Det er lite som minner om folkefest på Svorkmo stasjon litt over klokken seks onsdag ettermiddag. Syv og en halv grader og regn legger en demper på oppslutningen rundt markeringen av Thamshavnbanens første åpningsdag for sesongen, men inne i den lille brunbeisede stasjonsbygningen er det likevel godt og varmt.

Kommer ikke toget snart?

Her henger vaffeldampen tung under takåsene. Mor Lone Kvålsvoll øser røre i vaffeljernet, mens Svorkmo 4Hs Siri Haugen, Maja Bakken og Sivert Kvålsvoll skjenker kaffe, tar imot penger og selger lodd til inntekt for klubben.

- Dette er kjempekoselig. Det er det som gjør det koselig å være med i 4H, sier Maja mens hun ordner litt i pengeskrinet.

Klubben har også forberedt leker for barna på baksiden av stasjonen, men i pøsregnet er det ikke mange sjelene som har tatt turen ned til stasjonsområdet. Likevel: Ute på perrongen har fem-seks ivrige svorkmobygger samlet seg, og varmer fingrene rundt pappbegeret med kaffe. Et par unger i rosa regnjakker og sydvest løper spent fram og tilbake. Kommer ikke toget snart?

Ønsker oppmerksomhet

Og sannelig, litt før klokken syv kommer det gamle lokomotivet med de elegante trevognene til syne borte i lia. Snart er perrongen på Svorkmo fylt med mennesker i tidsriktig bekledning. Damer i side stakker og ullsjal over skuldrene, herremenn i dress og sjakettlue og ikke minst leder for Thamshavnbanens venner, Inge Helgeton i en diger fotsid skinnfrakk og bredbremmet hatt for å holde regnet unna.

- Vi må jo skape litt oppmerksomhet rundt banen, sier Helgeton før sangerne fra Bergmannsteateret stemmer i.

Svorkmo fram i lyset

«Menneskeverdet vi krever tilbake, kjemper for frihet og likhet og brød» synder de, mens regnet strømmer ned over togvogner og stasjonsbygg. Det er venneforeningen som har bedt 4H-klubben på Svorkmo om å stille opp for å lage litt liv rundt markeringen av sesongstarten. Nå håper Helgeton at litt pressedekning vil få trønderne til å få øynene opp for turistattraksjonen som går mellom Løkken og Bårdshaug hver helg sommeren igjennom.

- Thamshavnbanen er en turistmagnet. Men vi tror den har et enda større potensial. Vi vil gjerne at flere fra Trondheimsområdet skal bli oppmerksom på jernbanen. Vi har også et ønske om at Svorkmo skal komme mer fram i lyset, sier Helgeton.

Gode inntekter

Snart er den tilmålte halvtimen med togstopp på Svorkmo over. Musikerne i Løkken musikkorps avslutter med Thamshavnbanemarsjen før de tar plass i bakerste vogn. Passasjerene samler sammen unger og ullsjal og forlater perrongen, og snart siger toget ut fra stasjonen igjen. Tilbake står pensjonistene fra Svorkmo og vinker, mens Siri, Maja og Sivert i 4H-klubben rydder sammen etter loddsalg og vaffelsteking.

- Se her, sier Maja og løfter av lokket til pengeskrinet.

- Vi har tjent masse penger. Her er masse 200-lapper!