 minutt, stek så på 180 °C i ca. 15 minutt.