Hva kan man tjene i tillegg til uførepensjon, og hvordan praktiseres inntektsgrensene av NAV?

Hvis du har en gradert uførepensjonsytelse, kan du alltid ha en inntekt som tilsvarer den delen du ikke er ufør i. For eksempel, hvis du har 60 % uførepensjon, så kan du ha inntekt tilsvarende 40 % av hva du ville hatt som frisk. For å finne ut hva du ville tjent dersom du var frisk, fastsetter NAV i hvert tilfelle en størrelse som kalles ”inntekt før uførhet”. Har du 100 % ytelse, har du i utgangspunktet ikke rett til å ha inntekt i tillegg.

Når det har gått ett år siden uførepensjonen ble innvilget eller endret, kan du imidlertid ha en arbeidsinntekt på opptil en gang folketrygdens grunnbeløp i tillegg til uførepensjonen. Denne tiden kalles ventetid. Folketrygdens grunnbeløp endres hvert år og er for tiden kr 72 881,-. Dette kalles friinntekt. Friinntekten kommer i tillegg til det du kan tjene i tillegg til en gradert pensjon.

For inntekter som stammer fra varig arbeidstilbud i skjermet tiltak, kommunal omsorgslønn, godtgjørelse for politiske tillitsverv eller for tillitsverv i frivillige organisasjoner, gjelder ikke regelen om ett års ventetid. Det er imidlertid et vilkår at tillitsvervet utføres på fritiden.

Når uførepensjon innvilges, fastsettes det samtidig en inntektsgrense i vedtaket som angir hvor mye uførepensjonisten har lov til å tjene i tillegg til pensjonen.

De fastsatte inntektsgrensene må følges veldig nøye, og man må være svært påpasselig med å gi beskjed til NAV dersom man antar at inntektsgrensen vil bli overskredet. NAV vil da, ut fra en konkret vurdering, redusere uføregraden på pensjonen. Inntektsgrensene praktiseres svært strengt av NAV. Det er i prinsippet nok at du har tjent en krone mer enn grensen for at det foretas en revurdering og reduksjon av uføregraden. Grunnen er hensynet til likhet mellom pensjonsmottakerne. I tillegg er det gjennom friinntekten en betydelig mulighet til å tjene mer enn uføregraden egentlig tilsier.

Det er kun pensjonsgivende inntekt som medregnes når det gjelder inntektsgrensen. Husk at feriepenger teller med i beregningen. Kapitalinntekter, altså renter av bankinnskudd og aksjefond, er ikke pensjonsgivende og holdes utenfor.

Når du har gitt beskjed på forhånd, vil du få fordelen av en fem års hvilende pensjonsrett på opprinnelig uføregrad. Det vil si at dersom du likevel ikke klarer å opprettholde inntektene, har du krav på å få tilbake opprinnelig uføregrad uten ny vurdering.

Det verste man kan gjøre hvis man er i ferd med å overstige inntektsgrensene, er å forholde seg passiv. Det som ofte da skjer, er at NAV på et mye senere tidspunkt oppfanger forholdet i forbindelse med de faste inntektskontrollene som kjøres. Da har tiden gått og det kan være snakk om å redusere uføregraden flere år tilbake i tid. Dette kan dessuten medføre et krav om å tilbakebetale for mye mottatt pensjon for flere år, noe som kan dreie seg om flere hundre tusen kroner. I tillegg risikerer du politianmeldelse dersom forholdet er tilstrekkelig grovt.

Advokat Roy Gunnar Johansen,

Advokatfirmaet Krogstad ANS

E-post: johansen@krogstad.no

Telefon 900 39 880