Matspalten:

Hjemmelaget smør

Svært godt, og slettes ikke vanskelig.
Kjøkkenkroken

Det fine med å lage sitt eget smør er at du kan variere smaken med tanke på bruken. Skal du lage smør til matlaging, bør det være lite salt, men skal du ha det på skiva, er det godt med mer saltsmak. Smaken kan også varieres med å tilsette noen deler rømme, eller kun bruke rømme.

Man kan også tilsette annen smak om man ønsker dette. Hva med å tilsette litt akevitt i smøret som man kan bruke til rkafisk eller lutefisk? Eller hva med kanel og stjernanis til lefsa? Her er det bare fantasien som setter grenser.

Jeg har i dag laget en grunnoppskrift på et syrlig smør som du kan sette ditt personlige preg på.

Du trenger

2 bokser kremfløte

2 bokser seterrømme

2–3 ts salt, gjerne flaksalt

Slik gjør du det

Kjør fløte og rømme på høy hastighet i kjøkkenmaskina. Pisk til det skiller seg godt og ligner eggerøre. Da har fettet og kjernemelka skilt lag. Dette tar seks til ti minutt.

Slå av kjernemelka og samle fettet med hendene til en ball.

Ha kaldt vann i en bolle og vask smøret til vannet blir blankt. Du må kanskje skifte vann to–tre ganger.

Strø på salt og kna det inn i smøret.

Pakk det myke smøret i matpapir, eller form det og legg det i en skål.