DDE feiret jubileet sitt med konserter i Bergen, Murmansk og Mo tre dager på rad, stedene de synger om i låten «Vinsjan på kaia». Torbjørn Tørset fra Agdenes og Lars Øvereng i Namdalsavisa, kjent for sitt stunt med kjøretur til Royal Albert Hall da Åge Aleksandersen hadde konsert der, ble spurt av DDE om å hive seg med på jubileumsturen. Og det i Tørsets karakteristiske Opel Ascona fra 1975.

Men ikke nok med det, med på ferden ble også Tørsets barndomskompis Ole Johnny Selbæk og faren Oddbjørn Selbekk, begge fra Agdenes. De to siste i en Opel Monza 1983-modell, innkjøpt for anledningen og ikke brukt siden OL på Lillehammer. Med et nødskrik nådde delegasjonen fram til konserten i Murmansk, og i en ellevill kappkjøring nådde de også tilbake til Mo dagen etter.

- Det var kjempeartig å få med de to andre fra Agdenes. Vi fikk merke at Russland ikke er en destinasjon du legger ut til i en bil som knapt har vært testet. Det var en risiko. Men det var et vanvittig land å besøke, trist og tragisk på mange vis, men også en stor opplevelse med positive innslag. Det var bra veier og mye bra på gang der borte, sier Tørset.

Invitert av DDE

Fredag 16. juni var det konsert i Murmansk, og de fire gutta la ut på tur søndagen i forveien og ankom Murmansk torsdag kveld.

- Det startet med at vi fikk en utfordring fra DDE. De lurte på om vi hadde lite å finne på, og det hadde vi jo. Hehe! Nei da, men det hørtes jo artig ut at de ville ha oss med på runden, sier Tørset.

To gamle biler og fire personer satte kursen nordover. Men først må det sies: Den første konserten var i Bergen 15. juni, men den droppa de – med tanke på at de skulle rekke seg til Murmansk til 16. juni.

- Vi gjorde unna Bergen på forhånd. Vi var der i mai, siden vi var nominert til en mediepris på Nordiske Mediedager for prosjektet med Royal Albert Hall – og vi vant prisen for beste norske event. Da var Brøndbo der samtidig på et annet opplegg, så vi gjorde unna bergensrunden sammen med ham da, forteller Tørset.

Sov i garasje

Dermed var Murmansk neste stopp, og karene la i vei nordover. På spørsmål om det ble noen utfordringer på ferden, svarer Tørset:

- Det var bare utfordringer. Hotellene nordover i Norge var fulle, og vi havnet på ei seter langt pokker oppi Ongajoksetra i Mathisdalen. I Tana bodde vi på Skippagurra camping, som er kjent for litt av hvert. I Senja lå vi i en garasje. Vi fikk mange invitasjoner om å stikke innom folk på veien. Motor og musikk tiltrekker seg folk, så man får venner overalt. Det var fenomenalt artig, sier Tørset.

Det var riktignok ikke bare bare å komme seg inn i Russland heller.

- Det var fire-fem passkontroller før vi var inne i Murmansk. Det var ikke ett smil å se, ingen livsgnist. Et omstendelig opplegg, men likevel ei fin erfaring. Også var vi jo så heldige at ingen av bilene brøt sammen, sier han.

Gjengen rakk seg til Murmansk kvelden før konserten, og konserten ble en spesiell opplevelse med en god del russere som var møtt opp for å høre DDE.

- DDE inkluderte oss på en helt utrolig måte på hele turen, både på middager og back stage. Vi var en av dem, sier Tørset.

150 mil i strekk

Rett etter konserten i Murmansk var det bare å hive seg i bilen og sette kursen for Mo i Rana. Konserten der skulle jo være dagen etter, 17. juni. Og den rakk gjengen med én times margin.

- Vi kjørte 150 mil i ett strekk, og enkelte av oss hadde ikke sovet på 44 timer da vi gikk til sengs etter nachspielet med DDE lørdagsnatta. Jeg var som en zombie da vi kom inn i Mo i Rana, men turen var helt utrolig artig, sier Tørset.

- Det gikk litt fort i svingene noen steder, da?

- Ja, det var jo et billøp!

- Hva var høydepunktene på turen?

- Treffe nye folk og knytte vennskap. Det var artig at DDE inkluderte oss slik som de gjorde. Jeg kjente noen av dem fra før, men ikke så godt.

Neste stunt planlagt

Tørset har fått stor oppmerksomhet for bilen sin, som har trønderrockere dekorert på panseret. Han får stadige forespørsler om å være med på biltreff og utstillinger.

- Det er jo artig å ha noen reisemål, og det er artig at bilen blir lagt merke til. Dette er jo hobbyen min, sier han.

- Men blir det flere turer med deg og Lars Øvereng samme stil som London og Murmansk?

- Ja det blir det nok. Du vet, dette er livsforlengende! Turen til London i fjor var fantastisk, og det var denne siste også. Vi har luftet ideer rundt en Gran Canaria-tur, til en trønderrockfestival der. Jeg har også lyst til å kjøre USA på tvers med bilen, så det skal nok bli nye reisemål og nye artister å følge, sier han.

Det første, nye stuntet er imidlertid allerede planlagt: Et billøp mellom Namsos og Oslo Spektrum når DDE skal spille der 14. oktober.

- Da drar vi en bra gjeng med biler fra Rock City Namsos til Oslo Spektrum, sier Tørset, som stadig er klar for nye eventyr i sin Ascona.