Han ser for seg at storbandet må ut med mellom syv og åtte tusen kroner for å tilfredsstille politiets krav om to profesjonelle vakter når fredagens konsert og dansefest går av stabelen på Fossvang samfunnshus i Eggkleiva.

- Ideen var å arrangere en gammeldags dansefest med konsert. Det har ikke vært gjort på mange år. Da er det malurt i begeret å måtte ty til profesjonelle for å hjelpe til med vakthold, sier Øiaas.

Les også: Får ikke bytte ut garasjeport med glassdør

Tunge restriksjoner

Nå frykter han at arrangementet går i minus for det lokale storbandet.

- Alle har jo lyst til å få et pluss når man arrangerer noe sånt, men dette bidrar ikke til det akkurat. Vi betaler leie for huset, og i tillegg må vi ha lys og lydmann. Men vi får bare ta tapet, sier Øiaas som spør seg om hvorfor kravene har blitt skjerpet.

- Det har aldri vært sånn før, og man lurer jo på om det er noe som skjer i kommunen som gjør at det legges tunge restriksjoner på dem som vil arrangere noe. Dette går ut over de små lokale lag og foreningene, sier Øiaas.

Må ivareta sikkerheten

Ved lensmannskontoret for Orkdal, Skaun, Agdenes, Meldal, Hemne og snillfjord avviser imidlertid politibetjent Arnt Johansen at kravet om profesjonelt vakthold har sammenheng med lokale forhold i Skaun.

- Dette er ikke noe som er blitt skjerpet inn noe de siste årene. Der det gis skjenkebevilling stilles det også krav om vakthold. En som arrangerer et offentlig arrangement skal også ha krav til å ivareta sikkerheten til de som er med på arrangementet, sier Johansen.

Les også: Innbrudd i samfunnshuset

Gjelder alle kommunene

Han forteller at den samme praksisen gjelder for alle kommunene lensmannskontoret dekker, og at politiet begynte å stille krav om vakter med særskilt opplæring allerede tilbake i 2011-2012.

- Dette er noe som har kommet med tiden, og som det vil bli bare mer og mer av. Det er behov for å ha kompetente folk til disse oppgavene, sier Johansen.

Et minimumskrav

- Er det rom for differensiering i kravene til vakthold, ut fra hvilket publikum man forventer?

- Vi gjør en slik differensiering. Som et utgangspunkt har vi en generell mal som vi går ut fra når vi gjør vurderinger. Det handler om antall vakter og type vakthold. Arrangementer som er godt organisert, der det ikke er noen historikk eller utfordringer, der kan vi se på om det er mulig å lempe på kravene, fordi vi vet at sikkerheten blir godt ivaretatt. Så er det andre steder der det er nødvendig å skjerpe kravene. Vi ser hva slags publikum det er, om det er stor eller liten risiko. Så har vi også et minimum, som er to godkjente vakter. Det er fordi en vakt får ikke til å håndtere en krakilsk person alene.