Nylig ble en ny regel innført i lakseelvene Orkla og Gaula: Påbud om utsetting av all fisk over 65 cm fra og med 1. august, samt freding av hunnlaksen, mot at fiskesesongen forlenges til 31. august.

Men det å få en laks på kroken, få den inn til land, ta ut kroken og kanskje ta et bilde før den slippes fri igjen, er risikofylt for fisken. Den kan lett bli så skadet at den dør.

Følge opp påbudet

Miljødirektoratet understreket dette i et notat da den nye regelen ble vedtatt: «En forutsetning for at det alternative reguleringsforslaget skal spare mer gytefisk, er imidlertid at både fiskere og rettighetshavere følger opp utsettingspåbudet, og at fisk som skal settes ut behandles så skånsomt som mulig. Dette krever økt innsats fra lokalforvaltningen med hensyn til oppsyn og informasjon».

– Mer ansvar

– Med ytterligere pålegg om gjenutsetting av laks i Orkla, synes jeg det blir forbundet med stadig mer ansvar å være både laksefisker og elveeier. Det å gjenutsette en laks krever en del kunnskap og forberedelser, og dette er en omstilling som vi er nødt til og ta, sier valdeier Vegard Heggem på Aunan i Rennebu.

Selve vedtaket har også et konkret vilkår: «Alle som skal fiske i den aktuelle perioden, skal ha tilstrekkelig informasjon om hvordan skånsom gjenutsetting skal gjennomføres».

Samme som jegerprøve

På samme måte som det er innført krav om en jegerprøve som blant annet skal bedre dyrevelferden ved utøvelse av jakt, så innføres det nå i praksis krav om kompetanseheving for laksefiskere, om enn i langt mindre omfang og ikke på samme formaliserte måte som jegerprøven.

– Her på Aunan har vi nå innført en fast rutine der alle gjestene må se en instruksjonsfilm (se videoen et annet sted på siden) om gjenutsetting. Vi har også sørget for at det finnes håver på alle fiskeplassene våre, sier Heggem,

Verre enn verst

Årets laksesesong har vært omtrent tidenes dårligste. Før sesongen ble kvoten på totalt åtte lakser i Orkla og Gaula redusert til kun fem. Årsak: Dårlig sesong i 2013.

Og da laksestarten i år var verre enn verst, ble det iverksatt tiltak:

¤ 18. juni: All hunnlaks fredes.

¤ 24. juni: Fiskesesongen kortes inn med 15 dager.

Men nå har altså Gaula fiskeforvaltning og Orkla fellesforvaltning i fellesskap fremmet forslag om en alternativ regulering av fisket: Påbud om utsetting av all fisk over 65 cm fra og med 1. august, mot at fiskesesongen forlenges til 31. august.

PS! Laksesesongen pågår normalt fra 1. juni-31. august.