Halloween står for døra, og ett av de mest kjente symbolene for halloween er blitt jack-o'-lantern, det er et gresskar med utskåret, skummelt fjes og gjerne med et levende lys inni. Før de tok i bruk gresskar, brukte de kålrot eller nepe.
Vi har to typer gresskar, et pyntegresskar som vi dekorerer med skumle motiver, og matgresskar-sorter som Butternut, Muskatt, Hokkaido og Crown Prince/Grey.
I dag inviterer jeg på bakt gresskar med saltkokte gresskarfrø og «nysnø». Å bake staver av gresskar i ovnen, gjerne sammen med det krydderet du liker, gir en utrolig god og smakfull liten rett.
Bakt gresskar:
1/2 stk. gresskar (ca. 400 g)
2 ss valnøttolje
2 båt hvitløk – finhakket
salt og nykvernet pepper
fersk timian
Fremgangsmåte:
Varm ovnen til 220° C.
Ta av skall, og del gresskaret i skiver på langs og deretter i staver.
Bland stavene med finhakket hvitløk, litt salt, nykvernet pepper og valnøttolje.
Bak gresskarstavene i ovnen til de er møre og lekre i fargen, ca. 20 minutter. Vend inn finhakket timian.
Serveres gjerne med ristede gresskarkjerner som tilbehør til middag, eller rett og slett som snacks.
Salte gresskarkjerner
150 g gresskarkjerner kokes i sjøsalt vann
Stekes i ovn på 200? c i ca. 10 minutter til de er gylne og sprø.
«Chèvre-Snø»
50 g chevreost legges i fryseren til den er bunnfrossen.
Kjøres så til fin «snø» i en hurtig hakke eller food processor.