Det skal han ha, Rune Nilsen. Han lurte meg godt med Charlie Rackstead, jeg trodde faktisk det var en artist i Minnesota, men det får så være. Musikken er fortsatt herlig.

Orkanger

I dag melder yr.no om lettskyet hele dagen. 17 grader og svak vind natt og morgen, 18 og lett bris i kveld.

Tirsdag meldes det om klarvær, 11 grader og svak vind natt og morgen, lettskyet, 10 og flau på formiddagen, 17 og svak på ettermiddagen, og lett bris på kvelden.

Onsdag meldes det om klarvær, 10 grader og flau vind natt og morgen, 9 på formiddagen, lettskyet, 20 og svak på ettermiddagen, og lett bris på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om skyet og 2 til 1 grader kaldere i dag, 1 grad kaldere til 1 varmere og flau til svak vind tirsdag, og 1 grad kaldere onsdag.

I Rindal meldes det om skyet til lettskyet og 2 til 1 grader kaldere i dag, 1 grad kaldere til 2 varmere og flau til svak vind tirsdag, og klarvær til skyet, 1 grad varmere til 2 kaldere og flau til svak vind onsdag.

I Rennebu meldes det om skyet til regn, 4 til 2 grader kaldere og flau vind til lett bris i dag, 1 til 3 grader kaldere og vindstille til svak vind tirsdag, og klarvær til skyet, 1 til 2 grader kaldere og flau til svak vind onsdag.

I Lensvik meldes det om lettskyet til sol, 2 grader kaldere og flau vind til lett bris i dag, lettskyet, 1 til 3 grader kaldere og lett bris til svak vind tirsdag, og sol til skyet og 1 til 3 grader kaldere onsdag.

På Kyrksæterøra meldes det om skyet til lettskyet i dag, skyet til sol, 1 til 3 grader kaldere og flau til svak vind i dag, og sol til skyet, 2 til 3 grader kaldere og flau til svak vind onsdag.

På Krokstadøra meldes det om 1 grad varmere til 2 kaldere i dag, skyet til lettskyet, 1 til 3 grader kaldere og svak vind tirsdag, og sol til skyet og 1 til 2 grader kaldere onsdag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad kaldere og flau vind til lett bris i dag, 1 grad kaldere og svak vind til lett bris tirsdag, og 1 grad kaldere onsdag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om et norsk band som spiller «elektronisk kroppsmusikk», eller Electronic Body Music, EBM, som det egentlig heter. I tillegg regnes de som opphavet til sjangeren futurepop (en blanding av EBM og EDM (Electronic Dance Music, techno, trance, house et cetera)) sammen med det irske bandet VNV Nation, og de spiller også industrial og synthpop. Jeg tror forresten dette er første og siste gang jeg bruker den norske oversettelsen av EBM, det får da være måte på. Bandet jeg tar for meg i dag, ble startet i Sarpsborg i 1989 av Stephan Groth – også kjent som STP og Grothesk – og Jon Erik Martinsen. De har hatt mange medlemmer opp gjennom åra, og består i dag av Groth, samt Ted Skogman, broren Jonas Groth og Audun «Angel» Stengel. I dag tar jeg for meg ingen ringere enn Apoptygma Berzerk. «Apoptygma» kommer for øvrig fra det gammelgreske ordet for et stykke tøy.

«Kathy’s Song (Come Lie Next To Me) (Victoria Mix by VNV Nation)» var den første sangen jeg hørte av Apoptygma, og det var kjærlighet ved første lytt. Jeg hørte den originale sangen etterpå, og selv om den var bra den også, så er det noe eget ved VNV Nations mix. Sangen kan tolkes til å handle om ekte kjærlighet, men i følge Groth handler den om maskina hans. «Kathy» er navnet på den gamle Mac-en hans. Stemmen «Kathy» er en av tekst til tale-programmene i OS/X 9, han lekte med tonehøyden og slikt i dagevis for å få det rette lydbildet. Konseptet bak sangen er at maskina hans – hvis den var antropomorfisk (altså tilegnet menneskelige egenskaper) – ville vite mer om ham enn noen andre, på grunn av alle tastetrykkene og museklikkene den har opplevd. VNV Nations «Victoria Mix» brukte også OSXs tekst til tale-program, men de brukte «Victoria»-stemmen, derav navnet. «Kathy’s Song (Come Lie Next To Me)» var den første sangen til å ta i bruk en slik datastemme på refrengene. Originallåta er å finne på tredjealbumet «Welcome to Earth» fra 2000, mens remixen jeg har tatt for meg i dag er å finne på samlealbumet «The Singles Collection» fra 2003 og singelen «Kathy’s Song (Come Lie Next To Me)» fra 2000. «And God created man / And man created machine / And machine / Machine created music / And machine saw everything it had made and said: 'Behold'»

«Eclipse» er også en sang fra «Welcome to Earth». Sangen handler om kontakt med en utenomjordisk sivilisasjon, og hvordan det vil være. Sangen kan sies å være inspirert av boka «Childhood’s End» av Arthur C. Clarke. Så igjen kan den tolkes til å handle om hvordan hat, kjærlighet, problemer, tilfredsstillelse, diskriminering, forskjeller og alt slikt går bakover i køen når man kan oppleve en formørkelse sammen med andre. En slik opplevelse går på tvers av og foran det meste av tåpelige krangler og idiotisk hatkriminalitet. «Some day we'll catch a glimpse of eternity / As the world stands still, for a moment»

«Fade to Black» er et Metallica-cover, og et av de bedre jeg har hørt. Også denne låten er å finne på tredjealbumet. Sangen handler om suicidale følelser og depresjon, samt det å miste alt og lure på om det er noe vits i å fortsette, og bandet har gitt den en herlig sound som respekterer opphavet, men samtidig tar den nye veier. «Death greets me warm, now I will just say goodbye»

«Ashes to Ashes ‘93» er en oppdatert versjon av deres første singel, «Ashes to Ashes», fra 1991. Sangen er å finne på deres første studioalbum, «Soli Deo Gloria» fra 1993. Den er skrevet av Groth selv, og har ingenting med låta av David Bowie å gjøre, annet enn at de deler tittel. Apops sang er i alle fall mer dystopisk enn Bowies, med en tekst om elendighet, mishandling, forsømmelse, mistanker og mere til. «Ashes to ashes / and dust to dust, yeah»

«Nothing Else Matters» er også et Metallica-cover, og blant de sjeldent gode. Jeg må si, Metallicas sanger passer godt inn i denne typen musikk. Sangen er å finne på samlealbumet «Sonic Diary» fra 2006, som et bonusspor på første disk. For Metallica handlet sangen opprinnelig om en av Hetfields gamle flammer, men i disse dager handler den om fansen, for ingen betyr mer for bandet enn dem. Hva sangen betyr for Apop er et annet spørsmål. «All these words I just don't say 'cause nothing else matters»

Spillelister

Wimp

Spotify