Olav (75) plukker ut sine tolv favoritter

- Det går neppe ei hel uke uten at jeg er på fjelltur.

Jensliknubben står stupbratt over Vennastranda. Vi ser campingplassen, over til Selnes, og Hafsmo/Klungervika over Snillfjorden.  Foto: Olav Buhaug

Å ta bilder av naturen gir et kick, og for meg er det den beste jakta.

Olav Buhaug
Nyheter

Olav Buhaug har alltid vært glad i det naturen ha å by på. Både naturen og det visuelle i seg selv, men også i dyre- og fuglelivet. Ofte bærer han tungt når han drar på korte eller lange turer.

Olav Buhaug har plukket ut sine favoritt turmål i Heim.  Foto: John M. Myrhaug

- På fjellet bruker jeg mobiltelefonen. Skal jeg ut å ta bilder av dyr og fugler, blir det gjerne litt mer tungt «skyts». Å ta bilder av naturen gir et kick, og for meg er det den beste jakta, sier Buhaug.

Trives i høyden

Han har tilbrakt om lag to tredjedeler av sitt 75-årige liv i naturen. Men det er først de siste åra han har begynt å ta bilder.

- Det ble nok litt mer fotografering etter at jeg slutta på Holla i 2009, sier mannen som nok er en av dem som har høstet flest «Liker» på Facebook for bildene sine.

- Jeg tror folk setter pris på å se fine naturbilder, enten det er fra et utsiktspunkt på fjellet, eller bilder av dyr og fugler. Når jeg treffer folk ute i marka, og det gjør du jo ofte, er det mange positive tilbakemeldinger å få.

- Hva er viktigst for en tur for deg?

- Det er utsikten og ha muligheten til å se fjorder og fjell i nabokommunene. Å ta bilder fra slike steder, gir også noen spesielle synsinntrykk. Steder som ligger flere kilometer fra hverandre, kan bli seende ut som de ligger vegg i vegg på bilder tatt på lang avstand.

Og så har han også de nødvendige millimeterne - for å bruke fotofagspråket - for å få det til, uten at han vil si noe mer om det.

- Hvor ofte er du ute på tur?

- Det varierer, men det går nok neppe ei hel uke uten at jeg drar på tur et eller annet sted.Utsiktsplassene

ST har utfordret Buhaug til å finne tolv favoritturmål i hjemkommunen Heim. Dette er hans utvalg - i tilfeldig rekkefølge - også med noen praktiske råd om hvordan du kommer deg dit og hva det ellers kan være kjekt å vite.

Dalemsfjellet: Er nesten som en nabo til Kyrksæterøra å regne. Du kjører bare noen få kilometer i retning Hellandsjøen på Fv 680, og når du er på det høyeste punktet på veien, ligger det er romslig parkeringsplass der.

Dalemsfjellet gir utsikt over blant annet Kyrksæterøra i den ene retningen, og Rovatnet/Roberget i den andre.  Foto: Olav Buhaug

- Dalemsfjellet gir en vid utsikt over Hemnfjorden, Kyrksæterøra og Rovatnet, sier Buhaug etter utallige turer dit.

Hennafjellet: Du kjører E39 i retning Liabø, og tar av til venstre like etter ferjeleiet på Hendset.

Flott utsikt fra Hennafjellet. Nærmest ser vi Valsøyfjord kirke, vi ser over til Valsøya og videre innover Vinjefjorden.  Foto: Olav Buhaug

- Også dette er et perfekt turmål for den som liker utsikt. Du ser Skålvikfjorden, Tustnafjellene, Imarsundet og Valsøyfjorden herfra, kommenterer fjellturguiden.

Hamran: Du parkerer ved E39 i Dyregrava, noen få kilometer fra Stormyra.

- Flott utsikt over blant annet Vinjefjorden, sier Buhaug.

Grøttuvo: Kjør litt lenger enn når du skal til Dalemsfjellet. Veldig populært turmål, og trolig det mest nevnte av folk på Facebook lokalt.

- En veldig populær plass med utsikt over Kyrksæterøra og Hemnfjorden. Det er det også ei bok du kan skrive navnet ditt. Det er én person som står ca. 250 ganger, kommenterer Buhaug.

