En kake med snert som passer ypperlig til ettermiddagskaffen en høstdag. Eller forresten, kaken smaker godt uansett årstid.
Dette er ikke en tradisjonell sitronkake laget med piske masse, men med en mørdeigsbunn og ovnsbakt sitronfyll. Det går også an å bytte ut sitron med ferskpresset appelsin i stedet, om man ønsker appelsinkake, her er det bare å eksperimentere.
Kakebunn
150 g hvetemel
50 g sukker
120 g romtemperert smør, ikke margarin!
1 ts vaniljesukker, helst med sort vanilje i
Bruk en firkantet, eller rund form kledd med bakepapir.
Bland mel, sukker, vaniljesukker i en bolle.
Tilsett smøret, og jobb blandingen godt sammen med hendene til en smidig deig.
Klem deigen ut i bunnen av forma.
Stek bunnen midt i ovnen på 200 ºC i 25 minutt til den er gyllen.
Sitronfyll
2 stk. sitroner
200 g sukker
4 stk. egg
2 ss maisenna
50 g smør
Press saften av den ene sitronen i en skål, ta av skall og skjær den andre sitronen i biter, plukk ut ev. steiner. Ha bitene i en food processor sammen med sitronsaft og sukker, og kjør dette sammen til alt er most.
Tilsett egg, maisenna, og mykt smør, kjør dette sammen til det er godt blandet.
Reduser temperaturen i ovnen til 150 ºC.
Hell sitronfyllet over kakebunnen og stek på 150 ºC i ca. 25 minutt.
Avkjøl kaken i formen.
Pynt gjerne med høstens blåbær.