Orkdal/Skaun

Unge kokker og 4H Norge har inngått samarbeid, og i løpet av 2018 og de kommende 2 årene får 4H-ere over hele landet tilbud om å kurses til matambassadører. 22. mai blir de å se på TV2 i programmet God Morgen Norge. Carina Bolme Lund (15) fra Viggja, og John Magne Gjønnes (16) fra Fannrem er begge håndplukket for oppgaven med å være kokk på tv i programmet Wenkes kjøkken.

4H og Unge kokker på God Morgen Norge

Carina Bolme Lund og John Magne Gjønnes er begge matambassadører, og de har holdt matverksted i sine respektive 4H-klubber, Gaupa og Fjellvåken 4H i Trøndelag, forteller Aspen Kolltveit.

Nå skal ungdommene representere alle andre matambassadører, 4H og Unge kokker på tv. Sammen gjester de to Wenkes kjøkken, sammen med Aspen Kolltveit, tirsdag morgen.

— Vi gleder oss veldig. Ungdommene stråler. De synes det er så artig, spennende, og litt skummelt, sier Aspen Kolltveit.

Hun forteller at elevene synes det er «råartig» at det skal vises på storskjerm på begges skoler.

— I tillegg skal det «livestreames» fra 4H, både på Instagram og Facebook.

Stødige kokker

De to unge matambassadørene er håndplukket blant alle 4H-ere.

— Vi trengte noen som kunne «stå i det». De må ha beina på bakken og være trygge nok. John Magne og Carina fyller «kravene», sier Aspen Kolltveit.

For å forberede ungdommene har de vært samlet en dag for å gå gjennom hva som skal skje.

— Vi har hatt en dag hvor vi brøt ned «uromomentene». Det er viktig at de føler seg trygge og får en god opplevelse. Vi terpet på hva som kan skje, og hva man skal gjøre når man blir stresset.

Litt over åtte på morgenen skal Carina og John Magne innta Wenkes kjøkken.

— Matambassadørene skal ta over Wenkes kjøkken og lære henne og lage mat. De skal lage gulrotsuppe med ingefær og kokosmelk, og de vil fortelle hvorfor det er lurt å velge smart mat, forteller Aspen Kollstveit.

Hun skal selv være på kjøkkenet under hele sendingen, og underveis vil hun presenterer prosjektet «Unge kokker».

Hva er «Unge kokker»?

* En organisasjon som blant annet holder kurset «Unge kokker». Der lærer barn og ungdom andre barn å lage sunn og enkel mat.

* De unge lederne kalles matambassadører. De har vært igjennom et tre timer langt kurs.

* Mellom 900 og 1000 matambassadører skal læres opp de neste tre årene.

Når ungdommene kurses, gjennom Unge kokker, får de både teoretisk innføring i smart mat – mat som holder deg gående gjennom dagen – og praktisk erfaring på kjøkkenet. Fargerike smoothies, næringsrike og smakfulle supper fra bunnen av er noe av det de lærer å lage. Etter et slikt kurs er de godt rustet til å holde matverksted for venner, familie og i egen 4H-klubb. At barn og unge lærer bort til jevnaldrende er en metode vi er godt kjent med i 4H. Samarbeidet med Unge kokker er et vesentlig bidrag inn mot regjeringens folkehelseløft. Matambassadører er ungdommer som inspirerer og lærer andre ungdommer om helse, livsstil og hvordan de tar bevisste valg i kostholdet sitt. Matambassadørene vet at matlaging skal være gøy og kreativt. Det sørger de for at det blir, enten de holder matkurs for sine venner på klubbhuset eller hjemme.

Fakta er hentet fra Unge kokkers hjemmeside.

Toril.Langmo.Skjetne@avisa-st.no

48001020