Jensliknubben: Kjør Fv 6432 fra Kyrksæterøra i retning Vennastranda. Parkering på toppen etter Berdalstunnelen.

Jensliknubben står stupbratt over Vennastranda. Vi ser campingplassen, over til Selnes, og Hafsmo/Klungervika over Snillfjorden.  Foto: Olav Buhaug

- Et av de fineste utkikkspunktene i Heim. Det er litt bratt opp dit, men det er fint og trygt å gå, sier Buhaug.

Stamnesfjellet: Fra Kyrksæterøra kjører du Fv 680 mot Hellandsjøen. Like før avkjørselen dit, svinger du til høyre på Fv 6428 mot Gjengstøa. Parker på fotballbanen ved forsamlingshuset Veltet.

Fra Stamnesfjellet ser du ut over leia, og det er Magerøya vi ser med den hvite bygningen.   Foto: Olav Buhaug

- Det er flott å spise matpakken sin og se utover leia og over til Hitra og Ørlandet. Herfra ser du også Kjørsvikbugen i Aure, er Buhaugs oppsummering.

Småvassbotnan: Kjør E39 gjennom Vinjeøra, og ta av mot forsamlingshuset på Staurset og kjør innover Staursetdalen.

- Du finner en stor parkeringsplass og et kjempefint terreng å gå i. Her er det bomvei, forteller Buhaug.

Leneshatten: Kjør Fv 680 fra Kyrksæterøra langs Rovatnet. Ta av til høyre på Mo, deretter til venstre når veien deler seg, og til høyre like etter brua.

- Herfra ser du Rovatnet og Roberget nærmest i fugleperspektiv, og du ser hele Hemnfjorden. Også dette er en av de fineste plassene når det er godvær, sier Buhaug.

Hjelmkono: Kjør E39 til Leirvika, og ta av på Fv 6182 og kjør helt inn i Valsøybotn. På toppen av fjellet går grensa mellom Heim og Surnadal.

- Dette er en tur på ca. sju kilometer én vei, og nesten på fjelltoppen 850 meter over havet, finner du faktisk rester av gruvedrift fra 1800-tallet en gang. En veldig interessant opplevelse, er Buhaugs erfaring.

Ruten: Heims høyeste fjell, som deles med Rindal, ligger 1040 meter over havet. Parkering ved E39 mot avgift ved Borstadsetra.

Fra Ruten ser du det meste i alle himmeletninger.  Foto: Olav Buhaug

- Herfra blir nabofjellene små, og du ser Vinjefjorden, Kårøydalen og Søvatnet/Vasslivatnet. Og selvsagt Rindal. Løypa opp er merket med blå staurer du ikke kan unngå å se, sier Buhaug.

Heimsfjellet: Samme reiserute som til Stamnesfjellet, men du parkerer ved Heimsvatnet. Var for noen år siden et stridstema med tanke på vindmøller.

- Fra Heimsvatnet går du noen hundre meter tilbake til du kommer til en privat vei. Der er det ikke egnet for parkering. Også Heimsfjellet gir flott utsikt i flere retninger, sier Buhaug.

Høgheia: Kjør E39 til Liabø. Høgheia er skiltet derfra. Dette er den høyeste toppen ved det tidligere kommunesenteret i Halsa.

- Her har jeg vært bare én gang og er ikke lommekjent, men du har utsikt til Kristiansund, Tustnafjellene og Skålvikfjorden. Det er mulighet for grilling og bading på toppen, sier Buhaug.Kart og kompass

- Noen generelle råd til slutt?

- Foruten det selvfølgelige med å ta med nok mat og drikke, og bra fottøy, bør alle ha med kart og kompass. Nå finnes det apper for det meste, men det er ikke mobildekning over alt. Derfor er kart og kompass viktig for sikkerheten. Husk, det kan være skyfri himmel når du drar på tur, men tåka kan ha lagt seg lav og tjukk når du skal tilbake. Da er det ikke alltid det hjelper å være godt kjent, sier Olav Buhaug.

Da gjenstår det egentlig bare én ting å si:

- God tur!