Etter 1. mai er det nemlig for sent. Etter denne datoen er ikke mynten lenger gangbar i Norge.

Brukes ikke

Årsaken til at 50-øringen trekkes tilbake er at den rett og slett ikke brukes av nordmenn lenger. Butikkene må ha mynten for å gi igjen veksel, men forbrukerne legger dem stort sett til side. Dermed må Norges Bank produsere mer og mer 50-øringer, til tross for at det er mer enn nok mynter i omløp.

– Ved inngangen til april var det totalt 366 millioner 50-øringer i omløp rundt omkring i hele landet, forteller Synne Ekrem, kommunikasjonsrådgiver i Norges Bank.

72 stk per nordmann

Det vil altså si en verdi på 183 millioner kroner totalt, i gjennomsnitt 36 kroner, eller 72 femtiøringer, per nordmann.

Folk fra Orkdal og de øvrige ST-kommunene har trolig samme tilnærming til 50-øringen. Man kan dermed anslå at det fins over 800 000 50-øringer i Orkdal, en verdi på drøyt 400 000 kroner. Om vi teller opp alle ST-kommunene, så kommer vi til 2,4 millioner mynter – og en verdi på 1,2 millioner kroner.

Ikke pliktig

Dersom du ikke bruker eller veksler inn 50-øringene innen 1. mai, så er det en viss fare for at du brenner inne med dem. Det er ingen banker som plikter å ta imot 50-øringer etter denne datoen, og formelt må du dra til Norges Bank i Oslo for å løse inn myntene. Dette kan du gjøre i ti år fremover.

Men det er selvsagt lov for lokale banker å yte litt «ekstraservice».

Rundes av

– Alle oppgjør i kontanter skal etter 1. mai rundes til nærmeste hele krone. Men viktig å merke seg er at det kun er sluttoppgjøret i kontanter som skal avrundes, sier Synne Ekrem.

Prisene endres altså ikke. En pakke pølser vil eksempelvis fortsatt kunne koste 23,20 kroner. Kjøper du to pakker, blir sluttsummen 46,40, og du må ut med «kun» 46 kroner om du betaler med kontanter. Kjøper du tre pakker pølser blir sluttsummen 69,60, og kontantbeløpet avrundes til 70 kroner.