Orkangers svømmeavdeling har en stolt historie og har avlet mange gode svømmere opp gjennom årene. I det siste har mange svømmere i 15 årsalderen og oppover tatt turen videre til Trondheimsklubber hvor det er bedre treningsfasiliteter. Det er forståelig når du ser 14 år gamle Simen Løvås i aksjon i det 12 meter lange bassenget på Orkanger. Det er knappest fire-fem svømmetak før han er over på andre siden og må snu igjen.

- Det blir mye vendinger, sier Simen.

Det tar ikke mange svømmetakene før Simen er over det 12,5 meter lange bassenget på Orkanger. Han gleder seg til det kommer et nytt anlegg i kommunen.

730 treningstimer i året

14-åringen mener alvor med svømmesatsingen sin. Årlig legger han nå ned 730 timer. Han trener ni ganger i uken. Seks av treningene foregår i basseng, tre på Orkanger og tre i Trondheim. I tillegg har han tre styrkeøkter i løpet av uken og etter flere av bassengtreningene bruker han lang tid på å tøye muskulaturen. Og muskler er det nok av. Det er lite som minner om en 14-åring i det han klyver opp fra bassenget.

- Mye tid går med til trening. Jeg tror jeg trener rundt 15 timer i uken. Jeg er litt dårlig å skrive treningsdagbok, men skriver når jeg kommer på det.

- Har du ikke vurdert å legge flere treninger i større basseng?

- Det blir for mye å pendle inn til byen seks ganger i uken. Akkurat nå holder det med tre ganger. Jeg har litt lyst å begynne på svømmelinje i byen når jeg begynner på videregående, men vi får se. Da må jeg flytte på hybel og lage maten selv og det har jeg ikke så lyst til. Da er det kanskje best å være hjemme, sier Løvås.

Trener Even Jordet gir instrukser til Simen Løvås og Trine Prestmo under torsdagens trening.

Ser mot junior-NM

Under den siste landsmønstringen hvor du må kvalifisere deg for å delta ble det to førsteplasser og flere andreplasser på en rekke øvelser for Løvås. 14-åringen har ikke satt seg langsiktige mål om å konkurrere i internasjonale mesterskap. Han mener det er for tidlig og fokuserer heller på inneværende sesong. Der er målet klokkeklart. Han skal delta i junior-NM på 50 meter bryst.

- Målet er NM. Jeg er 16 hundredeler fra kravet på 50 meter bryst og ett sekund unna seniorkravet. Målet mitt er at jeg skal klare kravet under Bergen Swim festival i april. Da skal jeg først på treningsleir til Sverige for å trene meg opp før stevnet. Svømmer jeg på mitt beste, så skal jeg klare det, sier Løvås.

Løvås fyller 15 i mars og det vil ikke være mange 15-åringer under Junior-NM senere på året.

- Sjeldent talent

Anne Kathrine Angvik er trener for den eldste gruppen sammen med Even Jordet. Hun har vært med Løvås helt fra han gikk på babysvømming. Hun la tidlig merke til et sjeldent talent.

- Jeg hadde han allerede på baby og småbarnssvømming. Jeg la tidlig merke til at han det lille ekstra. Han var veldig trygg i vannet og hadde god kroppskontroll, sier Angvik.

- Hva gjør dere for å legge til rette treningene for han her?

- Det er jo ikke mange svømmetakene før han over. I grunnen skal han være under vann i 12 meter, men da stanger han hodet i veggen. Vi bruker strikk, vest og start uten fraspark for å variere treningene, sier Angvik før den andre treneren, Even Jordet skyter inn:

- Det blir så mange vendinger her at du tillegger deg uvaner og det er jo ikke så veldig bra.

Gleder seg til nytt anlegg

I mai er det planen at Skanska skal sette i gang byggingen av et gigantisk folkebad til 260 millioner kroner som vil gi svømmerne i svømmeklubben uante muligheter. Angvik har vært en del av svømmeavdelingen i 23 år og gleder seg naturligvis stort til anlegget står ferdig. Planen er at det skal innflytting tidlig i 2020.

Folkehelsesenteret i Idrettsparken vil koste 260 millioner. Planen er å starte arbeidet i mai i år og at innflytting skal skje tidlig i 2020.

- Vi burde hatt det for 20 år siden mener jeg. Jeg tror og håper at det kommer til å øke aktiviteten betraktelig for svømmeavdelingen. Det er vanskelig å lokke folk til å drive med svømming når vi har disse fasilitetene. Vi hadde en periode mange svømmere, men har nå vært gjennom et generasjonsskifte som gjør at mange har gått videre til andre klubber. Det problemet slipper vi kanskje med et nytt anlegg. Da slipper vi også å reise for å finne gode treningsfasiliteter for det har vi brukt mye penger på opp gjennom årene. I tillegg kan vi arrangere egne arrangement, sier Angvik.

Angvik håper og tror at svømmeavdeling får seg et løft når det nye svømmeanlegget står ferdig.

Også for Simen Løvås vil det ha mye å si å få opp et skikkelig svømmeanlegg i Orkdal.

- Det skal bli deilig. Da tror jeg svømmemiljøet i Orkdal vil ta seg opp betraktelig. Det er viktig med et godt miljø, selv om det er en individuell idrett, sier 14-åringen.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255