- Vi fikk høre om det tilbudet som de har i Orkdal, sommerorkdal, og så syns vi det hørtes så positivt og bra ut, sier prosjektmedarbeider Anniken Bergli.

Sammen med miljøterapeut og kollega Inge Åsen står hun bak sommerens nyskaping i Skaun, Sommerskaun, som skal gi ungdom mellom 12 og 16 år ekstra aktiviteter i det som kanskje ellers kan være noen langsomme sommermåneder.

- Tanken er at man skal ha en mulighet til å være med på aktiviteter om sommeren. Et slikt tilbud fantes ikke fra før her i Skaun, så da tenkte vi at det var noe vi kunne prøve, og det fikk vi støtte fra ledelsen til, sier Åsen.

Fisking og kanopadling

Første mulighet blir allerede 28. juni. Da inviterer Bergli og Åsen ungdommene med på bueskyting sammen med Geitastrand idrettslag.

- Dette var et tilbud vi så at de hadde i Orkdal, og som vi tenkte at ville passe veldig godt her også, sier Bergli.

Onsdagen etter går turen til Grønneset og det de to miljøterapeutene omtaler som en fartsfylt utedag. Her blir det mulighet for fisking og kanopadling, der kommunen stiller opp med redningsvester, fiskeutstyr og mat til grilling.

Gratis arrangement

Også 12. juli stiller kommunen opp med lunsj. Denne dagen går turen til Orkanger der Bergli og Åsen inviterer til «en actionfylt dag i klatrehallen».

- Alle arrangementene er gratis, både inngangsbilletter og mat betaler vi. Så her gjelder det å være først til mølla og melde seg på, sier Bergli.

De har nemlig ingen kriterier for hvem som får bli med på hver tur. Hver aktivitet har plass til ti ungdommer, og de ti første som melder seg på, får plass.

- Startskuddet går en uke før. Det er egen påmelding til hver aktivitet, sier Bergli.

Egen kinosal

19. juli er det kinodag som står på programmet. Da går turen med buss inn til Trondheim, der ungdommene får en egen kinosal til rådighet. Her stiller kommunen med mat og drikke til filmen. Onsdagen etter går turen også til Trondheim, denne dagen til Vitensenteret, der det blir mulighet for mange utfordrende aktiviteter. Turen går med buss fra Børsa, og kommunen stiller med lunsj.

Den siste turen er 2. august. Da avslutter Bergli og Åsen sommerens prøveprosjekt med en hel dag i Pirbadet. Også denne gangen blir det busstransport til byen, og med gratis lunsj i restauranten.

Noe for enhver smak

- Hva skal til for at dette skal bli et årlig arrangement?

- At mange melder seg på, sier Åsen.

De to prosjektmedarbeiderne gleder seg i hvert fall til turene sammen med ungdommene.

- Vi har prøvd å plukke ut aktiviteter som vi tror er interessante for dem. Samtidig er det litt variert, slik at det skal være noe for enhver smak. Hvor verdifullt dette tilbudet blir for ungdommene gjenstår å se, det er det som er litt spennende med prosjektet, sier Åsen.

Gleder seg til alt

For Anniken Bergli er det klatredagen som står som et foreløpig høydepunkt på lista.

- Klatring er en sånn aktivitet som man fort blir veldig mye bedre på. Det er gøy å oppleve at man tør å klatre og blir bedre på kort tid, sier hun.

- Jeg gleder meg til alle dagene, slår Inge Åsen fast.