John Anders Elvrum og Dario Leko fra Orkdal kommune kunne markere oppstarten av gravearbeidene sammen med Torgeir Tangvik og Nils Petter Sjømæling fra Skanska denne uken. Foto: Arkivfoto
Slik er det planlagt at badelandet skal se ut.
Badeanlegget vil blant annet inneholde et stupebasseng.
Det er også planlagt å lage en park utenfor folkehelsesenteret. Dermed blir tennisbanene, skateparken og BMX-banen flyttet.

Tirsdag ettermiddag startet Mardahl Maskin gravearbeidet til folkehelsesenteret som er den største enkeltinvesteringen i Orkdal kommune noensinne, som etter kommunestyremøte 30. mai har en total kostnadsramme på svimlende 382,5 millioner kroner. Tidligere har kostnadsrammen vært på 310 millioner kroner, men ble altså nylig endret hvor en fjerde etasje på helsebygget er medregnet. Kommunen har dermed lagt en rekordstor sum på bordet for å samle helsetjenestene på en plass og får å kunne tilby Orkdals innbyggere et 3126 kvadratmeter stort badeland. Grunnarbeidet startet tre dager tidligere enn planlagt, nå er de kommende milepælene at innredningsarbeidet skal starte 11. mars 2019, bygget skal stå ferdig til testing 18. november 2019, mens ferdigstillelse og overlevering er satt til 2. mars 2020.

Stort helsebygg

Det vil bli satt opp en fire etasjes kontorfløy for helserelaterte virksomheter i kommunen. Den vil bli like høy som Klatrehallen.

I 1. etasje skal den nye helsestasjonen ligge. Det samme skal det enorme badelandet.

I 2. etasje skal det være fysio- og ergoterapi, samt treningssenter og kontorer.

I 3. etasje finner vi det som kalles familiens hus som skal inneholde blant annet PPT, barnevern, familiesenter og psykisk helse.

I 4. etasje jobber kommunen med å få inn eksterne leietakere innen helse.

Folkehelsesenteret hadde opprinnelig ei kostnadsramme på 270 millioner kroner, uten moms. Nå er ramma økt med til 382,5 millioner kroner.

- Aktørene i 1. til 3. etasje er nå spikret, mens vi fortsatt jobber med 4. etasje. Det er på denne måten at dette oppfyller kommunens mål om at dette skal være et senter som både fremmer folkehelse og aktivitet, sier prosjektlederne Dario Leko og John Anders Elvrum.

John Anders Elvrum og Dario Leko fra Orkdal kommune kunne markere oppstarten av gravearbeidene sammen med Torgeir Tangvik og Nils Petter Sjømæling fra Skanska denne uken.

Slik blir badeland

Badelandet har et areal på 3126m2 inkludert tribuner. Bruttoarealet på hele folkehelsesenteret er 10 000m2. De 200 parkeringsplassene kommer i tillegg til dette.

Slik er det planlagt at badelandet skal se ut.

Badelandet er satt sammen av:

* To opplæringsbasseng med hev/senk-bunn.

- Dette betyr at dybden kan justeres etter ønsket behov, som bidrar til økt bruksområde.

* Ett stupebasseng med 1, 3 og 5 meter stupehøyder.

* Ett konkurransebasseng på 25 meter.

* Ett aktivitetsbasseng med sklie og andre aktiviteter.

* I tillegg kommer det både boblebad, badstuer, barnebasseng og diverse.

Prosjektlederne understreker at dette er det som er planlagt i anbudsfasen og at det vil forekomme endringer.

- Det vil forekomme endringer i resepsjonsarealet, aktivitetsbassenget, treningssenteret og kontorlokalene, sier Leko og Elvrum.

Det er også planlagt å lage en park utenfor folkehelsesenteret. Dermed blir tennisbanene, skateparken og BMX-banen flyttet.

100 000 besøkende årlig

I inngangen til folkehelsesenteret vil det være en resepsjon med muligheter for matservering i foajé. Og nettopp i resepsjonen er det ventet at det skal komme mange gjester innom i løpet av året.

- Selve anlegget er dimensjonert for at 450 besøkende kan være der samtidig. Da tenker vi da på treningssenteret og i badelandet. Medregnet besøk fra reiselivet, skolesvømming, besøkende fra ulike idrettsarrangement i kommunen, næringslivet og med alle mulige forbehold om påvirkningskraft fra korrigerende faktorer er det sannsynlighet for et årlig besøkstall opp mot 100 000, sier Elvrum.

Hele senteret skal drives av et eget kommunalt foretak, der Geir Muhle har fått jobben som daglig leder.

Fakta

Byggestart: 28. mai 2018

Kostandsramme: 382,5 millioner kroner

Ferdigstillelse: 2. mars 2020

Størrelse: 10 000 kvadratmeter (200 parkeringsplasser i tillegg)

Innholder:

- Et badeland på 3126 kvadratmeter som skal ha to opplæringsbasseng med hev/senk-bunn, stupebasseng, konkurransebasseng på 25 meter, aktivitetsbasseng, boblebad, badstuer, barnebasseng.

- En fireetasjes kontorfløy som skal samle helserelaterte virksomheter i kommunen.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255