Hemne

Torsdag blir det ekstraordinært kommunestyremøte i Hemne. Hovedsaken blir valg av framtidig drikkevannskilde.

Da saken var til behandling i formannskapet og kommunestyret i forrige uke, ble den utsatt. Årsaken er at rådmannen ønsket å få avklart sin habilitet, noe som igjen skyldes at hans kone har hytte ved et av de to vatna som nå er «favoritt» til å bli Hemnes framtidige drikkevannskilde.

Flere har klaget

Etter å ha innhentet en juridisk uttalelse, er konklusjonen at rådmannen er habil. Dermed kan saken, slik den er utredet av rådmannen, behandles i kommunestyret.

Det er i første omgang Vindalsvatnet og på sikt Ånavatnet som ifølge saksframlegget peker seg ut som de mest aktuelle drikkevannskildene.

Spørsmålet blir hvorvidt politikerne vil ta hensyn til at det nå er kommet massive protester på at spesielt Vindalsvatnet blir «ødelagt» som frilufts- og rekreasjonsområde ved å bygge det ut som drikkevannskilde. Kjørse Hytteforening har kommet med en formell klage, underskrevet av 27 personer, på dette forslaget.

Større kummer

Rovatnet er også nevnt i utredningen. Valg av Rovatnet vil påføre ti gårdbrukere ei ekstrautgift på til sammen ca. 15 millioner kroner for å bygge større kummer. Det er altså ikke slik at hver gårdbruker blir pålagt ei ekstrautgift på 15 millioner kroner, slik det sto i ST lørdag.