Siden det er samefolkets dag førstkommende tirsdag, passer det godt å lage gahkko – et samisk festbrød. Både tilberedning og oppskrifter finnes det nok mange av for dette brødet, men det essensielle er smaken av anis og sirup. Jeg har valgt å bruke stekeovn, men det er ikke noe i veien for å lage det som pinnebrød og steke det på glørne i et varmende bål.
Du trenger
50 g smør (ikke margarin!)
1 ss mørk sirup
1 ts malt anis eller fennikel
4 dl melk
25 g fersk gjær, eller 50 g tørr gjær
½ ts salt
300 g hvetemel
300 g grov sammalt hvete
Slik gjør du det
Smelt smør. Brun gjerne smøret, det gir enda bedre smak i deigen, bare pass på slik at du ikke brenner det.
Tilsett sirup og anis, og tilsett så melken. Varm blandingen til den blir cirka 37 °C.
Bland alt det tørre i en bakebolle/mikser, og spe med melkeblandingen. Juster med mel om den blir for klissete.
Hev til dobbel størrelse.
Ha deigen på benken og del opp i 20 like emner. Rull dem til små boller og legg dem på et stekebrett.
La dem etterheve i 10 minutt, før du klemmer dem flate. Ca. ½ cm tykke. Prikk dem med en gaffel eller kniv.
Stek på 200 ° i ca. 15 minutt.
Server de nybakte brødene med brunost, eller som tilbehør til kjøttsuppe eller finnbiff.