Sol, glede, folkemusikk og dans i vakre festdrakter. Slik fikk vi oppleve den idylliske landsbyen Cilipi. Kontrasten til det som skjedde bare for et par tiår siden, kunne ikke vært større.

Folklore

Cilipi ligger 22 kilometer sørøst for Dubrovnik, og like ved flyplassen. Landsbyen trekker til seg et stort antall besøkende fra hele verden, ikke minst på søndagsformiddagene.

Da arrangeres det folkloreoppvisning på torget, rett ved landsbykirka. Lokale håndverkere byr samtidig fram sine vakre produkter. Og om man ønsker å ta del i landsbyens indre liv, kan man delta på messen i kirka klokka 11.

Fikk svingt seg

Den siste søndagen på ST-turen dro vi til nettopp Cilipi. De fleste av oss hadde søkt en plass i skyggen for å overvære folkloreoppvisninga. Temperaturmålen i bussen hadde nemlig vist 36 grader, og sola sto rett over oss under oppholdet i landsbyen.

For Gunvor Tallerås fra Svorkmo ble det ei ekstra minnerik opplevelse:

- Det var stort å få være med på folkloren. Da de var ferdig, kom de flotte mennene og valgte seg ut noen damer som de skulle danse videre med. Og så var det en av dem som kom til meg! Selvfølgelig ble jeg med på den valsen! Han spurte meg hvor jeg kom fra, og vi småprata litt. Jeg syntes det var veldig artig.

Ødelagt av bomber

Om man skrur tida godt og vel 20 år tilbake, var idyll det siste man tenkte på om man kom til Cilipi.

- Denne byen var fullstendig rasert, forteller Niko Zelenika, guiden som var med oss fra Split til vi dro hjem tirsdag.

Og ser man nærmere på husene, er det helt tydelig at Cilipi, slik den framstår i dag, er en helt ny landsby. Det var montenegrinerne som herjet både her, og i resten av den grøderike og frodige Konavladalen. Dalen ble svært ødelagt av bombinga i 1991.

- Jeg er veldig imponert hvor dyktige de har vært til å bygge opp igjen samfunnet etter krigen. Det er tydelig at dette er et folk med en sterk vilje, og som ikke lar seg kue, sier Tallerås.

Kontraster

Denne søndagen dro vi fra den ene idyllen til den andre. Konavledalen er berømt for sitt gode kjøkken og sine mange gode restauranter. Vi inntok lunsjen vår på en av de eller beste, Konavoski Dvori, som ligger i en vanndrevet mølle ved fossene i elva Ljuta.

Det var som å være i en tropisk regnskog, omgitt av sildrende vann og høye trær.

Da vi gikk gjennom skogen, langs den lille elva, på vei tilbake til bussen som skulle ta oss videre til Dubrovnik, var det fred, stillhet og ro som omga oss. Desto mer grusomt å tenke på at det er så kort tid siden menneskene som bodde her, måtte forlate alt de eide, for senere å komme tilbake til ødelagte hjem.

Tettere på dagliglivet

Kroatia har fått tilnavnet «De tusen øyers land», og det var øybesøk som sto på programmet den siste dagen på ST-turen.

Vi var innom de tre Elafiti-øyene som er bebodd. Totalt er det åtte øyer i øygruppa, og vi stoppet i Sipan, Lopud og Kolocep.

Selv om en god del turister tar seg fram til øyene, føler man at man kommer tettere inn på kroatenes dagligliv på disse øyene enn det man gjør på fastlandet. Den følelsen får man i hvert fall ikke i Dubrovnik, som riktignok er en smellvakker by, men totalt blottet for atmosfære og sjel.

Den kanskje fineste opplevelsen fikk vi på øya Lopud, der vi tilbrakte et par timer i sola og i Adriaterhavet.

- Båtturen ut til øyene var en ekstra fin opplevelse. Det har i det hele tatt vært en flott og innholdsrik tur. Nå skal vi prøve å fordøye alle inntrykkene vi har fått, sier Tallerås.

Luksushotell

De siste døgnene på ST-turen ble tilbrakt på Hotel Croatia i Cavtat. Cavtat er forøvrig en nydelig liten by, som har fått alt det som Dubrovnik ikke har fått av atmosfære og sjarm.

Hotel Croatia er et femstjerners hotell. På nettstedet touropia.com har Hotel Croatia andreplassen på lista over de elleve flotteste hotellene i landet.

Årets ST-tur er den som har kostet mest i leserturenes historie, om man ser bort fra turen til Kenya i 2010. Kroatia-turen kostet i underkant av 20 000 kroner. Men når man ser at det billigste rommet (som bare har frokost inkludert, mens vi hadde både frokost og middag) ved Hotel Croatia har en prislapp på 4000 kroner per natt, og et rom på Grand Hotel Palazzo har en minstepris på 2500 kroner per natt, ser man at Orklareiser har fått mye for pengene. For i tillegg til de gode hotellene, er alle utflukter og lokale guidinger inkludert. For ikke å glemme all transport.

- Vi synes vi har fått utrolig mye for pengene, sier Gunvor Tallerås, som snart skal i gang med å sette ferieminnene inn i album - slik at hun og mannen kan drømme seg tilbake når vinterkulda kommer om noen måneder...

Lørdag kan du lese den siste reportasjen fra ST-turen.