Det betyr for de aller fleste av oss et avbrekk fra arbeid og hygge sammen med familie og venner. Aldri har vi hatt mer å rutte med enn i juni måned. Først får mange feriepenger, og deretter får hele åtte av ti tilbake penger på skatten. Sommeren er den måneden vi får mest og gjerne også bruker mest, sammenlignet med resten av året.

Du har sikkert mange ting du kan tenke deg å bruke pengene på. Du har også muligheten til å prioritere ting som ubetalte regninger, legge opp en liten buffer eller sette langsiktige sparemål.

I en undersøkelse SpareBank 1 har gjort svarer nesten halvparten at deler av pengene går til sparing og nesten 1/3 sier at pengene går til nedbetaling av gjeld.

Som bankmann så liker vi at kundene både sparer og betaler ned gjeld. Et godt råd er å starte nedbetalingen med den gjelden som koster mest. Dvs kredittkort gjeld og forbrukslån om en har dette utover et eventuelt boliglån. Er du under 34 år er det også lurt å prioritere BSU sparing

Skattepengene kommer fra 27. juni

Har du ikke gjort endringer på selvangivelsen vil du nok kjenne igjen tallene, men for deg som har gjort endringer er det viktig å se gjennom hva som er godkjent av fradrag.

Har du fått restskatt kommer betalingsfristene raskt. Allerede 20. august er første betalingsfrist for dem som får skatteoppgjøret 27. juni. Da må halvparten av restskatten betales dersom samlet krav er over 1000 kroner.

Svært mange av dem som får restskatt har fått dette også tidligere år. I undersøkelser SpareBank 1 har gjort, oppgir halvparten av dem som venter restskatt at de pleier å få restskatt. Det som er lett å glemme når regningen kommer er at man også bør gjøre en skatteberegning for i år slik at man kan tilpasse skattekort eller forberede seg på den samme ekstraregningen neste år.

Årets mulighet til å komme på forskudd i økonomien

For dem som får tilbake på skatten, er dette en unik mulighet til å bygge opp en liten buffer, og komme på forskudd. For dem som ender med restskatt, er det viktig at man tenker over om det er sannsynlig at man får restskatt også neste år.

Hvis du får restskatt kan du enkelt beregne hva du kan forvente av skatt neste år nå, og legge opp en plan så regningen ikke kommer uventet neste år.

Det er viktig å holde oversikten gjennom sommeren. Bruker man litt tid på planlegging unngår man å havne på etterskudd i august, men kan gå høsten i møte med noen ekstra tusenlapper i beredskap.

Hvor mange får tilbake på skatten, og hvor mye?

Åtte av ti nordmenn kan forvente å få igjen på skatten – til sammen 2,8 millioner nordmenn. 800.000 må betale restskatt, og de resterende 700.000 kommer ut rundt null. Det viser beregninger fra Skattedirektoratet.

De som får igjen penger, kan vente seg rundt 12.000 kroner i snitt, og for dem med restskatt vanker det i snitt en regning på 25.000 kroner.

Selv om skattepengene ikke er en lukrativ spareform, så er det en fin form for sparing for dem som vet at penger brenner hull i lomma gjennom året. Særlig for unge og de med lite buffer i økonomien er det langt bedre å betale litt ekstra skatt gjennom året, enn å måtte betale en baksmell.

Med ønske om en riktig god sommer.