Asparges smaker absolutt best når den er i sesongen sin, som er forholdsvis kort (fra april til juni). Norsk asparges er en delikat og skjør grønnsak som ikke trenger mye behandling. Den passer godt til det meste, både som selvstendig rett, og som tilbehør til grillmat og i salater. I dagens matspalte har jeg valgt å steke den sammen med hasselnøtter og litt revet ost.

Jeg har også laget noe butikkene og industrien kaller kaldrørt béarnaise. Det finnes ofte i små, dyre beger, men man kan lett lage denne selv. Til en mye rimeligere penge, og samtidig er det mye enklere enn du tror, og smaker utrolig godt, både til de stekte aspargesene, og til grillmat generelt.

Asparges for fire personer

2 bunter asparges, lettskrelt

1 neve hasselnøtter, hakket

Fast hvitost, revet

1 ss olivenolje

  • Varm en stekepanne på middels varme.

  • Ha i olje, asparges, og hasselnøtter, og stek til de blir gylne, men fortsatt spenstige.

  • Anrett på tallerken med nøtter, ost, og en solid dæsj estragonmajones.

Estragonmajones (kaldrørt béarnaise)

1 egg

½ ss dijonsennep, eller annen kraftig sennep

1 ts syltet estragon

1 ss kraft fra syltet estragon

½ ss eplesidereddik

1 ts salt

Pepper, nykvernet

1 ss dill, nyklipt (kan sløyfes)

3 dl rapsolje

1 dl avkjølt smør, brunet

Det er lurt å starte med smøret. Sett ca. 150 g meierismør på svak varme i panna til det blir nøttebrunt. Avkjøl til romtemperatur.

  • Bland alle ingredienser bortsett fra dill, rapsolje, og smør.

  • Kjør sammen med stavmikser eller hurtigmikser til en masse.

  • Spe med oljen til det tykner og får en majoneskonsistens.

  • Smak til med salt, pepper, og estragonkraft.