Politiet fikk 24. september en telefon fra en beboer på Fannrem i Orkdal. Han hadde under rydding i garasjen, som forberedelse til salg av boligen, funnet en granat.

Han mintes at hans far hadde den i huset en gang og at den har vært på eiendommen i mange år. Men nå ville han bli kvitt den og ringte til politiet.

En patrulje fra Orkdal og Agdenes lensmannskontor dro til boligen og fikk påvist granaten i garasjen. Patruljen hadde en formening om hva det kunne være, men har strenge rutiner å følge i slike tilfeller.

– Granaten ble fotografert og garasjen ble sikret. Bilder og informasjon ble via politiets operasjonssentral sendt til Forsvaret. Noen dager etter kom personell fra forsvaret og hentet granaten for tilintetgjørelse, forteller Viggo Hansen, politibetjent ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor.

Politiet vurderte i samråd med Forsvaret at det ikke var fare for beboer eller naboer, men at granaten skulle handteres av kyndig personell.

– Den ble derfor stående igjen på eiendommen til personell fra Forsvaret hentet den, forteller Hansen.

Forsvaret opplyste i ettertid til politiet at det var en artillerigranat som var vanlig i bruk gjennom både første og andre verdenskrig og tiden etter, og at det ikke var fare for at den kunne eksplodere.

Det er ifølge Hansen ikke uvanlig at det dukker opp etterlatenskaper etter krigen, og at det finnes ammunisjon og annet eksplosjonsfarlig vare under opprydding og rivning eller graving.

Rådet til publikum er det samme rådet politibetjenter får fra ekspertene: Ikke rør! Sikre funnstedet med sperrebånd eller lås av boligen/rommet og ring politiet.