Ivrige dugnadskarer i sving. Foto: Privat

Perrongen på Løkken stasjon har fått en real overhaling, av en gjeng aktive pensjonister som brenner for å bevare lokal historie.

Karene har snart skiftet hele dekket på Løkken stasjon, som i utgangspunktet besto av ubehandlet treverk som hadde sett sine beste dager.

- Det var råttent, så nå har vi skiftet det ut med impregnert materiale. Arbeidet er snart ferdig, forteller Inge Helgeton, styreleder i Thamshavnbanens venner, som har tatt på seg dugnadsjobben.

Ivrige dugnadskarer i sving.

Faglig krevende

Totalt er perrongen på 200 kvadratmeter, og det er 1400 meter med plank som er gått med i arbeidet, samt 2700 skruer.

- Hvor lenge har dere holdt på?

- Vi startet med dugnadene rett etter jul, men det var restaurantvogna vi tok først. Den hadde råteskader, og den ene veggen måtte skiftes ut. Det var en stor og faglig krevende jobb, mye å holde kontroll på. Dette var vi ferdig med rett etter påske, og etterpå har vi holdt på med perrongen, sier Helgeton.

Dugnadene har funnet sted hver onsdag siden april, og det er stort sett pensjonister som har stilt opp på disse arbeidsdagene. Noen kvelder er det også blitt.

Vil bidra

- Nå har vi bare finishen igjen, så det holder sikker med én dugnadsdag til, sa Helgeton på onsdag, da gjengen igjen var samlet til dyst.

Da restaurantvogna fikk en fornyelse, var det åtte frivillige på jobben. Nå er det seks som har stått på for å få perrongen fornyet.

- Det er av interesse for Thamshavnbanens venner å bidra til at toget går. Det er kjekt for pensjonister i foreninga å ha noe å møte opp på og være med på. Det er sosialt, en fin stemning i laget og vi har faglig flinke folk. Vi er heldige å ha kyndige snekkere på laget, sier Helgeton.

- Banen et klenodium

- Hvorfor engasjerer du deg i Thamshavnbanen?

- Den er et klenodium. Jeg er født her på Løkken, og det store da jeg var liten var å se på toget. Etter at jeg ble voksen er det fortsatt artig å se at toget går. Jeg ble medlem i venneforeninga mot slutten av 80-tallet, etter at den ble startet opp i 1983 av ildsjeler som ville berge anlegget. Jeg var med i styret på 90-tallet, før jeg igjen engasjerte meg nå nylig, sier Helgeton.

Foreninga er i ferd med å nærme seg 80 medlemmer, etter at medlemstallet gikk noe ned i en konfliktfylt periode. Nå er imidlertid fokuset framover.

- Jeg brenner for å engasjere flest mulig medlemmer, ikke bare dem som liker å mekke på togene. Vårt mål er å bidra til økte besøkstall ved museet, gjennom arrangementer for turister, sier Helgeton.

Som en del av dette, arrangeres Togets dag 29. juli. Her blir det både veteranbilløp og hyppig trafikkering på Thamshavnbanen, aktiviteter på stasjonen og klesstil som skal matche tidsrommet.