Neste uke starter arkitektstudentene arbeidet med scenen som etter hvert skal plasseres på torget i Orkanger sentrum.

- Vi gleder oss til å komme i gang. Arbeidet vil pågå i tre-fire uker, forteller studentene ved NTNU, Ingrid Larsen (26), Johan Martin Haug (25) og Anette Robberstad (27).

Bakgrunnen er som følger: Kommunestyret i Orkdal kommune bevilget i 2015 penger til en scene på torget. Samtidig ble oppgaven utvidet; utvikle hele torget med et såkalt multimøbel laget av tre.

Det ble utlyst en konkurranse blant arkitektstudenter ved NTNU. Det kom inn seks forslag, hvor den nevnte trioen til slutt vant.

Mer aktivitet

Målet er enkelt forklart å legge til rette for en struktur som genererer aktivitet på torget og som gir noe tilbake til byrommet. Denne strukturen skal også kunne fungere som en scene, men det må ikke være bare en scene.

- Vi håper at strukturen og aktiviteten rundt scenen skal bidra til å gjøre torget til et sted man ønsker å være også når det ikke er arrangementer der, sier de.

Torget skal være en møteplass for å sitte ned, en møteplass for samtale, en møteplass midt i Orkangers hovedgate hvor du får følelsen av å være i byen.

«Glemt plass»

Torget i Orkdalsveien er i dag en «glemt» plass, og målet er å bruke utviklingen av torget som et springbrett for videre utvikling av hele hovedgata og sentrumsområdet. Torget skal ha en viktig rolle i denne nye byen.

Prosjektet har et budsjett på én million kroner.

Mandag 19. juni starter de. I påvente av at det skal støpes et fundament for «skulpturen» på torget, vil arbeidet i første omgang pågå på den gamle glattkjøringsbanen til NAF like ved Europris-butikken.

- Vi vil bygge elementer som vi deretter frakter til sentrum. Selve scenen og den tilhørende boden skal bygges på torget, forteller studentene som nå er ferdig med fire av totalt fem år av studiet.

Infomøte

De får hjelp med arbeidet av representanter fra Knyken-gjengen. Men i tillegg håper de at andre frivillige vil bidra. Det blir en del skruing, så en oppladbar drill er nødvendig å ha med.

- Vi er svært takknemlig hvis noen vil hjelpe til litt. Tirsdag kveld i neste uke ved barne-tv-tid, har vi et infomøte ved glattkjøringsbanen. Da kan både de som ønsker å bidra, men også de som kun er nysgjerrige, ta en tur for å høre om hva som skal skje, forklarer gjengen i studentbedriften Glimt Arkitekter.

Når arbeidet er ferdig, står det en 16 meter bred scene på torget med et sitteamfi og en bod. Materialet er av tre, og byggverket skal lyssettes.

- Materialvalget skyldes at tre er holdbart og bærekraftig. Det er ment at scenen i hvert fall skal stå der i 25 år, sier de.

Torget skal være en møteplass for å sitte ned, en møteplass for samtale, en møteplass midt i Orkangers hovedgate hvor du får følelsen av å være i byen. Foto: Illustrasjon: Glimt Arkitekter
Omtrent slik blir byggverket i tre seende ut på kvelden. Foto: Illustrasjon: Glimt Arkitekter