- Orkdal kommune gjør en kjempejobb med oppfølgingen av spredt avløp i kommunen, og slike tiltak som dette er viktig for vannmiljøet, spesielt i de små vassdragene som Svorka, sier Turtum om den planlagte omleggingen av avløpsnettet langs Orkla.

Skal bedres innen 2021

Ifølge Turtum er Svorka i dag i «moderat tilstand» etter vannforskriftens definisjoner, som innebærer at viktige arter er sterkt redusert eller borte, og at økosystemet ikke lenger fungerer optimalt.

- Miljømålet «god tilstand» eller bedre skal oppnås innen 2021 for Svorka, sier Turtum.

For Orkla er imidlertid tilstanden «God» eller «Svært god», ifølge Orkdal kommunes vannbruksplan. Samtidig har sportsfiske etter sjøørret vært fredet siden 2009, og det antas at forurensning og endringer i habitat er viktige negative påvirkninger.

- Sjøørreten gyter i sidebekkene, og det som skjer her har derfor størst innvirkning på sjøørretbestanden i ferskvannsfasen, mens hovedelva er av mindre betydning, sier Turtum.

Les også: Største fangst siden 2010

Liten betydning i Orkla

I tillegg kommer forurensning fra gruvedrift, der Løkken gruver anses som den største bidragsyteren. Også mindre bekker med utløp til Orkla er påvirket av forurensning fra nedlagte gruver.

Turtum anser at utslipp av renset kloakkvann således ikke utgjør noe betydelig bidrag til forurensning av Orkla, og viser til at også kraftproduksjon påvirker tilstanden i elva i stor grad.

- Reguleringen endrer de naturlige prosessene i elva, som for eksempel mangel på flom. Flom vil vanligvis renske opp elva. Sideelvene bidrar med løsmasser som bygger seg opp der hvor elvene renner ut i Orkla, og uten regelmessige flommer klarer ikke hovedelva å renske bort dette. Det kan også utgjøre et vandringshinder for sjøørret som skal opp i bekkene for å gyte sier Turtum.

Les også: Plukket to fulle sekker med plast