Det var den umiddelbare kommentaren fra utvalgsleder Rasmus Skålholt etter at Norconsult hadde presentert planene for et nytt nærings- og boligbygg på ST-eiendommen.

Positive politikere

ST-huset har vært til salgs i mange år, og Salvesen & Thams har vært blant de aktuelle kjøperne. Planene er imidlertid aldri kommet så langt som nå. Onsdag ble nemlig et prosjekt der Primahus bolig og Norconsult står bak, presentert for politikerne i forvaltningsutvalget.

Målet med presentasjonen var å få signaler fra politikerne om dette var noe å gå videre med. Svaret som den potensielle utbyggeren fikk med seg fra møtet, kan oppsummeres slik:

Gå videre, men være forberedt på at det kan bli en krevende reguleringsprosess.

På baksida er det tegnet et parklignende uteområde over garasjebygget.

Tre og saltak

Primahus bolig AS har base på Stjørdal. Bedriften står bak flere bygårder på steder som Melhus og Stjørdal. Nå ønsker de å erstatte ST-gården med et bygg der etasjene varierer fra tre til fem, og der uttrykket preges av trefasade og saltak.

Det var Roger Snustad fra Norconsult, som er involvert som arkitekter i prosjektet, som presenterte planene:

  • Et bygg der høyden varierer fra tre til fem etasjer.

  • Variasjoner i etasjer gjør det mulig å skape et bygg med flere saltak i stedet for en «kasse».

  • Bruk av tre som materiale på fasaden, for å skape en helhet med trehusbebyggelsen i sentrumsgata.

  • Vil bygge ut hele tomta, inklusive dagens parkeringsplass.

  • Mellom 30 og 40 leiligheter, vendt mot sør og vest.

  • Parkering i kjeller for boligene.

  • Gjesteparkering på «baksida» - mot vest. Parkeringsarealet får tak over seg, og dette taket blir grøntareal/lekeplass for beboerne.

Levedyktig sentrum

Roar Østgaard, som er prosjektdirektør i Adressa-gruppen, fortalte at dagens ST-bygg er preget av elde og slitasje, med gamle, utdaterte tekniske løsninger. Han minnet om hva som kan bli scenarioet dersom avisa velger å selge bygget for så å flytte:

- ST vil gjerne fortsatt være en del av bybildet i sentrum av Orkanger. Alternativet er at avisa ser seg om etter et annet bygg, og at man blir stående igjen med et slitent kontorlokale i front og et produksjonslokale som kan ende opp som lager på baksiden. Vi ønsker i stedet et bygg med næringsvirksomhet og leiligheter, slik at vi kan bidra til at vi får et levedyktig sentrum.

Politikerne i forvaltningsutvalget var i all hovedsak positive til planene.

- Kjempegreier

Det var utvalgsleder Rasmus Skålholt som åpnet kommentarrunden:

- Det jeg vil si når jeg ser dette, er: Kjør på! Dette er kjempegreier. Ikke minst det å variere etasjene slik at man slipper kassefølelsen mot gata. Dette er noe som denne delen av Orkanger trenger, sett i lys av det som skjer på Rømme og i Idrettsparken. Dette området er overmodent. Institusjonen ST trenger nye lokaler, timingen mot nye Orkland er god, dette er et viktig bidrag og et rett bidrag. Jeg vil jobbe for at dette kan realiseres.

Høyden problematisk

Reaksjonene var i all hovedsak positive. Atle Olav Sognli sa han var positivt overrasket, ikke minst på grunn av grepet som er tatt for å ta igjen saltakarkitekturen i gata.

Hans Kringstad var også positiv, men pekte på to forhold:

- Det er veldig bra at det skjer noe på området. Det ideelle hadde vært å utvikle hele kvartalet. Jeg tror ikke høyden er uproblematisk, sa Kringstad som la til at den politiske stemninga kan endre seg på veien fra hovedutvalg til kommunestyre. Han viste til Rømmetunet som eksempel, der forvaltningsutvalget hadde vært svært positivt innstilt til rekkehus på deler av tomta, mens kommunestyret bare ville ha blokkbebyggelse.

Reguleringsplan

Den potensielle utbyggeren kunne dra fra Orkdal med gode politiske signaler, men de fikk samtidig klar beskjed fra plan- og forvaltningssjef Ingrid Voll om at det må lages en ny reguleringsplan for eiendommen.

En slik planprosess vil ta mellom seks og tolv måneder, og Voll la ikke skjul på at det kan komme til å bli en krevende reguleringsprosess, ikke minst på grunn av byggehøyden.

Utbyggeren vil i løpet av kort tid komme tilbake til Orkdal kommune for et oppstartsmøte, og Primahus sier til ST at de kan ha et planutkast klart i løpet av få uker. Det betyr i tilfellet av en reguleringsplan kan være ferdig behandlet i løpet av dette året.