Orkanger

I dag melder yr.no om 2 kuldegrader og flau vind hele dagen. Lettskyet i ettermiddag (det til tross for at det har ligget tett tåke her i flere timer), og skyet i kveld.

Torsdag meldes det om regn, 2 kuldegrader og flau vind natt og morgen, lettskyet, 2 grader og laber bris på formiddagen, lett på ettermiddagen, og sne og 1 kuldegrad på kvelden.

Fredag meldes det om sne, 1 grad og lett bris natt og morgen, sol, 2 kuldegrader og svak vind på formiddagen, lettskyet, 5 og flau på ettermiddagen, og klarvær og 6 på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om skyet, 1 grad varmere til 1 kaldere og svak vind til lett bris i dag, 5 varmere til 2 kaldere og liten kuling til lett bris torsdag, og lettskyet til klarvær, 1 varmere og laber bris til vindstille fredag.

I Rindal meldes det om skyet, 2 til 1 grader kaldere og flau vind til vindstille i dag, 1 varmere til 3 kaldere og lett bris til flau vind torsdag, og 1 til 2 kaldere fredag.

I Rennebu meldes det om skyet, 1 grad varmere og laber til frisk bris i dag, skyet til lettskyet, 2 varmere til 5 kaldere og frisk bris til svak vind torsdag, og lettskyet til klarvær, 5 til 1 kaldere og flau til laber fredag.

I Lensvik meldes det om skyet, 3 grader varmere og lett bris i dag, 2 til 4 varmere torsdag, og 1 til 3 varmere og laber bris til svak vind fredag.

På Kyrksæterøra meldes det om 2 til 3 grader varmere og svak vind i dag, regn til lettskyet, 4 til 1 varmere og lett til laber bris torsdag, og 1 til 4 varmere fredag.

På Krokstadøra meldes det om skyet, 2 grader varmere og svak vind til lett bris i dag, regn til lettskyet, 4 til 1 varmere og laber bris torsdag, og 1 til 3 varmere og laber til svak fredag.

Og i Børsa meldes det om lettskyet, 2 til 4 grader varmere og lett til laber bris i dag, regn til lettskyet, 5 til 1 varmere og frisk til lett bris torsdag, og lettskyet til klarvær, 1 til 3 varmere og laber til svak fredag.

Musikk

Ellevill Presseløs-uka fortsetter, for i morgen ville han blitt åtti år om han ikke hadde dødd av usunn livsstil i 1977.

«Hound Dog» er skrevet av Jerry Leiber og Mike Stoller, og ble først innspilt av Willie Mae «Big Mama» Thornton i 1952, før det senere – i 1956 – ble en av Elvis Presleys mest kjente sanger. Han gav den først ut som en b-side til «Don’t Be Cruel», og er så å finne på livealbumet «Elvis in Person at the International Hotel», fra 1969, som vi hørte om på mandag. Skjønt den beste versjonen er nok singel-versjonen som er noen sekunder lengre og generelt høres bedre ut enn live-versjonen fra Las Vegas. Elvis’ versjon er for øvrig helt annerledes enn Thorntons, og er mer inspirert av gruppa Freddie Bell and The Bell Boys’ tolkning av sangen. Han endret for eksempel flere linjer, og gjorde en litt mer humoristisk tolkning, og det hele fremstilles som en person som er såret over sin elsker.

«Whole Lot-ta Shakin’ Goin’ On» ble først innspilt av Big Maybelle i en R&B-versjon i 1955, men er kanskje best kjent i rock `n´ roll-versjonen med Jerry Lee Lewis. Presleys versjon er nærmere Lewis’ versjon, og ganske brukbar. Elvis’ versjon er å finne på albumet «Elvis Country (I’m 10,000 Years Old)» fra 1971. Sangen som er brukt på albumet ble valgt etter bare ett opptak, og det var relativt manisk og kjapt, men likevel ganske bra. Sangen i seg selv vakte kontroverser rundt om da Lewis’ versjon ble kjent, fordi det hørtes ut som han bannet, han hørtes ut som en neger (og radiostasjoner spilte ikke det som hørtes ut som «negersanger»), og teksten og sangeren var kontroversiell i bibelbeltet.

«Early Mornin’ Rain» er en sang skrevet og innspilt av Gordon Lightfoot, og har blitt covret av mange opp gjennom årene, deriblant Peter, Paul & Mary, Bob Dylan, Jerry Lee Lewis, Neil Young, og selvfølgelig Elvis Presley. Sangen er å finne på albumet «Elvis Now» fra 1972. Sangen tar for seg en fyr som lever et hardt liv (han er tross alt full allerede på morgenkvisten), som savner sine kjære, både barn og kjæreste, og er tre timer unna dem med fly. Sannsynligvis om en musiker ute på turné. Han er full og har kun en dollar, og står på flyplassen og ser flyene lette og lengter hjem.

«Good Time Charlie’s Got the Blues» er en sang jeg først ble kjent med via Gösta Linderholm og klarinetten hans, og det herlige albumet «In kommer Gösta» fra 1973, hvor sangen har fått det treffende navnet «Gamle Charlie sjunger blues». Elvis’ versjon er fra albumet «Good Times» fra 1974, og sangen er opprinnelig skrevet og innspilt av Danny O’Keefe i 1967. Sangen traff godt hos rastløse mennesker som «satt fast» i døde forsteder, og så vennene flytte til nye og større ting og byer, og handler om den fiksjonelle «Charlie» som har blitt forlatt av det gode liv, og som tar piller for å lette på smerten.

«King Creole» er tittelsporet på albumet og soundtracket til filmen med samme navn fra 1958. Sangen er skrevet av overnevnte Leiber og Stoller. Sangen er basert på en kreolsk mann som bodde i New Orleans og spilte Cajun-gitar og var god i alle former av rock `n´ roll. Han ble kalt «King Creole», og var best kjent for den typen sologitar han spilte, og at han holdt gitaren som man holder en «Tommy gun» (en maskinpistol fra Thompson kjent fra forbudstiden i USA).

«Aloha ‘Oe» er å finne på albumet og soundtracket til filmen «Blue Hawaii» fra 1961, og er skrevet av Queen Lydia Liliʻuokalani rundt 1878. «Aloha ‘Oe» betyr «farvel til deg», og er et kjent, kulturelt symbol for Hawaii. Historien til sangen kommer fra en avskjed mellom Colonel James Harbottle Boyd etter en ridetur med enten Princess Liliʻuokalani eller en ung pike på ranchen, og på turen tilbake, begynte noen å nynne på melodien, hvorpå Liliʻuokalani etter hvert endte opp med å ferdigstille sangen da de kom tilbake til ranchen. Sangens melodi kan for øvrig komme fra «The Lone Rock by the Sea» av Charles Wilson fra 1857, som igjen er basert på en kroatisk folkevise kalt «Sidi Mara Na Kamen Studencu» fra før den tid.

«Can’t Help Falling In Love» er også å finne på «Blue Hawaii», og melodien er basert på «Plaisir d’amour» fra 1784 av Jean Paul Egide Martini. Sangen er Elvis’ mest berømte og populære «kjærlighetssang», men den ble ikke sunget til kjærlighetsinteressen hans i filmen, i stedet ble den sunget for bestemoren hans på bursdagen hennes, da hun åpnet en spilledåse som spilte melodien i gave. Elvis pleide for øvrig å avslutte konserter med denne sangen, og sangen er skrevet av George Weiss, som blant annet skrev både «What a Wonderful World» og «The Lion Sleeps Tonight».

Spillelister

Wimp

Spotify