— Kvinner! Ta talerstolen i bruk, ufarliggjør den. Vi må alle oppmuntre alle til akkurat det, sa Birgit Frengstad (Ap) i kommunestyret en onsdag i oktober 2011. Hun var en av hele ti kvinner blant 21 representanter i Skaun kommunestyre, mange av dem var helt ferske. Frengstad ba om at kvinnene måtte få egen opplæring som folkevalgte.

Ordfører Jon P. Husby var skeptisk til at kvinnene skulle ha egen opplæring, og mente mennene også kunne ha godt av å være til stede, men Frengstad gav seg ikke. Onsdag 9. november 2011 ble det satt av en halv dag med egen opplæring for de folkevalgte kvinnene og vararepresentantene i Skaun.

Taleteknikk

— I første omgang vil det gå på taleteknikk, og det å tørre å ta ordet, så får vi se hva vi finner på, sa Frengstad.

STs utsendte lurte på hvorfor kvinner trengte egen opplæring.

— Vi trenger en egen opplæring der vi slipper å ha mannlige tilskuere. Da kan vi trene på det vi spesifikt trenger å trene på. Det er greit å slippe en del ansiktsuttrykk og miner.

— Driver menn med hersketeknikker? lurte STs journalist på.

— Ja, jeg tror det. Men det ligger litt hos oss også, at vi tror de er litt flinkere enn oss. Og så må menn avstå makt. Målet må være at vi skal kunne ta posisjoner etter hvert, sa Frengstad.

Hun opplevde det konstituerende kommunestyremøtet 5. oktober 2011 som trist. Her hadde kommunestyret fått en historisk høy kvinneandel, men de fikk nesten ingen maktposisjoner. Bare to kvinner kom inn i formannskapet, og bare ei kvinne, Eva Overholt, fikk et lederverv (kontrollutvalget).

— Kjempebra

Men etter at Frengstad hadde fått gjennomslag for kvinneopplæringa, kom kvinner fra alle partier og sa at de syntes det var bra. Også Anita Gilde (Frp) som kom fra et parti som var imot kjønnskvotering, var positivt og syntes dette var et kjempebra tiltak. Hun mente kvinner var likte dyktige som menn, men at de trengte en annen oppbakking og egen opplæring.

— Det er helt klart for lite kvinner på topp. Vi må få lyst og oppbakking. Vi er ikke dårligere, sa Gilde.

— Jeg synes dette er kjempebra. Jeg har lyst til å komme opp på talerstolen, sa Ingrid M. Tørhaug-Skagseth (Ap), som var helt fersk i politikken.