Anita Segersten Feller har vært så langt nede at hun aldri trodde hun skulle komme seg ut i jobb. Nå finner du henne smilende og imøtekommende bak kassen hos Glad i Deig på Amfi.

- Jeg husker da jeg var her på intervju. Jeg sa at jeg iallfall ikke hadde ville klare å stå i kassen. Det torde jeg ikke, sier Anita.

18. desember i fjor begynte hun å prøve seg i jobben, og allerede nå gjør hun alle oppgaver på spisestedet på Amfi uten problemer.

Suksesshistorien er et eksempel på hva satsingen «Ringer i vannet» kan føre til. Dette er en rekrutteringsstrategi i regi NHO, hvor folk som har falt utenfor arbeidslivet får en sjanse gjennom NHO-bedrifter. Rosenvik er med i dette arbeidet, og de hjalp Anita med å komme i jobb hos Glad i Deig.

Seks år uten arbeid

«Ringer i Vannet» fungerer slik at arbeids- og inkluderingsbedrifter, i dette tilfellet Rosenvik, tar utgangspunkt i næringslivets behov og finner kandidater som kan gjøre nettopp den jobben som bedriften trenger.

Anita hadde vært uten arbeid i seks år, da hun gjennom NAV kom i kontakt med Rosenvik i februar i fjor. Hun kom da inn på arbeidsrettet rehabilitering hos Rosenvik, med fokus på trening og helse samt karriereveiledning. En kombinasjon av psykiske utfordringer, og det at hun har gjennomgått en slankeoperasjon for å komme seg ned fra 150 kilo, har gjort at hun er blitt stående utenfor arbeidslivet.

- Hos Rosenvik møtte jeg noen som trodde på meg. Jeg må si det så enkelt: Når jeg har klart å komme meg i jobb, kan alle klare det. Jeg hadde så liten tro på meg selv, sier Anita.

Nå smiler hun og betjener kunder bak kassen, lager varmretter og serverer mat som om hun ikke skulle gjort annet. Ingen kan ane at jenta bak disken har hatt en lang og tung vei for å komme nettopp dit.

Personlighet over CV

Stein Dyrseth, som eier spisestedene Kafé Kaos og Glad i Deig på Amfi, er blant dem som har signert avtale med Rosenvik om «Ringer i vannet». Han har dermed sagt seg villig til å være en inkluderende arbeidsgiver.

Janne Krohn Hansen fra NHO Trøndelag (til venstre) kom med heder og ære til Glad i Deig, ved Anna Cecilia Franzán og Stein Dyrseth, fordi de er en inkluderende bedrift.

- Vi er mer opptatt av personlighet enn CV. Det handler om magefølelse og kjemi. Anita har et fagbrev som pølsemaker, og da vi møtte henne var det magefølelsen som avgjorde at vi ville gi henne en sjanse, sier Dyrseth.

Sammen med Anna Cecilia Franzán, som er daglig leder på Glad i Deig, bestemte han seg for å satse på Anita. Anna forteller om hvordan Anita har vokst med oppgavene:

- På det første intervjuet sa hun at hun ikke ville stå i kassen. Det første hun gjorde var å stå i kassen. Hun tok det på strak arm. Nå er Anita og jeg et skikkelig godt team, sier Anna.

Gjort stas på

Tirsdag kom Janne Krohn Hansen fra NHO Trøndelag til Glad i Deig for å gjøre stas på bedriftens inkluderingsvilje, samt gratulere Anita med ny jobb. Dette er noe de gjør når Ringer i Vannet gir slike resultater. Tiltaket har til sammen skaffet over 7000 jobbkandidater ordinært arbeid.

- Vi har for lite arbeidskraft i Norge, og da er det viktig at vi tar i bruk folk som står klare til å gjøre en innsats. Dette er Anita et godt eksempel på, og da trenger vi arbeidsgivere som gir folk en sjanse, sier Hansen.

Etter at Anita fikk komme ut i praksis ved bedriften i desember i fjor, ble nye dører åpnet. Fra april i år ble hun nemlig ansatt som ordinær arbeidstaker i et vikariat på ett år. Håpet er å få seg fast jobb på Glad i Deig, bedriften hvor hun trives så godt.

Feiring med kake og blomster fordi Anita Segersten Feller (nærmest) har fått jobb, og fordi Glad i Deig åpnet opp for henne.

Anita får ros for den jobben hun selv har gjort med seg selv for å komme dit hun er i dag.

- Det handler først og fremst om å ta tak selv. Det er du som har gjort den største jobben, sier Dyrseth.

En stjerne

- Ja, jeg var ganske firkantet i starten, på hva jeg ville og ikke ville gjøre. Men jeg har fått ansvar, og opplevd at jeg klarer det jeg trodde jeg ikke ville klare. Nå lager jeg alle varmrettene, og er den som lærer opp de andre i å lage dem. Livet mitt er som natt og dag etter at jeg startet her, sier Anita.

Hege Lie Dragseth, som har fulgt opp Anita i Rosenvik, synes det er en glede å se resultatet av oppfølginga.

- Anita har gjort en stor jobb med seg selv. Det er beundringsverdig, for det er lett at man mister troen når man har vært passiv lenge, sier hun.

I anledning NHO-besøket hadde daglig leder Anna bestilt kake, med påskriften «Stjerne».

- Anita er et eksempel på en stjerne. Vi er alle stjerner, og det er opp til oss selv hvor sterkt vi vil lyse. Alle kan lyse, sa hun.

Rigmor Selbekk, key account manager for Ringer i Vannet hos Rosenvik, forteller at 14 personer har fått jobb gjennom Rosenvik så langt i år, og at bedrifter i distriktet er velvillige til å slippe folk til. Et godt samarbeid med NAV er også en av grunnene til at de lykkes.